Ποιος θα πληρώσει τη «λυπητερή» των δασμών;

Ποιος θα πληρώσει τη «λυπητερή» των δασμών;

Οσα προηγήθηκαν της 2ας Απριλίου 2025 – «Ημέρα της Απελευθέρωσης» για τον Ντόναλντ Τραμπ, επί της ουσίας D-Day στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο – αποτελούν πλέον παρελθόν. Από σήμερα, μετά την πυροδότηση του μπαζούκα των δασμών από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι πάντες είναι αναγκασμένοι αρχικά να οχυρωθούν και, στη συνέχεια, να ετοιμάσουν την αντεπίθεσή τους. Ανάμεσά τους και οι Βρυξέλλες, οι οποίες διαμηνύουν πως υπάρχουν έτοιμα «αντίποινα» για κάθε σενάριο, ενώ οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να καθορίσουν το περιεχόμενο και τον οδικό χάρτη της ευρωπαϊκής απάντησης.

Το σίγουρο είναι ότι κανείς από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ δεν έχει πολλές επιλογές έπειτα από όσα ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως είναι «γενναιόδωρος», καθώς οι «αμοιβαίοι» δασμοί που επιβάλλονται, με ισχύ από σήμερα κιόλας, είναι οι μισοί σε σύγκριση με εκείνους που επιβαρύνονται τα αμερικανικά προϊόντα τα οποία εξάγονται στις διάφορες αγορές (σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπολογισμούς της κυβέρνησής του).

Πιο συγκεκριμένα, τα αγαθά από την ΕΕ θα επιβαρύνονται οριζόντια με φόρο της τάξης του 20% πριν από την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά, από την Κίνα με 34%, από την Ιαπωνία με 24%, από τη Νότια Κορέα με 25% και από την Ινδία με 26%. Από τους δασμούς δεν γλιτώνει πρακτικά καμία χώρα, ούτε καν οι παραδοσιακά στενές σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως είναι η Βρετανία, το Ισραήλ, αλλά και η Ουκρανία, τα προϊόντα των οποίων θα επιβαρύνονται με 10%, 17% και 10% αντιστοίχως. Στο ίδιο πλαίσιο, τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως ειδικά για τα εισαγόμενα οχήματα, ο δασμός ύψους 25% αρχίζει να εφαρμόζεται σε όλα από σήμερα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Αξίζει να σημειωθεί πως το βασικό επιχείρημα που Τραμπ ήταν ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν ο μεγάλος χαμένος του ελεύθερου εμπορίου. Κι αυτό διότι, όπως είπε, όλοι «εκμεταλλεύτηκαν την Αμερική και πλούτισαν εις βάρος της επί δεκαετίες». Δεν δίστασε, μάλιστα, να ισχυριστεί πως στο εμπόριο «συχνά ο φίλος αποδεικνύεται χειρότερος από τον εχθρό», για να προσθέσει ότι σήμερα η Αμερική ανακτά την «οικονομική ανεξαρτησία» της.

Το σκηνικό είναι πλέον διαφορετικό. Ενα δε από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ποιοι θα πληρώσουν τη «λυπητερή». Οπως σημειώνει ανάλυση στο Associated Press, αν και οι υψηλότερες τιμές στα εισαγόμενα αγαθά μπορεί να προστατεύσουν τους εγχώριους παραγωγούς, την ίδια στιγμή οι δασμοί αυξάνουν το κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές, οι οποίοι εξαρτώνται από τις εισαγωγές. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι σήμερα οι εφοδιαστικές αλυσίδες εξακολουθούν να έχουν παγκόσμια διάσταση, είναι πολύ πιθανό ο τελικός λογαριασμός να αποδειχθεί δυσβάσταχτος για τους πολλούς – οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί έντονα από το κύμα ακρίβειας.

Ανησυχία και στη ναυτιλία

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΚΤ που επικαλέστηκε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, εάν ο Τραμπ επιβάλει οριζόντιους δασμούς της τάξης του 25%, αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5%, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πληθωρισμού, τουλάχιστον για το πρώτο έτος. Κι αυτό, με τη σειρά του, θα απειλήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας – ειδικά στους πιο ευάλωτους κλάδους, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες – ενώ θα ροκανίσει το διαθέσιμο εισόδημα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι έντονη ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για την επόμενη ημέρα εκφράζουν ήδη και οι γίγαντες της ναυτιλίας, με τα πλοία των οποίων διακινούνται αγαθά που αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου εμπορίου. «Η επιβολή διαδοχικών δασμών έχει προκαλέσει εντεινόμενη σύγχυση», τονίζει χαρακτηριστικά στο Reuters ο Μπλέικ Χάρντεν, αντιπρόεδρος για ζητήματα εμπορίου της Retail Industry Leaders Association. «Δεν μπορεί κανείς να λάβει σοβαρές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική του αλυσίδα όταν οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν διαρκώς», λέει από την πλευρά του ο Πίτερ Σαντ, επικεφαλής αναλυτής της Xaneta, που ειδικεύεται στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές εμπορευμάτων σε μεγάλες αποστάσεις.

Σε δηλώσεις του προς το ίδιο πρακτορείο, επίσης, κορυφαίος παράγοντας ελληνικού ομίλου που δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, αναφέρει πως οι πελάτες δεν «φορτώνουν» καθώς φοβούνται πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις όταν τα εμπορεύματα φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, αφού έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα στις θάλασσες του κόσμου.

Ολα αυτά, βεβαίως, ο Τραμπ και το επιτελείο του τα γνωρίζουν. Αλλά δείχνουν να πιστεύουν πως δεν θα βραχούν όταν ξεσπάσει η καταιγίδα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ