Παραιτείται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Θανάσης Μπακόλας

Παραιτείται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Θανάσης Μπακόλας

Αντίο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ετοιμάζεται να πει ο Θανάσης Μπακόλας, ο πρώην στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που μετακόμισε στις Βρυξέλλες το 2022, όταν εξελέγη στη θέση του γενικού γραμματέα της κεντροδεξιάς πολιτικής «οικογένειας» της Ευρώπης. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε σε δηλώσεις του σε newsletter των «Financial Times», όπου αναφέρεται πως «θα παραιτηθεί από το ΕΛΚ αυτόν τον μήνα για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία συμβούλων πολιτικής στρατηγικής». Διόλου τυχαία, φυσικά, στο τέλος αυτού του μήνα, το διήμερο 29 και 30 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν το συνέδριο και οι αρχαιρεσίες του ΕΛΚ. Και εν όψει των εκλογών για προεδρείο, το παρασκήνιο, όπως σας είχα εγκαίρως πληροφορήσει, είχε εξελιχθεί σε ίντριγκα βγαλμένη από το «Game of Thrones». Θυμίζω ότι στις περασμένες διαδικασίες, το 2022, μαζί με τον γενικό γραμματέα Μπακόλα εξελέγη πρόεδρος του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ με τη στήριξη Μητσοτάκη. Εκτοτε όμως μεταξύ του Βέμπερ και του Μπακόλα είχε επέλθει ρήξη. Και μάλιστα σοβαρή, που έφτασε πριν από μερικούς μήνες να απασχολήσει και το ρεπορτάζ των Βρυξελλών. Ο Γερμανός, λοιπόν, εδώ και κάποιους μήνες έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει να συνεργαστεί ξανά μαζί του και δεν θα τον προτείνει για επανεκλογή. Ε, μετά από αυτά δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια. Και έτσι ο Μπακόλας προτίμησε να αποχωρήσει ησύχως.

Καμία παρέμβαση από το Μαξίμου

Ενα λογικό ερώτημα είναι, φυσικά, αν έκανε κάτι για αυτό το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι έτσι χάνεται ένας Ελληνας από μια πραγματικά ισχυρή πολιτική θέση στην ΕΕ. Και μάλιστα χάνεται για τα καπρίτσια του Βέμπερ, ο οποίος πλέον κατηγορείται από συντρόφους του στο ΕΛΚ ότι φλερτάρει με την Ακροδεξιά. Κι είχε πάρει στήριξη από τον Μητσοτάκη ακόμη και σε περιόδους που δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με αρκετούς άλλους ηγέτες. Οι δικές μου πληροφορίες, πάντως, λένε ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή Μητσοτάκη στο θέμα Μπακόλα – Βέμπερ. Δεν σήκωσε, εξ όσων ακούω δηλαδή, το τηλέφωνο.

Διάψευση για την «ιερή» τράπεζα

Διέψευσε, τελικά, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τις πληροφορίες για την ίδρυση ψηφιακής τράπεζας, διευκρινίζοντας πως δεν σκοπεύει να υποβάλει τέτοιο αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και ότι «ο μόνος αρμόδιος για να ενημερώνει τα ΜΜΕ για τις αποφάσεις και τις προθέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος». Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έφεραν ως υπεύθυνη για το πρότζεκτ την (υπαρκτή) εταιρεία Financial Innovation Holding ΑΕ, μέτοχοι της οποίας είναι ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης, η Εκκλησία της Ελλάδος και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα και ιερές μονές, ενώ πρόεδρός της είναι ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πηγές μου μού λένε ότι ο τελευταίος εφέρετο οπαδός του πρότζεκτ κι ότι είχε πράγματι συζητηθεί, αλλά η απόφαση της ηγεσίας ήταν να μην το προχωρήσει.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Απορρίφθηκε ξανά το αίτημα Σπίρτζη

Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συμπερίληψή του ως ομιλητή σε εκδήλωση για τα Τέμπη, ο Χρήστος Σπίρτζης επιμένει να διατηρεί το όνομά του στην επικαιρότητα σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Αυτή τη φορά, επαναφέροντας το αίτημά του στη Βουλή «για την ενεργοποίηση, ως προς το πρόσωπό μου, της διαδικασίας του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, τόσο για τη διερεύνηση της σύμβασης 717/2004 της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ όσο και για την εξέταση κάθε μίας έγκλησης (μήνυσης) που με αφορά». Υποστηρίζοντας, σε επιστολή του στον Κακλαμάνη, ότι «έχω βρεθεί έκθετος χωρίς καμία αιτιολόγηση σε μια προπαγανδιστική τακτική διάχυσης ευθυνών καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο την εμπλοκή του ονόματός μου, γενικά και αόριστα, στη χορεία των υπαιτίων του δυστυχήματος/εγκλήματος». Το αίτημά του υποστήριξε εγγράφως και ο Σωκράτης Φάμελλος. Κι οι δύο, ωστόσο, ζήτησαν κάτι που γνώριζαν ότι θα απορριφθεί ξανά, όπως είχε γίνει και πέρυσι, καθώς η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους δυο πρώην υπουργούς που αναφέρονται στη σχετική τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τον Σπίρτζη και τον Κώστα Καραμανλή, είχε απορριφθεί. Οπως σχολίασε ο Κακλαμάνης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, «τον τιμά που το ζητάει αλλά πρακτικά και με βάση το Σύνταγμα αυτό δεν μπορεί να γίνει».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Γαλλοτουρκικές επαφές

Πυκνές είναι το τελευταίο διήμερο οι επαφές ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία, δύο χώρες οι σχέσεις των οποίων έχουν σφραγιστεί από έντονες και ενίοτε οξείες διαφορές και διαφωνίες. Χθες, συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενό της, από καμία πλευρά. Σήμερα, επίσης, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επισκέπτεται για συναντήσεις το Παρίσι, καθ’ οδόν προς τη Σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ