Ένας μικρός συνεταιρισμός 1.200 κτηνοτρόφων που παράγει φέτα στη νότια Πελοπόννησο είχε φέτος έναν μεγάλο στόχο: την “απόβαση” στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το 2019 η Ελλάδα κατάφερε να εξαιρεθεί από τους δασμούς των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν σε ευρωπαϊκά προϊόντα σημειώνει το Reuters.
Ωστόσο, η κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη να επιβάλει δασμούς 10% στα περισσότερα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ δυσκολεύει τα σχέδια των κτηνοτρόφων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν γλίτωσε, και βρίσκεται αντιμέτωπη με αντισταθμιστικούς δασμούς 20%.
“Ποιο μέρος από αυτούς τους δασμούς θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή… πού θα ‘κάτσει η μπίλια της ρουλέτας’, μένει να φανεί”, δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Κωνσταντίνος Λάτσης, μέσα από τον ψυκτικό θάλαμο του γαλακτοκομείου του με 6.000 βαρέλια όπου η φέτα ωριμάζει στην άλμη για τουλάχιστον δύο μήνες.
Ο συνεταιρισμός προμηθεύει την ελληνική αγορά με περίπου 5.000 τόνους ετησίως από το εργοστάσιό του στα Καλάβρυτα.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα παράγει τη φέτα, προστατευόμενο εμπορικό σήμα της ΕΕ από το 2022, εδώ και πάνω από 6.000 χρόνια.
Πέρυσι παρήχθησαν περίπου 140.000 τόνοι φέτας αξίας 800 εκατ. ευρώ. Περίπου το 8% των εξαγωγών έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες – ο όγκος διπλασιάστηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Τα ελληνικά γαλακτοκομεία που εξάγουν φέτα στην αγορά των ΗΠΑ αναμένουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν αυτές τις εξαγωγές τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
“Φοβάμαι ότι αυτή τη φορά η φέτα δεν θα βρει διέξοδο από τους δασμούς”, δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γάλακτος Ελλάδας. “Πρέπει να βρούμε τρόπο να διοχετεύσουμε αυτές τις ποσότητες σε άλλες αγορές”.
Παρά τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, ο συνεταιρισμός Καλαβρύτων εξακολουθεί να πιστεύει στην επέκτασή του στο εξωτερικό. “Είμαστε αισιόδοξοι πως ό,τι και να γίνει -γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αγορά- θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να εισέλθουμε”, σημείωσε ο κ. Λάτσης.
Πηγή: capital.gr