Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα κυριαρχήσει η ΑΙ στον πλανήτη – Η πρόβλεψή του –

Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα κυριαρχήσει η ΑΙ στον πλανήτη – Η πρόβλεψή του

Η τεχνητή νοημοσύνη καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερους τομείς της κοινωνίας και πολλοί άνθρωποι βλέπουν το επαγγελματικό τους μέλλον να αρχίζει να κλονίζεται. Όλα προχωρούν και πλέον όπου κι αν ρίξουμε τη ματιά μας βλέπουμε τεχνητή νοημοσύνη.

Σε αυτό το άκρως τεχνολογικό πλαίσιο, όπου όλα προχωρούν τόσο γρήγορα, ο Μπιλ Γκέιτς έριξε λάδι στη φωτιά αντί να προσπαθήσει να τη σβήσει, με μια πρόβλεψη που δεν άφησε κανέναν αδιάφορο: Σε λιγότερο από δέκα χρόνια, τα ανθρώπινα καθήκοντα θα είναι πρακτικά ανύπαρκτα – τα πάντα θα αντικατασταθούν από τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό είπε ο μεγιστάνας στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον και αργότερα σε μια ομιλία στο Χάρβαρντ. Ακούγεται σαν μυθοπλασία, αλλά κάθε μέρα πλησιάζουμε στο να γίνουμε πρωταγωνιστές σε μια σκηνή από το I, Robot.

Ποιο είναι το όνειρο του Γκέιτς;

Εύκολο: Για αυτόν, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς ένα εργαλείο που θα μας βοηθά με τις εργασίες στο πανεπιστήμιο, αλλά το επόμενο μεγάλο άλμα στην ψηφιακή επανάσταση (μια επανάσταση που ο ίδιος βοήθησε να ξεκινήσει).

Αν ο προηγούμενος στόχος του ήταν να τοποθετήσει έναν υπολογιστή σε κάθε σπίτι, σήμερα ονειρεύεται (και επίσης προειδοποιεί) για έναν κόσμο όπου η νοημοσύνη θα είναι ελεύθερη, πανταχού παρούσα και ικανή να αντικαταστήσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των πιο έξυπνων μυαλών σε τομείς όπως η ιατρική ή η εκπαίδευση.

Ωστόσο, με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και η μεγάλη ευθύνη, όπως λέει η παροιμία, και ο ίδιος ο Γκέιτς αναγνωρίζει ότι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσει η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά τρομακτική και ότι πιθανότατα οι άνθρωποι θα δουν τις δουλειές τους να αντικαθίστανται πολύ σύντομα.

Παιδεία και ιατρική, οι πρώτοι τομείς που μετασχηματίζονται

Αν μιλάμε για τον τομέα της εκπαίδευσης, οι αλλαγές είναι ήδη στον ορίζοντα, όπως ακριβώς προβλέπει και ο Έλον Μασκ, καθώς οι δάσκαλοι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από συστήματα ικανά να διδάξουν, να παρακινήσουν και να διορθώσουν τους μαθητές σε πραγματικό χρόνο.

Το μέλλον της εκπαίδευσης μοιάζει τρομακτικό, δεν μιλάμε πλέον μόνο για ψηφιακούς πίνακες, αλλά για μια αλγοριθμική παιδαγωγική που θα μπορούσε να εξαφανίσει τους δασκάλους.

Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε πραγματικά να ταράξει τα νερά είναι η ιατρική, όπου ο Γκέιτς βλέπει έναν πιο άμεσο και επαναστατικό αντίκτυπο.

Ο Γκέιτς πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τους γιατρούς σε πολύπλοκες διαγνώσεις, αναλύοντας γενετικά δεδομένα, συμπτώματα, κλινικές βάσεις δεδομένων και επιστημονικές δημοσιεύσεις με ταχύτητες που είναι αδύνατον να πιάσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Αυτό, αντί να δημιουργεί ένταση ή να εξαλείφει θέσεις εργασίας, θα επέτρεπε σε κάθε άτομο να λαμβάνει υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας.

Ομοίως, μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν κατεστραμμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε σε γιατρό. Επομένως, με αυτήν την αλλαγή, η υγειονομική περίθαλψη δεν θα εξαρτάται πλέον από την τοποθεσία σας στον χάρτη. Αυτό ακούγεται καλύτερα, σωστά;

Πρόοδος ή απειλή;

Είναι σαφές ότι ο Μπιλ Γκέιτς δεν είναι ανόητος και έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Και με τον ίδιο τρόπο που επιμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκδημοκρατιστεί και να γίνει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και δημόσιο εργαλείο, γνωρίζει επίσης ότι μπορεί να ενισχύσει την ανισότητα, να πολώσει την κοινωνία ή να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση, όπως ακριβώς συνέβη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το X, το οποίο σήμερα χαρακτηρίζεται έντονα από παραπληροφόρηση και την πολιτική πόλωση.

Κι εδώ μπαίνουν οι προσωπικές αξίες. Διότι το πρόβλημα δεν είναι το να έχουμε τεχνολογία, αλλά το πώς τη χρησιμοποιούμε.

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, Διευθύνων Σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft και συγγραφέας του The Coming Wave, είναι κάθετος: Δεν πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει άμεσα τις θέσεις εργασίας και ότι η διαδικασία θα είναι αρκετά δύσκολη, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μας οδηγεί σε έναν κόσμο όπου πλέον δεν χρειάζονται πολλά χέρια.

Έτσι, πιθανότατα θα ανοιχτούν εκ νέου συζητήσεις για πράγματα όπως το παγκόσμιο βασικό εισόδημα ή οι διαρθρωτικές ανισότητες.

Το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο και δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, αλλά είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει. Και το εάν θα είναι καλή ή επικίνδυνη θα εξαρτηθεί κυρίως από το ποιος την καθοδηγεί. Θα μάθουμε να ζούμε μαζί της;

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ