Πόσο θα κοστίσει στις ΗΠΑ η κατάκτηση της Γροιλανδίας;

Πόσο θα κοστίσει στις ΗΠΑ η κατάκτηση της Γροιλανδίας;

Την τελευταία φορά που οι Δανοί πούλησαν γη στους Αμερικανούς ήταν το 1916, παραχωρώντας τις Παρθένους Νήσους για 25 εκατ. δολ. σε χρυσό. Σήμερα, οι ΗΠΑ απαιτούν την προσάρτηση και της Γροιλανδίας από τη Δανία, είτε με το καλό είτε με το άσχημο. Στην περίπτωση του πρώτου σεναρίου, οι Αμερικανοί έχουν βγάλει τα τεφτέρια να δουν τα κόστη.

Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο NBC News ότι οι ΗΠΑ θα «πάρουν» τη Γροιλανδία σίγουρα «100%». Ερωτηθείς εάν θα το κάνει βίαια, είπε ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα να το κάνουμε χωρίς στρατιωτική δύναμη» αλλά ότι «δεν βγάζω τίποτα από το τραπέζι».

Πόσο θα κοστίσει στις ΗΠΑ η κατάκτηση της Γροιλανδίας;

Πράγματι, σύμφωνα με τη Washington Post που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν, ο Λευκός Οίκος προετοιμάζει κάνει εκτιμήσεις για το κόστος κατοχής του εδάφους της Γροιλανδίας, η οποία σημειωτέον απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από το 2009, από τη Δανία, με περισσότερες αρμοδιότητες και δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλούσιων φυσικών πόρων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ειδικότερα, το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκο, υπό τον Ράσελ Βόουτ υπό, θέλει να δει όχι μόνο το πιθανό κόστος για την προσάρτηση/απόκτηση της Γροιλανδίας -των 56.000 κατοίκων-, αλλά και τι θα αποφέρει στις ΗΠΑ, οικονομικά.

Μια επιλογή υπό εξέταση είναι να προσφέρουν οι ΗΠΑ μια καλύτερη συμφωνία στην τοπική κυβέρνηση της Γροιλανδίας από τους Δανούς, οι οποίοι επί του παρόντος επιδοτούν υπηρεσίες στο νησί με 600 εκατ. δολ. ετησίως.

«Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό», είπε ένας αξιωματούχος. «Το θέμα είναι, ότι «Θα σας πληρώσουμε περισσότερα από ό,τι η Δανία».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Κόστος-όφελος

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κυβέρνηση αναλύει επί του παρόντος το εκτιμώμενο κόστος απόκτησης της Γροιλανδίας, συμπεριλαμβανομένου του συνυπολογισμού του κόστους παροχής κρατικών υπηρεσιών στους πολίτες της.

«Υπάρχει μια συζήτηση για το ποιο θα ήταν το κόστος-όφελος για τις ΗΠΑ της Αμερικής εάν επρόκειτο να αποκτήσουμε τη Γροιλανδία», είπε ο αξιωματούχος. «Τι θα μας κόστιζε να διατηρήσουμε τη Γροιλανδία ως έδαφος των ΗΠΑ;»

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι αναλύσεις κόστους βασίζονται στο «αν οι Γροιλανδοί το ψηφίσουν και το υποστηρίξουν».  «Αν το αποκτήσουμε, τότε τι μας κοστίζει να φροντίζουμε αυτούς τους ανθρώπους ως μέρος της ομπρέλας μας στην Αρκτική;» είπε ο αξιωματούχος. Βέβαια, οι Γροιλανδοί έχουν είναι αντίθετοι. «Πρέπει να ακούμε όταν οι άλλοι μιλούν για εμάς. Αλλά δεν πρέπει να ταρακουνόμαστε», έγραψε την Κυριακή  ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς Φρέντερικ Νίλσεν. «Δεν πρέπει να ενεργούμε από φόβο. Πρέπει να απαντήσουμε με ειρήνη, αξιοπρέπεια και ενότητα. Και μέσω αυτών των αξιών πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα και ήρεμα στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Γροιλανδία είναι δική μας», έγραψε ο Νίλσεν.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Όπως αναφέρει η The Washington Post, επικαλούμενη πηγές, ο Λευκός Οίκος εξετάζει τρόπους να «κάνει την πρόταση που δελεαστική».

Από τις πιθανές εξαγορές που έχει κάνει ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Διώρυγας του Παναμά, «βλέπει τη Γροιλανδία ως την πιο εύκολη», είπε ο αξιωματούχος. «Είναι λογικό από μια απλή προοπτική παιχνιδιών σκακιού εθνικής ασφάλειας για τον πρόεδρο», είπε ο αξιωματούχος.

Στα 3 τρισ. η στρατηγική αξία του νησιού

Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης, American Action Forum, η τιμή αγοράς του νησιού εκτιμάται στα 200 δισ. δολ. κρίνοντας από την η αξία των ορυκτών αποθεμάτων του, αλλά η στρατηγική του αξία στον Βόρειο Ατλαντικό αποτιμάται στα 3 τρισ. δολάρια.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε μόνο μία τοποθεσία όπου μπορούμε να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στον Βόρειο Ατλαντικό, και αυτή είναι η Ισλανδία. Η Γροιλανδία θα σας έδινε αυτό συν τις ναυτιλιακές διαδρομές με τους πολικούς πάγους να υποχωρούν – αυτή είναι μια πιο στρατηγική τοποθεσία», δήλωσε ο Ντάγκλας Χολτζ Έκιν, πρόεδρος του American Action Forum.

Γιατί θέλουν οι Αμερικανοί τη Γροιλανδία

Οι φιλοδοξίες του Τραμπ φαίνεται να περιέχουν ένα μείγμα ιδεολογίας και οικονομικών υπολογισμών, είπαν οι αναλυτές.

«Ένα από τα οφέλη που έχουν στο μυαλό τους είναι να αναδημιουργήσουν τον χαρακτήρα των αμερικανικών συνόρων. Είναι δύσκολο να το ποσοτικοποιήσουμε σε νομισματικούς όρους», δήλωσε ο Σαμ Χάμοντ, επικεφαλής οικονομολόγος της δεξαμενής σκέψης Foundation for American Innovation. «Αλλά τα πιο πρακτικά οφέλη για την εθνική ασφάλεια περιλαμβάνουν τη χρήση της Γροιλανδίας ως σταθμού για την κατασκευή παγοθραυστικών και τον έλεγχο του έργου πάνω στην Αρκτική, ενώ φυσικά αποκτά περισσότερη γη και φυσικούς πόρους».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Ο Τραμπ εξέτασε τον έλεγχο της Γροιλανδίας ως στρατηγική νίκη για τις ΗΠΑ, τόσο λόγω των ορυκτών πόρων της όσο και λόγω της στρατηγικής της θέσης. Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, σε ένα κρίσιμο σημείο ασφυξίας μεταξύ του Αρκτικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, είναι κοντά στις θαλάσσιες λωρίδες που είναι σημαντικές για τη ναυτιλία αλλά και για στρατιωτικά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων που είναι ένας κρίσιμος τρόπος για τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να προβάλλουν ισχύ.

«Ο Πρόεδρος πιστεύει ότι η Γροιλανδία είναι μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία και είναι πεπεισμένος ότι οι Γροιλανδοί θα εξυπηρετούνταν καλύτερα εάν προστατεύονταν από τις ΗΠΑ από τις σύγχρονες απειλές στην περιοχή της Αρκτικής», δήλωσε η Άννα Κέλι, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου. «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί να εγκαθιδρύσει μακροπρόθεσμη ειρήνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει εμμονή με τη Γροιλανδία, λόγω της σημασίας της για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Στίβεν Κ. Μπάνον,  πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ. «Αυτή είναι η πιο λαμπρή ναυτική στρατηγική που υπήρξε ποτέ και είναι απαραίτητη για την προστασία της χώρας για πάντα. Θα υπάρξει συμφωνία».

Δεν είναι πρώτης προτεραιότητας

Ωστόσο, εξακολουθεί να μην βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, περιγράφοντας την απόκτηση της Γροιλανδίας ως «μπόνους» που θα έρθει μετά τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την εξασφάλιση της ειρήνης στο Ισραήλ και τη Γάζα και την αποτροπή του Ιράν.

Θα αποδώσουν τα ορυκτά;

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο αμερικανικό ρεπορτάζ, η ακριβής πιθανή οικονομική απόδοση από τους ορυκτούς πόρους της Γροιλανδίας δεν είναι καθόλου σαφής. Η εξόρυξη ορυκτών μπορεί να είναι απρόβλεπτη και ο σκληρός καιρός της περιοχής να κάνει τα πράγματα δύσκολα. Ηδε κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει επίσης απορρίψει ορισμένα προηγούμενα έργα εξόρυξης.

«Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να δημιουργήσουν μεγάλης κλίμακας εξόρυξη κοιτασμάτων που δεν έχουν εξερευνηθεί, μπορεί να μην είναι οικονομική και βρίσκονται επί του παρόντος κάτω από πάγο σε μια χώρα που δεν μας θέλει εκεί, είναι για γέλια», δήλωσε ο Άλεξ Ζακ, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό δεν είναι παρά κάλυψη για τις αποικιακές φαντασιώσεις του Τραμπ και μια ευκαιρία για τους επενδυτές που συνδέονται μαζί του να βγάλουν γρήγορα χρήματα».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ