Στην εθνική στρατηγική για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, μέσω της οποίας “θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, ανθεκτική και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος”, αναφέρεται το άρθρο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”.
Αναλυτικά, “η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στην αναπτυξιακή της πορεία. Παρά τις σημαντικές επιδόσεις των τελευταίων ετών, παραμένουμε αντιμέτωποι με χρόνιες ανισότητες που απαιτούν συστηματική αντιμετώπιση. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη “διπλή σύγκλιση” – αφενός την ενίσχυση της συνολικής θέσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό οικονομικό χάρτη και αφετέρου την άμβλυνση των αποκλίσεων μεταξύ των περιφερειών μας.
Η εθνική στρατηγική για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη η οποία τώρα εκπονείται, δεν είναι απλώς ένα ακόμη κείμενο προθέσεων αλλά αποσκοπεί σε μία τομή στις παραδοσιακές επιλογές και πρακτικές που αναπαράγουν τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Δομεί ένα δυναμικό πλαίσιο δράσης που (ανα)συνδυάζει πόρους, εργαλεία και πολιτικές με στόχο την ουσιαστική ενδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας. Η προσέγγισή μας βασίζεται στη συνένωση δυνάμεων και τη συστηματική συνεργασία, που έχει ήδη αρχίσει, μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων και τοπικών κοινωνιών”, σημειώνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εξειδικεύει:
“Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλαπλές και σύνθετες. Η διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε ανέδειξε ζητήματα που απαιτούν άμεση δράση: από τον συντονισμό κυβέρνησης και περιφερειών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, μέχρι τον ειδικό σχεδιασμό για ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Το δημογραφικό ζήτημα και η συγκράτηση του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν αξία στις τοπικές κοινωνίες, για ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, καθώς και για την επιτάχυνση του χωρικού σχεδιασμού η έλλειψη του οποίου αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε σχέδιο ανάπτυξης”.
Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, “η στρατηγική μας εναρμονίζεται πλήρως με την αναθεωρημένη πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική συνοχής αποτελεί το κύριο επενδυτικό εργαλείο της ΕΕ για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης, προτείνει προσαρμογές στα προγράμματα συνοχής για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών προκλήσεων της Ένωσης. Αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανθεκτικότητα των υδάτινων πόρων, την ενεργειακή μετάβαση, την προσιτή στέγη και, βεβαίως, την ασφάλεια και την υποστήριξη ιδίως των ανατολικών παραμεθόριων περιοχών της”.
Και, στο δια ταύτα, “η Ελλάδα προετοιμάζεται ενεργά για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτινων πόρων και την ενεργειακή μετάβαση, τομείς ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μας.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση αυτού του σχεδίου ανάπτυξης που αφορά και ωφελεί όλους τους πολίτες. Οι ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα έχουν ξεκινήσει το έργο της επεξεργασίας και προτεραιοποίησης προτάσεων. Το σύνολο των τοπικών σχεδίων ανάπτυξης θα συγκροτήσει τελικά την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης”.
Και, το άρθρο κλείνει με την επισήμανση, “πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από τη συλλογική μας ικανότητα μας να διασφαλίσουμε ότι κάθε περιοχή της χώρας, από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το πιο απομακρυσμένο νησί ή ορεινό χωριό, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να ευημερήσει με τους δικούς του όρους. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, ανθεκτική και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος”.
Πηγή: capital.gr