Αισθητή άνοδο κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας κατάγραψε ο πληθωρισμός σε επίπεδο τιμών χονδρικής αγοράς στην ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη έτρεξε τον Φεβρουάριο με ετήσιο ρυθμό 3% μετά το 1,7% του Ιανουαρίου (υποβαθμίστηκε οριακά η προηγούμενη εκτίμηση για 1,8%).
Σε επίπεδο μήνα οι τιμές αυξήθηκαν με χαμηλό ρυθμό 0,2%, μετά το +0,1% της περασμένης μηνιαίας σύγκρισης.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης παρουσίασε τον Φεβρουάριο ρυθμό αύξησης 2% ετησίως επιταχύνοντας έντονα από το 0,5% ένα μήνα πριν, με μηνιαία αύξηση της τάξεως του 1,7%.
Συνολικά, η ετήσια επιτάχυνση του πληθωρισμού χονδρικής στην ευρωζώνη τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις αυξήσεις τιμών στον κλάδο της ενέργειας, κατά 7,4% από πέρυσι.
Από εκεί και πέρα, οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών ήταν αυξημένες κατά 1% σε ετήσια βάση, των κεφαλαιουχικών κατά 1,7%, των διαρκών κατά 1% και των μη διαρκών κατά 2%.
Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, στο λεγόμενο δομικό του μέρος ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη εμφάνισε ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,4%.
Αναφορικά με τη μηνιαία αύξηση κατά 0,2% αυτή τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αύξηση των τιμών στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 0,4% στη σύγκριση Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με τα κεφαλαιουχικά αγαθά και την ενέργεια στο +0,2%, ενώ στις τιμές των μη κεφαλαιουχικών παρατηρήθηκε μείωση κατά 0,1%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης τιμών παραγωγού έτρεξε με ρυθμό 3,1%.
Στις κατά τόπους μετρήσεις της eurostat, ο πληθωρισμός χονδρικής πραγματοποίησε άλμα στο 11,2% ετησίως στην Δανία, με την Ιρλανδία στο +12,8%,
Στον αντίποδα, στο Λουξεμβούργο παρουσίασε αρνητικό ρυθμό -5,6%, στην Λιθουανία έτρεξε με -1,5% ετησίως και στην Κύπρο με -0,9%.
Μικτές ήταν οι τάσεις στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, με την Γαλλία στο -0,9% ετησίως και την Γερμανία στο +0,8%, ενώ στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 6,7% και την Ιταλία στο 8,5%.
Πηγή: capital.gr