Την προηγούμενη νύχτα δεν καταγράφηκε ούτε μια επίθεση με ρωσο-ιρανικά drones Σαχέντ κατά της Ουκρανίας. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από αρκετούς μήνες, σίγουρα η πρώτη φορά μέσα στο 2025, που δεν γίνονται τέτοια χτυπήματα. Αντίστοιχα, ελάχιστα ήταν και τα χτυπήματα με drones από ουκρανικής πλευράς κατά ρωσικών στόχων.
Ουκρανοί αναλυτές συσχετίζουν το γεγονός αυτό με τις απειλές Τραμπ για επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το ειρηνευτικό του σχέδιο. Οι απειλές Τραμπ διατυπώθηκαν αφότου έγινε σαφές ότι η κατάπαυση χτυπημάτων κατά ενεργειακών στόχων για 30 μέρες δεν λειτούργησε ούτε μια μέρα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να μην εγκαταλείπει το σχέδιό του για επιβολή άμεσης ειρήνης στην Ουκρανία, με κάθε τρόπο αλλά και για υπογραφή της συμφωνίας για τη συνεκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών. Οσον αφορά το πρώτο, οι Ουκρανοί δεν πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα καταφέρει να επιβάλλει άμεσα την ειρήνη. Προσπαθούν ωστόσο να του δείξουν με κάθε τρόπο ότι είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή και πως εκείνος που δεν θέλει ειρήνη είναι ο Πούτιν.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει νέες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας το επόμενο διάστημα με στόχο τις περιφέρειες Σούμι, Χαρκόβου και Ζαπορίζιε και για αυτό χρονοτριβεί με τις διαπραγματεύσεις. Λίγες μέρες μετά τη συγκεκριμένη δήλωση έγινε γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την υποχρεωτική θητεία στον στρατό για άλλους 160.000 Ρώσους.
Πάντως οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για συνέχιση των εχροπραξιών, ενώ προσπαθούν να διασφαλιστούν και για το ενδεχόμενο διακοπής της αμερικανικής βοήθειας και της αύξησης συνεργασίας με τους Ευρωπαίους. Χθες, έχοντας στις αποσκευές της πακέτο βοήθειας 130 εκατ. ευρώ έφτασε στο Κίεβο η γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ενώ συμφωνίες για στήριξη της Ουκρανίας έχουν ανακοινωθεί από διάφορες χώρες. Λίγες μέρες νωρίτερα έγινε γνωστή η απόφαση για πακέτο βοήθειας ύψους 1,6 δισ. δολαρίων από τη Σουηδία. Είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που έχει παράσχει ποτέ η Σουηδία σε άλλη χώρα. Η ευρωπαϊκή βοήθεια μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας σε περίπτωση που οι σχέσεις Ουκρανίας – Τραμπ επιδεινωθούν περαιτέρω εν μέσω συζητήσεων της νέας συμφωνίας για τα ορυκτά.
Η αμερικανική πρόταση για αυτή τη νέα συμφωνία δόθηκε στους Ουκρανούς την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο η τύχη και αυτής της συμφωνίας δεν μπορεί προς το παρόν να προβλεφθεί καθώς – σύμφωνα με ορισμένες πηγές – οι Ουκρανοί θεώρησαν τη νέα πρόταση ως «ληστρική». Και αυτό την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με «σοβαρά προβλήματα» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει στην υπογραφή της.
«Εχουμε ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την αμερικανική πλευρά σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας. Ενας γύρος αυτών των διαβουλεύσεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Θα συνεργαστούμε με τους αμερικανούς συναδέλφους μας για να καταλήξουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό κείμενο προς υπογραφή» είπε χθες ο ουκρανός ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίγα. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε το κείμενο της νέας αμερικανικής πρότασης την περασμένη Πέμπτη.
Ενα άλλο από τα θέματα στα οποία φαίνεται να πιέζει η προεδρία Τραμπ είναι η διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία. Δημοσίευμα του «Economist» υποστηρίζει ότι εκλογές στην Ουκρανία μπορεί να γίνουν ήδη τον Ιούλιο και μάλιστα πως ο πρόεδρος Ζελένσκι συγκάλεσε συμβούλιο με θέμα την προετοιμασία των εκλογών. Επίσημα οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από τους Ουκρανούς. Για παράδειγμα ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» Νταβίντ Αραχάμια δήλωσε χθες ότι «δεν ετοιμάζονται εκλογές, δεν γίνονται προετοιμασίες. Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι ομάδες συμφώνησαν ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έξι μήνες μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου. Και ουσιαστικά, η θέση μας δεν έχει αλλάξει από τότε».
Πηγή: tanea.gr