Τρία πράγματα ένιωσε την ανάγκη χθες να θυμίσει στους Γάλλους ο Εμανουέλ Μακρόν: ότι «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», ότι «οι απειλές κατά των δικαστών είναι απολύτως ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες» και ότι «ο νόμος ισχύει για όλους». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης, τη Σοφί Πριμά, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως «όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», κάτι που η Μαρίν Λεπέν έκανε ήδη, καλώντας τη μάλιστα «να βιαστεί», πριν διαβεβαιώσει τελικά το εφετείο του Παρισιού πως «θα εξετάσει αυτή την υπόθεση εντός χρονικού πλαισίου που θα επιτρέψει την έκδοση απόφασης το καλοκαίρι του 2026», αρκετούς μήνες δηλαδή πριν από τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2027.
Ο λόγος, όμως, για τον οποίο θέλησε ο Μακρόν να πει όσα είπε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του είναι πρωτίστως οι ύβρεις και οι απειλές τις οποίες δέχονται οι τρεις δικαστές που έκριναν πρωτόδικα την υπόθεση της Μαρίν Λεπέν, και δη η προεδρεύουσα δικαστής Μπενεντίκτ ντε Περτουί: στο Διαδίκτυο κοινοποιήθηκαν τόσο φωτογραφίες της όσο και η διεύθυνση της κατοικίας της, με αποτέλεσμα η Ντε Περτουί να τεθεί υπό αστυνομική προστασία. Ενεργά στελέχη της Ακροδεξιάς, όπως ο πρώην αστυνομικός Μπρουνό Ατάλ, και τα μέσα ενημέρωσης Frontières, Riposte laïque και Jeanmarcmorandini.com κατήγγειλαν την υποτιθέμενη μεροληψία της Ντε Πορτουί επικαλούμενοι ένα podcast από το 2020 στο οποίο εξηγούσε ότι έγινε δικαστής από θαυμασμό για την Εβά Ζολί, την πρώην δικαστή που ήταν υποψήφια των Οικολόγων στις προεδρικές εκλογές του 2012. Αυτή η υποτιθέμενη πολιτική ένταξη προκάλεσε, σύμφωνα με τη «Monde», μεγάλο αριθμό σχολίων γεμάτων μίσος.
Τόσο η ίδια η Μαρίν Λεπέν όσο και ο Ζορντάν Μπαρντελά καταδικάζουν κατηγορηματικά τις απειλές εναντίον δικαστών, αμφότεροι όμως, όπως και πολλά ακόμα στελέχη του κόμματός τους, μιλούν για «τυραννία των δικαστών» και «τυράννους δικαστές», καταγγέλλοντας πως η απόφαση που έλαβαν ήταν πολιτική. Είναι τόσο δριμεία η επίθεση που έχει εξαπολύσει η Εθνική Συσπείρωση σε βάρος του «συστήματος», που η «Monde» σχολίαζε χαρακτηριστικά χθες πως το κόμμα πέρασε από την «αποδαιμονοποίηση» στην «μπουρλοτοποίηση», αν και δεν χρησιμοποίησε αυτήν ακριβώς τη λέξη, για «bordelisation» μίλησε. Ισορροπώντας πάνω σε μια πολύ λεπτή γραμμή, ο Μπαρντελά, που καλεί τους Γάλλους να «αγανακτήσουν», διαβεβαίωσε χθες πως η διαδήλωση που προβλέπεται να γίνει την Κυριακή στο Παρίσι, σε ένδειξη συμπαράστασης στη Λεπέν, «δεν είναι επίδειξη δύναμης» αλλά μια «κινητοποίηση υπέρ της δημοκρατίας».
Ενδεχομένως πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν να είπε ό,τι είπε ώστε να τα ακούσουν και κάποιοι στο υπουργικό του συμβούλιο, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό του, τον Φρανσουά Μπαϊρού, που κάλεσε προχθές την Εθνοσυνέλευση – ως «απλός πολίτης» υποτίθεται και υποστηρίζοντας πως δεν σχολιάζει τη δικαστική απόφαση – να επανεξετάσει το μέτρο της άμεσης εφαρμογής της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.
Πηγή: tanea.gr