«Από τότε που μπήκα σε ένα ομαδικό τσατ με παλιές φίλες, έχω καταλήξει να αντιπαθώ κάποιες από αυτές»

«Από τότε που μπήκα σε ένα ομαδικό τσατ με παλιές φίλες, έχω καταλήξει να αντιπαθώ κάποιες από αυτές»

Στην περιπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια και η διαδικτυακή επικοινωνία, όπου κληθήκαμε, ιδιαίτερα όσες προλάβαμε και την αναλογική εποχή, να περιηγηθούμε σε ένα αχαρτογράφητο τοπίο με άγραφους κανόνες. Ένα θέμα που σίγουρα δεν έχει συζητηθεί αρκετά αλλά που αγγίζει τις ζωές πολλών από εμάς είναι τα ομαδικά τσατ: Πότε συνειδητοποιούμε ότι ήρθε η ώρα να πατήσουμε «σίγαση» ή ακόμα και «αποχώρηση»;

Αυτό το ερώτημα έθεσε ανώνυμα μια γυναίκα στη στήλη συμβουλών του The Cut του New York Magazine:

«Είμαι εδώ και καιρό σε ένα ομαδικό τσατ με γυναίκες που γνωρίζω εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια και τελευταία διαπιστώνω ότι με έχει κάνει να έχω αρχίσει να αντιπαθώ κάποιες από αυτές. Στο παρελθόν αποτελούσε έναν καλό τρόπο να κρατάμε επαφή αλλά πλέον φαίνεται να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, για παράδειγμα να μας υπενθυμίζει γιατί δεν πρέπει να είμαστε φίλες πια.

»Ένα πρόβλημα είναι υπαρξιακό και νομίζω ότι αφορά πολλές ομαδικές συνομιλίες αυτή τη στιγμή: πόσα γεγονότα της επικαιρότητας πρέπει να συζητάμε; Όλες σε αυτό το γκρουπ είναι φιλελεύθερες σε διαφορετικό βαθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαφωνούμε έντονα για κάποια πολιτικά θέματα. Μήπως θα ήταν καλύτερο απλά να απέχουμε εντελώς; Και αν συμβεί αυτό, αναρωτιέμαι, ποιο είναι το νόημα ενός τσατ, και γενικά μιας φιλίας, αν δεν μπορείς να ξεσπάσεις για αυτόν τον κόσμο που καταρρέει; Αν είναι εντάξει να μοιράζεσαι μια είδηση, είναι επίσης εντάξει να πετάς μέσα έναν σύνδεσμο για ένα φοβερό γεγονός και να είσαι σε φάση: “συγγνώμη, εκτός θέματος, αλλά αυτό με έχει σοκάρει”; (Δηλώνω συχνά ένοχη γι’ αυτό.) Αν αυτό το τσατ δεν είναι ένας ασφαλής χώρος για να ξεσπάς, τότε μήπως πρέπει να βρεις μια διαφορετική ομάδα φίλων, με τους οποίους μοιράζεσαι περισσότερα κοινά πιστεύω – ή που τουλάχιστον δεν προσβάλλονται τόσο εύκολα;

«Ένα πρόβλημα είναι υπαρξιακό και νομίζω ότι αφορά πολλές ομαδικές συνομιλίες αυτή τη στιγμή: πόσα γεγονότα της επικαιρότητας πρέπει να συζητάμε; Όλες σε αυτό το γκρουπ είναι φιλελεύθερες σε διαφορετικό βαθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαφωνούμε έντονα για κάποια πολιτικά θέματα».

»Άλλα καυτά ζητήματα αφορούν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ μας στην ανατροφή των παιδιών – σε θέματα όπως ο χρόνος που περνούν σε οθόνες, τα όρια, η πειθαρχία, τα κινητά. Κάθε μία μας βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο. Και κάποιες από τις γυναίκες αυτής της ομάδας, πιστεύω, αποδέχονται πραγματικά απαίσιες συμπεριφορές από τους συντρόφους τους. Σίγουρα δεν συμπαθούμε όλες τους συντρόφους όλων μας.

»Επιπλέον, κάποια μέλη της ομάδας είναι ιδιαίτερα ανοιχτές στο να μιλήσουν για το σεξ, ενώ άλλες είναι εσωστρεφείς/πουριτανές. Αυτό δημιουργεί ένα παράξενο κλίμα, όπου δεν είμαι σίγουρη για το τι ακριβώς συνιστά υπερέκθεση.

»Και, το κυριότερο, τα μέλη αυτής της ομάδας έχουν εντελώς διαφορετικά εισοδήματα, από χιλιάδες μέχρι κυριολεκτικά εκατομμύρια δολάρια, οπότε το να φέρεις στη συζήτηση κάτι κοινό όπως “οργανώνω διακοπές” ή “ανησυχώ για την ύφεση” μπορεί να προκαλέσει τεράστια ένταση.

«Τα μέλη αυτής της ομάδας έχουν εντελώς διαφορετικά εισοδήματα, από χιλιάδες μέχρι κυριολεκτικά εκατομμύρια δολάρια, οπότε το να φέρεις στη συζήτηση κάτι κοινό όπως “οργανώνω διακοπές” ή “ανησυχώ για την ύφεση” μπορεί να προκαλέσει τεράστια ένταση».

»Πραγματικά συμπαθώ όλες αυτές τις γυναίκες ως άτομα, αλλά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι το τσατ βγάζει τον χειρότερο εαυτό όλων μας. Μήπως να δημιουργήσω ένα μικρότερο γκρουπ με όσες νιώθω πιο κοντά μου ή ήρθε απλά η ώρα να αποχωρήσω και να μην ξανακοιτάξω πίσω μου;».

Η απάντηση της αρθρογράφου:

«Θυμάστε το έργο “Κεκλεισμένων των θυρών” του Ζαν Πολ Σαρτρ που διαβάζαμε στο σχολείο αλλά ήμασταν υπερβολικά μικρές για να καταλάβουμε; Από εκεί προέρχεται η περίφημη ατάκα “L’enfer, c’est les autre”, “Η κόλαση είναι οι άλλοι”. Είναι για τρεις καταραμένες ψυχές που παγιδεύτηκαν μαζί σε ένα δωμάτιο, με την καθεμία να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να έχει όσο το δυνατόν πιο ενοχλητικά χαρακτηριστικά για τις άλλες δύο. Καταλήγουν (σπόιλερ) να προσπαθούν να σκοτώσουν ή μια την άλλη και τον εαυτό τους, αλλά δεν το καταφέρνουν γιατί είναι ήδη νεκρές.

»Όμως από την κόλαση ενός ομαδικού τσατ είναι πολύ πιο εύκολο να αποδράσεις.

»Οι άνθρωποι αλλάζουμε πολύ μέσα σε είκοσι χρόνια και είναι φυσιολογικό κάποιες φιλίες που ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στα είκοσι χρόνια σας να σας φαίνονται κάπως εκτός τόπου και χρόνου στα σαράντα σας. Προσωπικά, δεν θα άντεχα να είμαι σε ένα ομαδικό τσατ με εκατομμυριούχους ούτε για ένα δευτερόλεπτο, ιδιαίτερα αν μιλούσαμε για θέματα όπως το σχολείο, οι διακοπές, η κατασκήνωση, η διδασκαλία στο σπίτι και όλα τα άλλα πράγματα που τα παιδιά μου δεν θα έχουν ποτέ γιατί έκανα το επιπόλαιο λάθος να μη γεννηθώ μέσα σε πλούσια οικογένεια ούτε να την παντρευτώ. Το να συνεχίζετε να συμμετέχετε σε αυτό το ομαδικό τσατ μού φαίνεται σαν μια αυτοκαταστροφική επιλογή που κάνετε σε συστηματική βάση. Δεν μπορεί να είναι καλό για την ψυχική υγεία σας, ακόμα και αν σας δίνει τροφή για κουτσομπολιό σε άλλα τσατ με τις πιο στενές φίλες από αυτές. (Το ξέρω ότι υπάρχουν.)

«Προσωπικά, δεν θα άντεχα να είμαι σε ένα ομαδικό τσατ με εκατομμυριούχους ούτε για ένα δευτερόλεπτο, ιδιαίτερα αν μιλούσαμε για θέματα όπως το σχολείο, οι διακοπές, η κατασκήνωση, η διδασκαλία στο σπίτι και όλα τα άλλα πράγματα που τα παιδιά μου δεν θα έχουν ποτέ γιατί έκανα το επιπόλαιο λάθος να μη γεννηθώ μέσα σε πλούσια οικογένεια ούτε να την παντρευτώ».

»Μην είστε φίλη, εντός ή εκτός διαδικτύου, με οποιαδήποτε αν δεν συμπαθείτε τον σύντροφό της ή νιώθετε ότι σας συμπεριφέρεται άσχημα. Θα γίνεται όλο και πιο αμήχανο και δύσκολο να το παραβλέπετε, και αν χρειαστεί ποτέ να της πείτε την αλήθεια, γιατί δεν θέλετε να βγείτε μαζί τους ζευγάρια, θα καταλήξετε έτσι κι αλλιώς να τελειώσετε τη φιλία σας.

»Κρατήστε τις φίλες με τις οποίες νιώθετε πιο κοντά και δημιουργήστε ένα νέο τσατ, αφήνοντας αυτές με τις οποίες δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας πίσω στο παρελθόν, όπου ανήκουν. Αφήστε το παλιό τσατ να πεθάνει αργά, καθώς απομακρύνεστε από αυτό σταδιακά, κάνοντάς ό,τι καλύτερο μπορείτε για να φανεί φυσικό, χωρίς να επιλέξετε μια δραματική έξοδο, και συμβουλεύστε τις πιο κοντινές φίλες σας να κάνουν το ίδιο. Και μετά πάρτε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης καθώς το τηλέφωνό σας γίνεται αυτό που πρέπει να είναι: ένα ευχάριστο διάλειμμα, όχι μια διαρκής ενόχληση. Εξάλλου, γι’ αυτό έχουμε τα επαγγελματικά μέιλ!».

The post «Από τότε που μπήκα σε ένα ομαδικό τσατ με παλιές φίλες, έχω καταλήξει να αντιπαθώ κάποιες από αυτές» appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.

Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ