Ξεκάθαρη θέση υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα λαμβάνει, μέσω της αποκλειστικής συνέντευξής της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η πρωθυπουργός της Ουαλίας Ελίνεντ Μόργκαν. «Θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» διαμηνύει η ηγέτιδα του ουαλικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο αποτελεί παράρτημα των κυβερνώντων – υπό τον Κιρ Στάρμερ – Εργατικών της Βρετανίας. Η 58χρονη πολιτικός από το Κάρντιφ, η οποία τον περασμένο Αύγουστο έγινε η πρώτη γυναίκα αρχηγός της αποκεντρωμένης ουαλικής κυβέρνησης, μιλάει επίσης για τη γνωριμία της με τη Νάνα Μούσχουρη και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και η Ουαλία έχουν ευκαιρίες να αναπτύξουν «πολύ στενότερες σχέσεις». Παράλληλα, αποκλείει τόσο την ανατροπή του Brexit όσο και την απόσχιση της Ουαλίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πώς οραματίζ,εστε τις σχέσεις Ελλάδας και Ουαλίας; Υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας;
Ανέκαθεν υπήρχε μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της Ουαλίας και της Ελλάδας. Στη χώρα μας ζουν πολλοί Ελληνες. Θυμάμαι ακόμη τον έλληνα ιδιοκτήτη του παντοπωλείου της γειτονιάς που μεγάλωσα. Ηταν ο μόνος ξένος σε όλη την περιοχή. Η θετική του επίδραση σε ολόκληρη την κοινότητα ήταν τεράστια. Εχουμε μια μακρά παράδοση, είμαστε και οι δύο πολύ θερμές και φιλικές χώρες και νομίζω ότι έχουμε πολλά κοινά. Επομένως, έχουμε ευκαιρίες να αναπτύξουμε πολύ στενότερες σχέσεις.
Εχω πληροφορηθεί ότι γνωρίζεστε με τη Νάνα Μούσχουρη…
Ναι. Πέρασα αρκετό χρόνο μαζί της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σ.σ.: διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 2009). Ηταν η πιο αξιόλογη γυναίκα! Επεδίωκε πάντα τη συνεργασία και κατανοούσε την ανάγκη του συμβιβασμού προκειμένου να παραχθούν αποτελέσματα. Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε στην Ουαλία για να τραγουδήσει. Πήγα να την ακούσω και της έστειλα ένα σημείωμα που έγραφε: «Είμαι στο ακροατήριο, θα ήθελα πολύ να σε συναντήσω». Δεν είχα ιδέα αν με θυμόταν. Στο τέλος όμως έκανε μια σπουδαία ομιλία: «Δουλέψαμε μαζί στο Ευρωκοινοβούλιο και πιστεύω πραγματικά ότι θα υπήρχε ειρήνη αν εγώ και εκείνη κυβερνούσαμε τον κόσμο» είπε. Ηταν υπέροχο.
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι Βρετανοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας;
Γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η θέση που έχω εκφράσει είναι ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Είστε αισιόδοξη ότι θα επιστραφούν;
Νομίζω ότι διεξάγονται πολλές συζητήσεις. Ελπίζω ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.
Αναφερθήκατε προηγουμένως στο Ευρωκοινοβούλιο και ξέρω ότι είχατε υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ακόμα και μετά το δημοψήφισμα. Θα θέλατε η χώρα να επιστρέψει στην ΕΕ;
Πρέπει να σεβαστούμε την άποψη των πολιτών. Αν και νομίζω ότι τους υποσχέθηκαν πράγματα που δεν υλοποιήθηκαν. Εμάς στην Ουαλία, για παράδειγμα, μας υποσχέθηκαν ότι δεν θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση, ωστόσο τα πράγματα χειροτέρεψαν εξαιτίας της αποχώρησης από την ΕΕ. Μας υποσχέθηκαν, επίσης, ότι η μετανάστευση θα μειωνόταν, αλλά αυξήθηκε. Ο Νάιτζελ Φάρατζ έδωσε υποσχέσεις οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν. Συνεπώς, θέλω να υπάρξει η στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι βρισκόμαστε εκτός. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Νομίζω ότι σε αυτή τη δύσκολη – όσον αφορά την ασφάλεια – περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προσφέρει πολλά. Υπάρχουν ευκαιρίες για να συνεργαστούμε, μέσω των οποίων μπορούμε να οικοδομήσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης.
Αρα δεν μιλάτε για πλήρη επανένταξη;
Δεν νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Πιστεύω ότι μπορούμε πρώτα να αποκτήσουμε μια πολύ πιο στενή σχέση.
Μια και μνημονεύσατε τον Φάρατζ, άκουσα πρόσφατα έναν αξιωματούχο του κόμματός του να λέει ότι το Reform UK θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ουαλία μετά τις εκλογές του 2026. Είναι έτσι;
Αυτό το κόμμα δεν έχει καν ηγέτη στην Ουαλία. Ο Νάιτζελ Φάρατζ είναι μόνος του και βλέπουμε τι συμβαίνει όταν κάποιος άλλος στο κόμμα αποπειράται να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας: τον διώχνουν. Δεν νομίζω ότι το Reform UK ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ουαλία. Δεν ξέρουμε ούτε ποιες είναι οι πολιτικές του.
Θεωρείτε ότι ο Φάρατζ συνιστά απειλή για τη δημοκρατία;
Νομίζω ότι πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά. Παρατηρείται μια γενική μετατόπιση προς τα δεξιά σε όλον τον κόσμο. Ελπίζω ότι οι πολίτες θα αντιληφθούν πως το να δίνεις εύκολες απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα δεν είναι το ίδιο με το να φέρνεις αποτελέσματα.
Ενα θέμα που κατά καιρούς συζητείται είναι η ανεξαρτησία της Ουαλίας. Ποια είναι η θέση σας;
Δεν είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας. Υπάρχει ένα κόμμα, το Πλάιντ Κάμρι, που θέλει να κάνει την Ουαλία ανεξάρτητο έθνος. Δεν νομίζω όμως ότι στη χώρα υπάρχει επιθυμία για ανεξαρτησία. Αυτό που επιδιώκω είναι να υπάρχει ίση μεταχείριση. Ζητώ διαρκώς από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ανήκει στο ίδιο πολιτικό κόμμα με εμένα, να εξασφαλίσει καλύτερο fair play, διότι μερικές φορές αισθανόμαστε ότι δεν τυγχάνουμε δίκαιης μεταχείρισης.
Τι προσδοκάτε από τη διεθνή επενδυτική σύνοδο που θα διοργανώσετε τον Δεκέμβριο;
Πιστεύω ότι ο κόσμος θα δει την Ουαλία ως έναν τόπο που είναι εύφορος για επενδύσεις. Διαθέτουμε τεχνογνωσία σε τομείς όπως η μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία, από τον παραδοσιακό τρόπο υγειονομικής περίθαλψης στις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένους τομείς ώστε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας.
Πηγή: tanea.gr