Γιατί και πώς θα πέσουν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Τι φέρνει στην αγορά η παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των σούπερ...

Μακροπρόθεσμο όφελος με μείωση των τιμών και του πληθωρισμού, αλλά και εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής στα ράφια των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας ότι θα φέρει μακροπρόθεσμα η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, που επανακαθορίζει την εμπορική και τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών και των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ στην Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό, όπως επισημαίνουν, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής τόσο της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και των καταναλωτών στα νέα δεδομένα, καθώς αναμένεται ότι για ένα χρονικό διάστημα θα μπορούσε να υπάρξει κάμψη στις πωλήσεις των σούπερ-μάρκετ, από τη στιγμή που οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να αναζητούν και να βρίσκουν προσφορές σε περίπου μισά από τα προϊόντα που πωλούνται σήμερα στα σούπερ-μάρκετ. 

Στελέχη της αγοράς με τα οποία μίλησε το Capital.gr αναφέρουν ότι το νέο καθεστώς που φέρνει στην αγορά ο Κώδικας Δεοντολογίας έρχεται να εναρμονιστεί με τα πεπραγμένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου δεν υφίσταται η διευρυμένη πολιτική προσφορών στα ράφια, η οποία εντατικοποιήθηκε και εδραιώθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εθίζοντας τους καταναλωτές να αγοράζουν μεγάλο μέρος των προϊόντων που βάζουν στο καλάθι τους, επειδή βρίσκονται σε προσφορά. 

Οι προσωρινές εξαιρέσεις

Εκτός του μεγαλύτερου όγκου της γκάμας των προϊόντων που πωλούνται στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, όπου έχουν εφαρμοστεί ήδη οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας, υφίστανται και εξαιρέσεις, κατά τις οποίες προϊόντα που είχαν τεθεί ήδη σε προσφορά πριν από την ισχύ του νέου νόμου παραμένουν σε προσφορά υπό το προηγούμενο καθεστώς μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει στα σούπερ-μάρκετ παράταση υπό τη μορφή περιόδου χάριτος, προκειμένου να πωληθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα και κατόπιν να ενταχθούν και αυτά με τη σειρά τους στο ευρύτερο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας. Επίσης σε προϊόντα όπως αντηλιακά και αντικουνουπικά δόθηκε παράταση έως και τις 31 Αυγούστου.

Βασικός κανόνας του νέου Κώδικα Δεοντολογίας είναι ότι σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής θα πρέπει να υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια των τριάντα ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης τιμής. Σε ό,τι αφορά τις αυξομειώσεις τιμών, η τιμή αναφοράς είναι η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τριάντα ημερών. Εξαίρεση από τον κανόνα αποτελούν οι προοδευτικές μειώσεις, με σταδιακή μείωση τιμής χωρίς διακοπές και χωρίς αυξομειώσεις.

Ο Κώδικας απαγορεύει τη χρήση της προτεινόμενης τιμής τιμοκαταλόγου ως τιμής αναφοράς σε ανακοίνωση μείωσης έκπτωσης. Υφίσταται ωστόσο η δυνατότητα χρήσης της προτεινόμενης τιμής τιμοκαταλόγου στο πλαίσιο σύγκρισης, χωρίς όμως τη δημιουργία εντύπωσης περί ύπαρξης μειωμένης τιμής. Επίσης, υφίσταται η δυνατότητα χρήσης της προτεινόμενης τιμής τιμοκαταλόγου ως πρόσθετης πληροφορίας μαζί με την παράθεση της τιμής αναφοράς σε περίπτωση ανακοίνωσης μείωσης τιμής.

Στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές είναι μεταξύ άλλων και περιπτώσεις πωλήσεων με ισχυρισμούς μείωσης τιμής “έως και”, “διαφήμιση δόλωμα” και χρήση της λέξης “δωρεάν”. 

Τι αλλάζει

Η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει τον δρόμο στον οποίο ήδη οδεύουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Καλείται να μειώσει τις τιμές, επαναφέροντάς τες στα πραγματικά τους επίπεδα και να πραγματοποιεί μικρότερες προσφορές, έναντι της υλοποίησης πλασματικών προωθητικών ενεργειών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν μια συσκευασία με βρεφικές πάνες εμφανίζει σήμερα ως αρχική τιμή τα 25 ευρώ και επ’ αυτής πραγματοποιείται έκπτωση 50%, στο εξής η τιμή καταλόγου θα είναι χαμηλότερη –ενδεικτικά κατά 40%– και το ποσοστό έκπτωσης θα είναι 15%. Στο στόχαστρο τίθενται κατά κύριο λόγο οι πολυεθνικές εταιρείες, λόγω του γενικότερου θορύβου που έχει προκληθεί αναφορικά με τον τρόπο που τιμολογούν τα προϊόντα τους αλλά και το σύνολο της αγοράς. Ένα ακόμα σημείο που καλείται να εκπληρώσει το υπουργείο μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας είναι η διάθεση προϊόντων στο ράφι με το μοντέλο 1+1 υπό καθεστώς μόνιμης προσφοράς ή 2+1, όπου σε αυτή την περίπτωση το σούπερ-μάρκετ θα πρέπει να διαθέτει και το προϊόν σε μεμονωμένη συσκευασία –εκτός της προσφοράς– ούτως ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης με το προϊόν που πωλείται σε προσφορά και να είναι πλήρως ορατή η τιμή του προϊόντος, όταν αυτό διατίθεται ως μονάδα.

Επίσης, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε περιπτώσεις αυξομείωσης των τιμών. Η τιμή αναφοράς βάσει της οποίας υπολογίζεται η έκπτωση θα πρέπει να είναι πάντα η χαμηλότερη των τελευταίων τριάντα ημερών. Για παράδειγμα, ο έμπορος διαθέτει το προϊόν στα 100 ευρώ τις ημέρες 1 έως 4 του μήνα και στη συνέχεια την 5η ημέρα μειώνει την τιμή στα 50 ευρώ. Οπότε το χρονικό διάστημα έως και την 10η ημέρα, αναφέρει ορθά ότι το προϊόν διατίθεται με έκπτωση 50%. Ωστόσο την 10η ημέρα επαναφέρει την τιμή στα 100 ευρώ και την 15η ημέρα μειώνει την τιμή στα 40 ευρώ.

Την 15η ημέρα δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι παρέχει το προϊόν με έκπτωση 60%, χρησιμοποιώντας ως τιμή αναφοράς τα 100 ευρώ που ήταν η τιμή στο διάστημα των ημερών 10 έως 14, καθότι η χαμηλότερη τιμή στη διάρκεια των 30 ημερών πριν από την 15η ημέρα ήταν τα 50 ευρώ. Επομένως, αυτό που μπορεί να επικαλεστεί ο έμπορος σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το προϊόν διατίθεται με έκπτωση στην τιμή των 40 ευρώ, από 50 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ