Για μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα από πλευράς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό κάνει λόγο, σε άρθρο-απάντησή της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη.
Πιο ειδικά, σχολιάζοντας σχετική ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη, η κ. Αποστολάκη σημειώνει:
“Στην χθεσινή του ανάρτηση για τις επικείμενες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ο Πρωθυπουργός επέλεξε να αναφέρει μισές αλήθειες αλλά ολόκληρα ψέματα. Ο κος Μητσοτάκης αναφέρει ότι από το 2019 προσπαθεί να ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος αξιοποιώντας ως μοναδικό νομοθετικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο οποίος, όμως, όπως ο ίδιος συνομολογεί, άρχισε να δίνει τα πρώτα αποτελέσματα μόλις το 2024. Παρέλειψε να αναφέρει πόσες περιουσίες πολιτών χάθηκαν στους πλειστηριασμούς μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια που ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Ο κος Μητσοτάκης βιάζεται να πανηγυρίσει για αποτελέσματα που θα επέλθουν από τις πολυδιαφημισμένες αλλαγές του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όταν ακόμα δεν ξέρουμε πόσες από τις ρυθμίσεις οφειλών θα μπορέσουν να τηρηθούν από τους πολίτες και τελικά τι ποσοστό ρυθμίσεων αφορά αποκλειστικά χρέη προς το Δημόσιο και τι ποσοστό προς του Διαχειριστές κόκκινων δανείων, οι οποίοι διαχειρίζονται την μεγάλη πλειοψηφία των οφειλών των πολιτών. Παρέλειψε να αναφέρει στην ανάρτησή του ότι στα διευρυμένα όρια του ευάλωτου οφειλέτη μπαίνει για πρώτη φορά “κόφτης” ως προς το ύψος των οφειλών, οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ προς χρηματοπιστωτικούς φορείς, χωρίς όμως να διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας που αυξάνουν σημαντικά τις οφειλές και σε πολλές περιπτώσεις τριπλασιάζουν το αρχικό κεφάλαιο δανεισμού! Επαναφέρει, δηλαδή, από την πίσω πόρτα τη γνωστή θεωρία περί στρατηγικών κακοπληρωτών ενώ την ίδια στιγμή δεν βάζει χρονικά όρια εντός των οποίων πρέπει μια οφειλή να ρυθμίζεται για να μην αυξάνονται και τα κόκκινα δάνεια με τόσους τόκους! Διαφημίζει δήθεν την υποχρέωση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων να προσφέρουν 3 μήνες πριν τον πλειστηριασμό πρόταση ρύθμισης προς τους οφειλέτες. Αποκρύπτει, όμως, ότι έτσι όταν κατατεθεί η πρόταση θα είναι πλέον αργά για να αντιδράσει ο οφειλέτης, αφού μετά αν δεν τελεσφορήσει η πρόταση η προθεσμία ανακοπής είναι μόνο 45 μέρες από την κατάσχεση.
Τι είδους ρύθμιση θα μπορέσει να πετύχει ο δανειολήπτης 3 μήνες πριν τον πλειστηριασμό και με το πιστόλι στον κρόταφο; Αναφέρει, ακόμα ότι γίνεται επέκταση των προθεσμιών για να μπορεί να μπει ο ευάλωτος οφειλέτης στο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Γιατί δεν αναφέρει όμως ότι το ενδιάμεσο πρόγραμμα οδηγεί στην πτώχευση και την απώλεια της κατοικίας του οφειλέτη και την μετατροπή του από ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή; Επισημαίνει, τέλος, ότι οι τράπεζες είχαν σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια τους. Παραλείπει να αναφέρει όμως ότι τα χρέη αυτά παραμένουν στην οικονομία, εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους πολίτες, απλά αλλάζουν διαχειριστή. Ο κύριος Μητσοτάκης γνωρίζει τις παραπάνω παραμέτρους και σκόπιμα παραλείπει να τις αναφέρει.
Σήμερα τέσσερα εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία, 2.300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν στον ΕΦΚΑ και πάνω από ένα εκατομμύριο δάνεια είναι “κόκκινα”. Ήδη 90 δις “κόκκινα” δάνεια έχουν περάσει στα χέρια των funds. Το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 230 δις. Η πολιτική διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους αποτελεί την μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να τροποποιήσει τις αποτυχημένες διατάξεις ενός δικού της προβληματικού νόμου και εμφανίζει ως νέα πρωτοβουλία την εμμονή της σε αποτυχημένα εργαλεία και πρακτικές. Προχωρά σε μικροβελτιώσεις, που σκοπό τελικά έχουν να κρύψουν την απουσία ουσιαστικής πολιτικής προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες, οι οποίοι μόνο απογοήτευση βιώνουν από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους. Τα μέτρα που προτείνονται με το νέο σχέδιο νόμου είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά χωρίς να δίνουν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.
Αν η Νέα Δημοκρατία ήθελε στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει το ιδιωτικό χρέος και να διασώσει την κατοικία των πολιτών μπορούσε να ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος.
Όλα τα υπόλοιπα είναι ανώδυνες βελτιώσεις που δεν αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα”.
Πηγή: capital.gr