Υψηλό το κόστος εναπόθεσης υλικών βυθοκόρυσης στον ΧΥΤΑ του Βόλου – Οι προτάσεις του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών

ekvathinsi-limani-768x433

Το ποσό των 2,5 εκ. ευρώ ζήτησε ο δήμος Βόλου για να εναποτεθούν στον ΧΥΤΑ τα 50.000 και πλέον ίσως κυβικά απορριμμάτων που παρέσυρε ο χείμαρρος Ξηριάς διαλύοντας τον παλιό ΧΑΔΑ, τον Σεπτέμβριο του 2023 με το Ντάνιελ και τον Ελίας.

Η Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας που επιβλέπει το έργο, έχει έλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας για να βρεθεί κάποιος οικονομικότερος τρόπος διάθεσης αυτών των απορριμμάτων τα οποία ακόμη βρίσκονται σε αβαθή σημείο στις εκβολές του Ξηριά.
Επιπλέον εκδηλώνεται ανησυχία για το γεγονός ότι από τις τελευταίες βροχοπτώσεις κατεβαίνουν χώματα και άλλες φερτές ύλες από τους χειμάρρους Κραυσίδωνα και Ξηριά στον Παγασητικό, ο οποίος έχει πλέον, στην περιοχή εκβολής, καφετί χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι και πάλι το λιμάνι θα γεμίσει με λάσπη και φερτές ύλες σε περίπτωση ειδικά που συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις ή υπάρξει ένα έντονο πλημμυρικό φαινόμενο.
Το κόστος διάθεσης των συγκεκριμένων απορριμμάτων δεν είχε προϋπολογιστεί στην εργολαβία των 10 εκ. ευρώ εκβάθυνσης του λιμανιού.

Σύμφωνα με την Τεχνική Περιβαλλοντική Έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) η αξιολόγηση της ποιότητας των υλικών βυθοκόρησης βασίστηκε στην ανάλυση επιφανειακών και υποεεπιφανειακών δειγμάτων από 47 αντιπροσωπευτικές θέσεις δειγματοληψίας και με τρόπο που προβλέπουν οι σχετικές επιστημονικές οδηγίες. Επιπλέον προτείνονται σχετικοί έλεγχοι και κατά τη διάρκεια των εργασιών βυθοκόρησης κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται από την επιβλέπουσα αρχή. Εκτιμάται ότι 729.300 κυβικά υλικών βυθοκόρησης είναι μη επικίνδυνα απόβλητα, 216.700 κυβικά διαθέτουν «μέτριο» βαθμό εμπλουτισμού σε κάποια μέταλλα, όπως για παράδειγμα το κάδμιο, και χαρακτηρίζονται «μη υγιή» ενώ 512.600 κυβικά είναι γενικά απαλλαγμένα από ανόργανους (βαρέα μέταλλα) και οργανικούς ρύπους και χαρακτηρίζονται υγιή.
Τα υγιή είναι αυτά που μπορούν να απορριφθούν στον πυθμένα της θάλασσας, «εφόσον διαπιστωθεί ότι οι λοιπές λύσεις διάθεσης δεν είναι εφικτές από περιβαλλοντική, διαχειριστική και οικονομική άποψη». Έπειτα από έρευνα το ΕΛΚΕΘΕ εντόπισε το σημείο που γίνεται η απόρριψή τους.
Τα ρυπαρά, από τις διάφορες λύσεις που προτείνει η τεχνική έκθεση, επιλέχθηκε να βρεθεί κατάλληλη περιοχή υποδοχής σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.
Επιπλέον αναφέρεται ότι οι εργασίες βυθοκόρησης μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή αύξηση της θολερότητας στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και προτείνεται η χρήση εξοπλισμού συγκράτησης των αιωρούμενων στερέων υλικών και ειδικά πετάσματα θολερότητας. Σε καθε περίπτωση η εξέλιξη του έργου αλλά και η ολοκλήρωσή του θα πρέπει να παρακολουθείται στενά για την αντιμετώπιση των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ