Ο Φρίντριχ Μερτς θέλει την επιστροφή της Γερμανίας στην Ευρώπη

Ο Φρίντριχ Μερτς θέλει την      επιστροφή της Γερμανίας στην Ευρώπη

O νικητής των γερμανικών εκλογών, χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς, θα εκλεγεί πιθανότατα καγκελάριος της Γερμανίας αμέσως μετά το Πάσχα, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανικής Ενωσης CDU/CSU και Σοσιαλδημοκρατών SPD. Με την ανάληψη της καγκελαρίας έχει υποσχεθεί και την επιστροφή της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

«Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, όπως διαμορφώθηκε μετά την πτώση του λεγόμενου Σιδηρού Παραπετάσματος με τη Συνθήκη 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, στη Χάρτα των Παρισίων, και στη συνθήκη ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αυτή η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν υφίσταται πλέον. Η ασφάλειά μας απειλείται όχι μόνον αφηρημένα αλλά άμεσα από τη μεγαλύτερη γεωγραφικά χώρα της γης, από τη Ρωσία», είχε πει τον Ιανουάριο σε ομιλία του στο ίδρυμα Koerber-Stiftung για τις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθούσε ως καγκελάριος. Συνέδεσε την ανάλυσή του με την υπόσχεση ότι «θα αποκατασταθεί η πλήρης ικανότητα δράσης της Γερμανίας στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια και την ευρωπαϊκή πολιτική».

Η εξαγγελία

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η ευρωπαϊκή στροφή του Μερτς, μετά το «σοκ» από την αντιμετώπιση που επιφύλαξε ο Ντόναλντ Τραμπ στον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, αποτυπώνεται στην εξαγγελία του ότι οι πρώτες επισκέψεις του στο εξωτερικό θα είναι στο Παρίσι και στη Βαρσοβία. Προφανής στόχος είναι η πρόσδεση και της Πολωνίας στον γαλλο-γερμανικό άξονα.  

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο σχεδιασμός του Μερτς και της Χριστιανικής Ενωσης είναι η θέσπιση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που δεν διαθέτει η Γερμανία. Αυτό θα ενισχύσει τη συγκέντρωση περισσότερων εξουσιών στη λήψη αποφάσεων ευρωπαϊκής πολιτικής στην καγκελαρία, πρακτική η οποία ξεκίνησε με την Ανγκελα Μέρκελ και συνεχίστηκε με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Το σημερινό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, μια μικρή υπουργική επιτροπή για θέματα ασφάλειας ντε φάκτο δεν λειτουργεί καθώς περιορίστηκε σε ανώδυνες αποφάσεις, για τις οποίες υπήρχε ήδη ομοφωνία. Τις κρίσιμες αποφάσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας π.χ. για τη χορήγηση των τεθωρακισμένων Leopard, λάμβανε ο καγκελάριος Σολτς με έναν στενό κύκλο συνεργατών του, όπως ο υπουργός Καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ.

Οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι CDU/CSU και SPD συμφωνούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική αυτή, ενώ θέλουν περαιτέρω ανάπτυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της διαπραγματευτικής ομάδας για την εξωτερική πολιτική.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Μακρά προϊστορία

Η σχετική συζήτηση έχει μακρά προϊστορία. Στις κυβερνήσεις συνεργασίας στη Γερμανία, ο μικρότερος εταίρος έπαιρνε κατά κανόνα το υπουργείο Εξωτερικών και σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε να περάσει η αρμοδιότητα άσκησης εξωτερικής πολιτικής εκτός υπουργείου. Ετσι διασφαλιζόταν η ισορροπία μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και καγκελαρίας, που ήταν στα χέρια διαφορετικών κομμάτων.

Αυτή η βασική σταθερά μπορεί να αλλάξει στην επόμενη κυβέρνηση Μερτς. Στην κατανομή των υπουργείων φημολογείται ότι το SPD με αντικαγκελάριο τον Λαρς Κλίνκμπαϊλ θα προτιμήσει το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών, για να μπορεί μέσω του προϋπολογισμού να παρεμβαίνει σε όλα τα χαρτοφυλάκια. Ετσι το υπουργείο Εξωτερικών θα καλυφθεί από το CDU, τα ονόματα που ακούγονται είναι ο Αρμιν Λάσετ, ηττηθείς υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ενωσης το 2021 και ο Γιόχαν Βάντεφουλ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αν συμβεί αυτό, θα είναι το υπουργείο Εξωτερικών και η καγκελαρία στα χέρια του ίδιου κόμματος για πρώτη φορά από το 1966, με τελευταίο υπουργό Εξωτερικών του CDU τον Γκέρχαρντ Σρέντερ – απλή συνωνυμία με τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ μετέπειτα καγκελάριο της Γερμανίας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ