Άμεσος κίνδυνος για τον κλάδο του χάλυβα από το τεράστιο πλεόνασμα…

Πυκνά σύννεφα για τη βιομηχανία χάλυβα – Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ στη συνάντησή του στο Παρίσι αποτυπώνουν μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για την παγκόσμια αγορά χάλυβα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παγκόσμια πλεονάζουσα δυναμικότητα χάλυβα αναμένεται να αυξηθεί από 602 εκατομμύρια τόνους το 2024 σε 721 εκατομμύρια τόνους έως το 2027, δηλαδή πάνω από πέντε φορές την παραγωγή χάλυβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Αξίζει να τονιστεί ότι η ευρωπαϊκή χαλυβουργία έχει ήδη υποστεί σοβαρές συνέπειες από την παγκόσμια υπερβάλλουσα χωρητικότητα και τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα. Ενόψει της λήξης των μέτρων διασφάλισης της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές χαλυβουργικές επιχειρήσεις επαναλαμβάνουν την ανάγκη για αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους.

Ο Axel Eggert, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα (EUROFER), υπογράμμισε ότι “οι τάσεις που ανέδειξε ο ΟΟΣΑ αποδεικνύουν πως το πρόβλημα της παγκόσμιας πλεονάζουσας δυναμικότητας χάλυβα όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά επιδεινώνεται συνεχώς και σημαντικά. Αυτή η μη βιώσιμη κατάσταση καταδεικνύει τις αδυναμίες των μέτρων διασφάλισης της ΕΕ, καθώς η αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των εισαγωγών που επιτρέπονται στην αγορά της ΕΕ και της πραγματικής ζήτησης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί”.

Σύμφωνα με τον κ. Eggert, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό ένα εμπορικό μέτρο μετά τη λήξη των διασφαλίσεων, το οποίο θα παρέχει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό επίπεδο προστασίας, όπως προβλέπεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Χάλυβα και τα Μέταλλα”.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη Eurofer η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων καθίσταται επιτακτική, προκειμένου να προστατευτεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα από τις δυσμενείς επιπτώσεις των παγκόσμιων ανισορροπιών στην παραγωγή και το εμπόριο χάλυβα.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ