Εξοπλιστικό πρόγραμμα 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας -…

Εξοπλιστικό πρόγραμμα 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας -...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.12

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τις επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας ως επένδυση στην εθνική κυριαρχία και ως προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας και από το βήμα της Βουλής και παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών για την επόμενη δωδεκαετία επισημαίνει ότι αποτελεί ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας.

“Είναι πάγια και σταθερή η επένδυση της πατρίδας μας να μένει ισχυρή, σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς. Είναι μία πολιτική που συνδέεται και αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συλλογικών μας συμφερόντων. Η σημασία των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων είναι προφανής. Χάρη και σε αυτές, η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους, όπως η μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Υπερασπίστηκε τα δίκαιά της σε κάθε κρίση που εκδηλώθηκε στο Αιγαίο, ενώ ήδη διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Συμμαχίες που παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές περιβάλλον”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντηση για τις αυξήσεις στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας

Απαντώντας στη μεγάλη εσωτερική συζήτηση για τις αυξήσεις και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποτέλεσε αφορμή…ταλάντωσης εντός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το…παράθυρο, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας. Ένα πρίσμα και μία συνθήκη που, όπως τόνισε, δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση. “Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, είδαν αυξήσεις στο μισθό και στα επιδόματά τους. Το μισθολόγιο να είναι αρκετό για να προσελκύσουμε νέα παιδιά στις σχολές. Αυτός ήταν ο λόγος που οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν τώρα. Και όχι όπως γίνεται συνήθως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη. Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι αυξήσεις δίνονται ουσιαστικά σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Σε όσους εξέφρασαν και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει με τα Σώματα Ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ήδη ανακοινώσει, θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική μας στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας, αλλά και στην κοινωνία συνολικά. Κάτι που θα φανεί μετά βεβαιότητας και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όμως ένα είναι βέβαιο. Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση να υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι το θεμέλιο επάνω στο οποίο χτίζουμε όλες τις πολιτικές μας. Και αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα σε καμία περίπτωση δε θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τρόπο να επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης πίσω σε κοινωνικές ομάδες ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτουμε. Και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Θα το κάνουμε, όμως, στη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που πάντα μας διακρίνει”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τελευταίες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την κοινή άμυνα, οι οποίες, όπως ανέφερε, είναι συντονισμένες με πάγιες ελληνικές θέσεις. “Πιο σημαντική είναι η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για την ερχόμενη τετραετία. Ένα εργαλείο που μας δίνει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στην άμυνα, οι οποίες δε θα συνυπολογίζονται στις οροφές δαπανών. Αυτό μας δίνει ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ανεξάρτητα από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η ελληνική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της ρήτρας διαφυγής, αυτή η δημοσιονομική ευελιξία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές. Όχι μόνο γιατί οι αγορές μας παρακολουθούν και μας κρίνουν, αλλά και γιατί οι επιδόσεις της οικονομίας συνολικά αποτελούν από μόνες τους έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας”, ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του, τα επόμενα χρόνια. “Η βασική φιλοσοφία έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και πώς αλλάζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματικότατη αξιοποίηση της ΑΙ, έμφαση στην κυβερνοάμυνα. Αυτές είναι φιλοσοφίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις νέες Μπελαρά ή στα 20+20 μαχητικά επόμενης γενιάς αλλά πρέπει να εμπλουτίζονται και από τις νέες τεχνολογίες όπως μας δίδαξε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η δεύτερη σημαντική παράμετρος η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η χώρα έχει δαπανήσει δεκάδες δισ. σε οπλικά συστήματα χωρίς να εισπράξει το ανταποδοτικό όφελος για να χτίσει μια στιβαρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Αυτό αφορά και την Ασπίδα του Αχιλλέα, έναν θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε συστήματα. Αυτό το έργο που αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλάβει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν τέτοιες ελληνικές εταιρείες αρκεί να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτή, όχι μόνο κρατικές”, επεσήμανε.

Βασικός στόχος της είναι το πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή τους. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει:

-Την αξιοποίηση, δίπλα στις μεγάλες προμήθειες, όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο. Όπως, τα drones, τα anti-drones, τα σύνθετα συστήματα radar και την αντιπυραυλική προστασία.

-Την αξιοποίηση της τεχνολογίας στο μέτωπο της στρατηγικής, με την ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της κυβερνοάμυνας, αλλά και πρακτικά. Μέσα, δηλαδή, από τη συνεργασία ιδρυμάτων του Στρατού με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή πρότυπων όπλων.

-Το γεγονός ότι οι προμήθειες θα προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία. Την ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία και τα Αμυντικά Συστήματα.

“Είμαστε μία χώρα μικρή σε έκταση, αλλά πολύ μεγάλη σε γεωπολιτική σημασία. Είμαστε μία χώρα με μεγαλύτερες φιλοδοξίες τονίζω όχι επιθετικές, αλλά σταθερά αποτρεπτικές. Η αμυντική μας πολιτική αποκτά τόσο υπαρξιακά, όσο και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Δε μπορεί να υπάρχει ασφάλεια, χωρίς χρηματοδότηση από μία δυναμική οικονομία”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του σημείωσε:

-Η άμυνα είναι και πυλώνας ευημερίας. Γιατί χωρίς τη δική της ασφάλεια δεν υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία, ούτε και η προϋποθέσεις για να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή. Η προσπάθεια της εθνικής ανεξαρτησίας δεν μπορεί να χρηματοδοτείται παρά μόνο από ανθεκτικά δημόσια ταμεία.

-Οι πόλεμοι αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τα σύνορα. Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον, όπου οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν συνολικά τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις και σε ένα κόσμο που η τεχνολογία γίνεται όπλο παρέμβασης όχι μόνο για να πληγεί η εξωτερική ασφάλεια των κρατών, αλλά και για να διαταραχθεί συχνά η εσωτερική ισορροπία των κοινωνιών.

-Οι στρατηγικές επιλογές της πατρίδας μας καθίστανται απόλυτα κρίσιμες. Πολύ περισσότερο όταν από τη μία πλευρά η αμυντική αντίληψη της νέας ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να διαφοροποιείται σε σχέση με το ρόλο του ΝΑΤΟ και από την άλλη όταν οι οικονομικοί σχεδιασμοί της υπερδύναμης φαίνεται να αποκλίνουν από ένα πλαίσιο ελεύθερων συναλλαγών που ίσχυαν ως τώρα.

-Η πρώτη νέα φρεγάτα Μπελαρά θα έρθει στη χώρα μας εντός του 2025.

-Την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση των υβριδικών απειλών δίπλα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα την έχει και η γραμματεία εθνικής ασφάλειας, αναβαθμίζοντας τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας σε μία μικρή, ευέλικτη, οργανωμένη δομή, υπό την προσωπική μου παρακολούθηση. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ