Του Τάσου Δασόπουλου
Ρύθμιση οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες μέχρι και σε 240 δόσεις, με κούρεμα του αρχικού ποσού έως και 28% και υποχρεωτική αποδοχή της αίτησης του δανειολήπτη, φέρνουν για χιλιάδες οφειλέτες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι αλλαγές στον εξωδικαστικό που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θεσμοθετείται η ρύθμιση με την οποία διπλασιάζονται τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως επιλέξιμου προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, η οποία ίσχυε μέχρι τώρα μόνο για όσους είχαν την πιστοποίηση του “οικονομικά ευάλωτου”.
Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ. Παράλληλα, μέσω περαιτέρω βελτιώσεων, δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης καθώς θα μειωθεί η αξία των ακίνητων εξασφαλίσεων που λαμβάνει υπόψιν ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού, αλλά και θα εξορθολογιστούν τα κριτήρια του “εύλογου ποσοστού κέρδους” 10% στην περίπτωση των νομικών προσώπων ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Τα νέα όρια
Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής
Α) Όρια εισοδήματος:
Β) Όρια περιουσίας:
Γ) Όρια καταθέσεων:
Τα κέρδη από τη ρύθμιση
Εφεξής, ο δανειολήπτης μπορεί να μπει στη διαδικασία ρύθμισης με μια αίτηση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών όπου θα χρειαστεί μόνο τα συνθηματικά για την είσοδο στον προσωπικό λογαριασμό του στην ΑΑΔΕ. Εφόσον πληροί τα νέα κριτήρια, θα δεχθεί μια πρόταση ρύθμισης για τις οφειλές του από τους πιστωτές, σε ένα εύλογο διάστημα όχι μεγαλύτερο από 30 ημέρες
Με την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο δανειολήπτης:
1. Ρυθμίζει όλες τις οφειλές του, ανεξάρτητα αν αυτές είναι στον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες, servicers), το δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ) ή ακόμη και ιδιώτες προμηθευτές του, μέχρι και σε 240 δόσεις. Ο επιλέξιμος οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει μόνο τις οφειλές του προς το Δημόσιο αν εκεί βρίσκεται το σύνολο της οφειλής του.
2. Με την οριστική υποβολή της αίτησης ρύθμισης, ο δανειολήπτης διακόπτει αυτόματα αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του, είτε αυτά αφορούν κατασχέσεις είτε πλειστηριασμούς,
3. Η συνολική οφειλή του δέχεται κούρεμα του αρχικού ποσού, σε ποσοστό μέχρι και 28%, ανάλογα με το ύψος της και τις πραγματικές του δυνατότητες αποπληρωμής του. Αυτό σχετίζεται με το εισόδημά του, σε συνδυασμό με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Οι υπόλοιπες αλλαγές στον εξωδικαστικό
Με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται επίσης:
– Η υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.
Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας.
– Η απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.
– Η επέκταση προθεσμιών ώστε να μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να μπει στο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα Καταργείται η αποκλειστική προθεσμία των εξήντα (60) ημερών, εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου σε Ευάλωτους οφειλέτες.
– Η επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
Πηγή: capital.gr