Μια ισχυρή τάση διαφοροποίησης παρατηρείται στις χώρες από όπου προμηθεύονται τα προϊόντα του οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Η πρόσφατη Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2024 του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ για την καταναλωτική δαπάνη και τα εισοδήματα, επιχείρησε μια ακτινογραφία της προμηθευτικής αγοράς, αναδεικνύοντας τις μεταβολές κατά τα τελευταία χρόνια και την είσοδο των κινεζικών παικτών.
Η ανάλυση της προέλευσης των εμπορευμάτων στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της ΕΣΕΕ δείχνει μια γενικευμένη τάση διαφοροποίησης.
Παρότι η Ελλάδα διαχρονικά εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική πηγή προμήθειας, το ποσοστό των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων μειώνεται σταδιακά από 72% το 2020, σε 61% το 2022, 59% το 2023 και 36% το 2024.
Η αυξημένη στροφή προς την ελληνική παραγωγή κατά τα έτη 2020-2021 φαίνεται να συνδέεται με την πανδημία και τα προβλήματα που προέκυψαν στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες (οff-shoring, re-shoring κ.λπ.).
Συνεχίζοντας, η μείωση της εγχώριας προέλευσης μετά το 2022 αντισταθμίζεται από αύξηση των εισαγωγών, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από 22% το 2023 σε 35% το 2024).
Σημαντική αυξητική τάση καταγράφεται στις εισαγωγές από την Ασία, φτάνοντας το 21% το 2024, εύρημα που ενδεχομένως να συνδέεται με τη διεύρυνση των εμπορικών δικτυώσεων των επιχειρήσεων προς νέες αγορές κυρίως για αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων.
Η Ελλάδα διαχρονικά εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική πηγή προμήθειας – Τι παρατηρείται τα τελευταία χρόνια
Οι προμηθευτές και η σφήνα της Ασίας
Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, παρατηρείται μία σαφής τάση διατήρησης σταθερών συνεργασιών στο λιανικό εμπόριο, με τους επιχειρηματίες να βασίζονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές τους.
Ωστόσο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που διέκοψαν συνεργασία με κάποιον προμηθευτή, αυξάνεται το 2024 στο 36%, από 25% το 2023, καταγράφοντας την υψηλότερη αναλογία μεταξύ των ετών παρακολούθησης, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή των σχέσεων B2B μεταξύ των εμπορικών επιχειρήσεων.
Ενώ, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν διέκοψαν συνεργασία με κάποιο προμηθευτή παραμένει υψηλό συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, καθώς προσεγγίζει το 63% 2024, έναντι 75% το 2023.
Η μεταβολή αυτή μπορεί φανερώνει ορισμένες ανακατατάξεις στις εμπορικές σχέσεις, είτε λόγω οικονομικών πιέσεων είτε λόγω διαφοροποιήσεων στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των επιχειρήσεων.
Είναι πιθανό, η διακοπή συνεργασίας με προμηθευτές να συνδέεται με τις διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν στις χώρες
προέλευσης εμπορευμάτων, με την αναζήτηση διαφορετικών προμηθευτών εκτός της ελληνικής αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την σημαντική αύξηση των προϊόντων προέλευσης από την Ασία.
Πηγή: ΟΤ
Πηγή: in.gr