«Θα μείνουμε στο ΝΑΤΟ αλλά η Ευρώπη θα πληρώσει»

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει το ΝΑΤΟ. Θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ», όμως πρέπει να γίνει «ισχυρότερο και βιώσιμο», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κατά τη χθεσινή άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη διήμερη –πρώτη για τον ίδιο – σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας. Μοιραία διεξάγεται υπό τη βαριά σκιά δύο εν εξελίξει και διχαστικών στους κόλπους της πολέμων: αυτού στην Ουκρανία και του εμπορικού που είχε κηρύξει μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα (και) στους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμα και οι συμμαχικές διαβεβαιώσεις του Ρούμπιο – ο οποίος απέρριψε ως «υστερίες» τα σενάρια περί αμερικανικής αποδέσμευσης από την Ευρώπη – έγιναν συνοδεία σκληρών όρων. Σε μια κρίσιμη σύνοδο με βαριά ατζέντα θεμάτων ασφαλείας – η πρώτη συλλογική διαβούλευση μεταξύ της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ – ο Μάρκο Ρούμπιο αξίωσε να υπάρξει από τώρα σύμπλευση «σε μια ρεαλιστική πορεία, ώστε καθένα από τα μέλη να δεσμευθεί και να εκπληρώσει την υπόσχεση να φτάσει μέχρι το 5% των δαπανών. Αυτό περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ».  

Στα τέλη Ιουνίου

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

«Ουδείς προσδοκά να γίνει αυτό μέσα σε ένα ή δύο χρόνια» συμπλήρωσε, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στα τέλη Ιουνίου, και τα στοιχεία της Συμμαχίας δείχνουν ότι 23 από τα 32 κράτη-μέλη της Συμμαχίας πληρούσαν πέρυσι τον υφιστάμενο στόχο του 2%. Το θέμα των αμυντικών δαπανών και της ευρωπαϊκής άμυνας, που θα κυριαρχήσει στη δεύτερη ημέρα της συνόδου, απασχόλησε το χθεσινό γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ, με την ατζέντα της πρώτης ημέρας να περιλαμβάνει συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, παρουσία του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα, καθώς και συνάντηση με χώρες-εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία).

Ο δε αμερικανός ΥΠΕΞ είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον δανό ομόλογό του, επαναβεβαιώνοντας – σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – την «ισχυρή σχέση» μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, παρά την κλιμακούμενη ένταση για το θέμα της Γροιλανδίας. Στη σύντομη ανακοίνωση αναφέρεται ότι συζητήθηκαν «κοινές προτεραιότητες και η αντιμετώπιση των απειλών για τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θέτουν η Ρωσία και η Κίνα».

Στο φόντο όλων αυτών ήταν η χθεσινή παραδοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ότι αν και οι ΗΠΑ «δεν προβλέπεται να μειώσουν ξαφνικά την παρουσία τους στην Ευρώπη», στρέφουν εφεξής την προσοχή τους προς την Κίνα και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό. «Εάν οι Αμερικανοί θέλουν να στραφούν περισσότερο στην Ασία», συμπλήρωσε, «προφανώς θα το κάνουμε με συντονισμένο τρόπο».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Ειρηνευτική δύναμη

Τούτων λεχθέντων, οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν στους πόρους του ΝΑΤΟ για μια ειρηνευτική δύναμη στη μεταπολεμική Ουκρανία, αναφέρουν σε χθεσινό ρεπορτάζ τους οι «Financial Times». Επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους, το δημοσίευμα κάνει λόγο για υπό εξέταση σχέδια χρήσης συστημάτων διοίκησης και ελέγχου και αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, «ως ένας τρόπος για να εμπλακούν έμμεσα στο εγχείρημα οι ΗΠΑ και να εξασφαλιστεί η σιωπηρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον».

Η ενίσχυση της στήριξης του Κιέβου, η Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Αμυνα, η στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης και η προοπτική εμβάθυνσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας των «27», παρουσία της υπάτης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάγιας Κάλας, η οποία σχολίασε ότι «δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους» και ζήτησε «διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας», μειώνοντας την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ