Η Μαρίν Λεπέν έχει ήδη επιχειρήσει τρεις φορές να κατακτήσει τον γαλλικό προεδρικό θώκο. Η τέταρτη, το 2027, είχε πολλές πιθανότητες να αποδειχθεί η τυχερή της. Μετά τη χθεσινή δικαστική ετυμηγορία, ωστόσο, ακόμα πιθανότερο είναι οι προεδρικές εκλογές του 2027 να μην περιλαμβάνουν, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, υποψήφιο με το επώνυμο Λεπέν. Γιατί το πλημμελειοδικείο του Παρισιού έκρινε την ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς (όπως και 23 ακόμα συνεργάτες της) ένοχη για κατάχρηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων, επιβάλλοντάς της ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, τα δύο με αναστολή, πρόστιμο 100.000 ευρώ και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια, με άμεση ισχύ. Από την εκστρατεία αποδαιμονοποίησης που εφάρμοζε λοιπόν ευσυνείδητα εδώ και 14 χρόνια, αφότου ανέλαβε η θυγατέρα του Ζαν-Μαρί Λεπέν τα ηνία, η Εθνική Συσπείρωση (RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο) πέρασε αυτομάτως σε μια εκστρατεία θυματοποίησης. Αυτό έκανε άλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, κατήγγειλε μια «πολιτική» διαδικασία, αυτό συνέχισε να κάνει και χθες, με την πολύτιμη βοήθεια των απανταχού πολιτικών της φίλων, από τον Ιλον Μασκ μέχρι τον Ματέο Σαλβίνι και από τον Βίκτορ Ομπαν μέχρι τον Γκέερτ Βίλντερς. Για ένα «δημοκρατικό σκάνδαλο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος και θεωρούμενος φυσικός διάδοχος της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, καλώντας εξ ονόματός του σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση». Μια χώρα που βρισκόταν ήδη σε κρίση, μόλις βυθίστηκε βαθύτερα.
Ενοχοι όλοι πλην ενός
Η Γαλλία έχει αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς τους τελευταίους 15 μήνες, μετά τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ των ευρωεκλογών, η Εθνοσυνέλευση έχει παραλύσει από τους διχασμούς της, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού περιγράφεται σταθερά ως «πρωθυπουργός υπό προθεσμία». Σε αυτό το φόντο ανακοίνωσε χθες η προεδρεύουσα δικαστής του δικαστηρίου, Μπενεντίκτ ντε Περτουί, την ετυμηγορία του στην υπόθεση της Λεπέν, 8 πρώην ευρωβουλευτών του κόμματός της και 15 ακόμα ατόμων, οι εννέα πρώην βοηθοί ευρωβουλευτών του. Το δικαστήριο έκρινε πως επί «σχεδόν 12 χρόνια» το κόμμα χρησιμοποιούσε κονδύλια που λάμβανε, ως δικαιούνταν, από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να πληρώνει, ως μη δικαιούνταν, στελέχη και συνεργάτες που δεν είχαν καμία σχέση με το Ευρωκοινοβούλιο. Συνολικά, εντόπισε περισσότερες από 40 πλασματικές συμβάσεις, με συνολικό κόστος «άνω των 4,6 εκατ. ευρώ». Ολοι οι συγκατηγορούμενοι της Λεπέν, πλην ενός, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από έξι μήνες, με αναστολή, μέχρι τέσσερα χρόνια, τα δύο χωρίς αναστολή, καθώς και πρόστιμα, και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, ενίοτε με αναστολή. Βαρύ πρόστιμο, συνολικά 2 εκατ. ευρώ, το ένα από τα οποία πρέπει να πληρωθεί άμεσα, επιβλήθηκε και στο κόμμα. Η βαρύτερη όμως ποινή επιβλήθηκε στην ίδια τη Μαρίν Λεπέν, που εγκατέλειψε εκνευρισμένη το δικαστήριο προτού καν ολοκληρωθεί η ανακοίνωση της ετυμηγορίας, σπεύδοντας στην έδρα του RN, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, για να προεδρεύσει απανωτών συσκέψεων.
Δεν θα πάει φυλακή
Η Μαρίν Λεπέν παραμένει βουλευτής και δεν θα πάει φυλακή. Ο δικηγόρος της δήλωσε ήδη πως παραμένει «μαχητική» και θα εφεσιβάλει την απόφαση, ακόμα όμως και αν αυτή τελεσιδικήσει, τα δύο χρόνια χωρίς αναστολή στα οποία καταδικάστηκε θα τα «εκτίσει» φορώντας απλώς ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ως είθισται για τέτοιες ποινές. Η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι ωστόσο έχει άμεση ισχύ, η προεδρεύουσα δικαστής εξήγησε πως αυτό κρίθηκε απαραίτητο γιατί κανένας δεν δικαιούται «ασυλία κατά παράβαση του κράτους δικαίου». Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης (πρώην υπουργός Εσωτερικών) της Γαλλίας, ο Φρανσουά Μπαϊρού και ο Ζεράλντ Νταρμανέν αντίστοιχα, έχουν κάνει στο παρελθόν σαφές πως δεν θα συμφωνούσαν με μια τέτοια ποινή – ο Μπαϊρού δήλωσε χθες μέσω συνεργάτη του «προβληματισμένος», διαμηνύοντας ωστόσο πως δεν θα σχολιάσει απόφαση της Δικαιοσύνης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, επιβεβαιώνει η «Monde», είναι να γυρίσει αυτή η απόφαση μπούμερανγκ, να ενισχύσει αντί να αποδυναμώσει την Εθνική Συσπείρωση, δίνοντάς της περισσότερα όπλα ώστε να παρουσιάζεται, όπως έκανε ήδη, ως θύμα ενός πολιτικο-δικαστικού συστήματος. «Θα υπάρξει αντίδραση, όπως και με τις δικαστικές επιθέσεις κατά του προέδρου Τραμπ» διαβεβαίωσε χθες ο Ιλον Μασκ.
Τέσσερα σενάρια για τη συνέχεια
1. Η έφεση της Μαρίν Λεπέν δεν προλαβαίνει να εκδικαστεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2027 ή εκδικάζεται και απορρίπτεται
Σε αυτή την περίπτωση, ο Ζορντάν Μπαρντελά θεωρείται ως ο φυσικός της διάδοχος. Οι φήμες που θέλουν την ανιψιά της, τη Μαριόν Μαρεσάλ, να τον απειλεί ελέγχονται ως αναληθείς.
2.Η έφεση της Μαρίν Λεπέν εκδικάζεται εγκαίρως και η πρωτόδικη απόφαση ανατρέπεται πριν από τις εκλογές του 2027
Δεν είναι πολύ πιθανό, δεδομένου αφενός του χρόνου που απαιτεί συνήθως η εκδίκαση μιας έφεσης στη Γαλλία, αφετέρου του πόσο κατηγορηματική ήταν η πρωτόδικη απόφαση – αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
3.Ο Ζορντάν Μπαρντελά εκλέγεται πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του 2027 και διορίζει τη Μαρίν Λεπέν πρωθυπουργό του
Αν υποθέσουμε ότι η Λεπέν θέλει κάτι τέτοιο, τίποτα δεν θα την εμπόδιζε να αναλάβει πρωθυπουργός, αντιστρέφοντας τους ρόλους στο υποψήφιο δίδυμο που πρότεινε τους τελευταίους 18 μήνες.
4.Ο Ζορντάν Μπαρντελά εκλέγεται πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του 2027, απονέμει χάρη στη Λεπέν και παραιτείται ώστε να θέσει εκείνη υποψηφιότητα
Το περιέγραψε χθες αναγνώστης στο «live» της «Monde» και εισέπραξε συγχαρητήρια για τη «ζωηρή φαντασία» του – του θύμισαν ωστόσο ότι προεδρική χάρη μπορεί να δοθεί μόνο όταν μια υπόθεση τελεσιδικήσει.
Πηγή: tanea.gr