Η χούντα της Μιανμάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματά της έριξαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής βοήθειας του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού, σκιαγραφώντας την δυσκολία της παροχής επικουρίας εν μέσω εμφυλίου πολέμου, καθώς οι ομάδες βοήθειας ζήτησαν καλύτερη πρόσβαση για να βοηθήσουν τους επιζώντες του καταστροφικού σεισμού.
Ο στρατός αγωνίζεται να διοικήσει τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημά του κατά της εκλεγμένης πολιτικής κυβέρνησης της βραβευμένης με Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σου Κι το 2021.
Το περιστατικό στην Μιανμάρ
Ο εκπρόσωπος της χούντας Ζαου Μιν Τουν δήλωσε ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός δεν είχε ενημερώσει τις αρχές ότι βρισκόταν σε ζώνη συγκρούσεων το βράδυ της Τρίτης και μια ομάδα ασφαλείας πυροβόλησε στον αέρα αφού η αυτοκινητοπομπή, στην οποία συμμετείχαν και τοπικά οχήματα, δεν σταμάτησε.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ομάδα βοήθειας και οι προμήθειες ήταν ασφαλείς και κάλεσε όλα τα μέρη στη Μιανμάρ να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διασωστών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Είναι απαραίτητο να διατηρηθούν ανοιχτές και ανεμπόδιστες οι διαδρομές μεταφοράς για τις προσπάθειες αρωγής», δήλωσε ο Γκούο Τζιακούν σε συνέντευξη Τύπου.
Οι πυροβολισμοί έγιναν καθώς ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,7 βαθμών της Παρασκευής αυξήθηκε σε 2.886, ενώ 4.639 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ.
Δύσκολη η προσέγγιση βοήθειας
Τα αγροτικά τμήματα της σκληρά πληγείσας περιοχής Σαγκάινγκ βρίσκονταν ως επί το πλείστον υπό τον έλεγχο ένοπλων αντιστασιακών ομάδων που μάχονται τη στρατιωτική κυβέρνηση, ανέφερε η Διεθνής Ομάδα Κρίσης.
«Θα είναι από τις πιο δύσκολες για τις οργανώσεις βοήθειας να προσεγγίσουν, δεδομένων των περιορισμών του καθεστώτος, της πολύπλοκης διαμόρφωσης των τοπικών διοικήσεων και του ελέγχου από ένοπλες ομάδες αντίστασης, καθώς και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης», προστίθεται σε ανακοίνωση.
Ακόμα και πριν από τον σεισμό, είπε η ICG, ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες από αυτές τις περιοχές, λόγω της διακοπής της πρόσβασης στο διαδίκτυο και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από τη χούντα στο πλαίσιο της σύγκρουσης.
«Στρατιώτες βρίσκονται παντού στην πόλη», δήλωσε στο Reuters ένας άνδρας που ταξίδεψε στο Σαγκάινγκ. «Βρίσκονται εκεί για την ασφάλεια, όχι για τη διάσωση. Ελέγχουν κάθε όχημα».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη κάλεσε τη χούντα να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να άρει τους περιορισμούς που εμποδίζουν τους οργανισμούς βοήθειας, λέγοντας ότι οι δωρητές θα πρέπει να διοχετεύουν τη βοήθεια μέσω ανεξάρτητων ομάδων και όχι μόνο μέσω των αρχών της χούντας.
«Η χούντα της Μιανμάρ δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς ότι θα ανταποκριθεί σε μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας», ανέφερε σε έκθεσή της η Μπριόνι Λάου, αναπληρώτρια διευθύντρια Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να πιέσουν τη χούντα να επιτρέψει την πλήρη και άμεση πρόσβαση στους επιζώντες, όπου κι αν βρίσκονται».
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι στις έξι περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι και ότι διαθέτουν 12 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για τρόφιμα, καταφύγια, νερό, αποχέτευση, υποστήριξη της ψυχικής υγείας και άλλες υπηρεσίες.
«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις διαταραγμένες επικοινωνίες και την οδική πρόσβαση να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης, ιδίως στο Σαγκάινγκ», δήλωσε το Γραφείο Υπηρεσιών Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS).
Η Αυστραλία ανακοίνωσε επιπλέον 6,5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (4,1 εκατ. δολάρια) σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Μιανμάρ, η οποία παρέχεται «μέσω διεξοδικά ελεγμένων διεθνών και τοπικών εταίρων».
Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γονγκ δήλωσε: «Λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθειά μας δεν νομιμοποιεί το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ».
Το στρατιωτικό συμβούλιο απέρριψε αιτήματα διεθνών δημοσιογράφων να καλύψουν τις καταστροφές του σεισμού, επικαλούμενο την έλλειψη νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και ξενοδοχείων.
Πηγή: in.gr