ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να αναστρέψει την απαγόρευση των τοξικών «αιώνιων χημικών»

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να αναστρέψει την απαγόρευση των τοξικών «αιώνιων χημικών»

Η διοίκηση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ υλοποιεί αθόρυβα ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην κατάργηση εκατοντάδων απαγορεύσεων για τα εξαιρετικά τοξικά PFAS «αιώνια χημικά» και άλλες επικίνδυνες ουσίες σε καταναλωτικά αγαθά.

Οι απαγορεύσεις, σε μεγάλο βαθμό σε πολιτειακό επίπεδο, αγγίζουν τις περισσότερες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, απαγορεύοντας τα πάντα, από τη δισφαινόλη στα παιδικά προϊόντα έως τον υδράργυρο στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα PFAS στις συσκευασίες τροφίμων και τα είδη ένδυσης.

Αν πετύχει, το κοινό θα εκτεθεί σχεδόν σίγουρα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών που συνδέονται με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρκίνος, ορμονικές διαταραχές, ηπατικές παθήσεις, γενετικές ανωμαλίες και βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, λένε οι αντίπαλοι του σχεδίου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Το σχέδιο που θέλει να αντιστρέψει την απαγόρευση στα τοξικά χημικά

Η κίνηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος του Τραμπ περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η υπηρεσία πραγματοποιεί αξιολογήσεις κινδύνου χημικών ουσιών, η οποία θα προδικάσει επίσης τους πολιτειακούς νόμους που προσφέρουν τον έναν από τους λίγους ουσιαστικούς ελέγχους των τοξικών χημικών ουσιών στα καταναλωτικά προϊόντα.

Το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να αναιρέσει σε μεγάλο βαθμό τον αποτελεσματικό νόμο Proposition 65 της Καλιφόρνιας και θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των πενιχρών ομοσπονδιακών απαγορεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του αμιάντου στις αρχές του 2024.

«Αυτό θα αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, εκθέτοντάς τους σε τοξικές χημικές ουσίες», δήλωσε ένας υπάλληλος της EPA που μίλησε στον Guardian.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

«Επιτρέπει επίσης τη συνέχιση της αγοράς τοξικών χημικών ουσιών, επειδή διατηρεί το οικονομικό κίνητρο για την παραγωγή τους για όλα αυτά τα καταναλωτικά προϊόντα».

Μολονότι ο κίνδυνος που παρουσιάζουν οι περισσότερες χημικές ουσίες σε μεμονωμένα καταναλωτικά προϊόντα είναι συχνά χαμηλός, το κοινό εκτίθεται συνήθως σε ένα ευρύ φάσμα τοξικών ουσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και οι συνδυασμένες καθημερινές εκθέσεις μακροπρόθεσμα συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Η βιομηχανία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψει τα ομοσπονδιακά όρια για τις χημικές ουσίες στα καταναλωτικά προϊόντα, εν μέρει επειδή, όπως λένε οι υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας, έχει καταλάβει τμήματα της EPA. Παρόλα αυτά, υπό τον Τζο Μπάιντεν, ο οργανισμός άρχισε να θέτει σε εφαρμογή ορισμένες απαγορεύσεις, όπως για τη χρήση φορμαλδεΰδης σε καταναλωτικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος.

Οι τοξικές ουσίες

Τα PFAS είναι από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες και τοξικές χημικές ουσίες στα καταναλωτικά προϊόντα και πολλές πολιτείες έχουν μηδενίσει την κατηγορία χημικών ουσιών. Το Μέιν το 2021 ψήφισε απαγόρευση των PFAS για όλες τις μη απαραίτητες χρήσεις, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 15 πολιτείες έχουν θεσπίσει ένα συνονθύλευμα απαγορεύσεων για ρούχα, προϊόντα εμμήνου ρύσεως, μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων, εξοπλισμό παιδικών χαρών και καλλυντικά, μεταξύ άλλων αγαθών.

Η Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ απαγόρευσαν τα PFAS στον εξοπλισμό πυρόσβεσης μετά την απαίτηση των πυροσβεστών να αναλάβουν δράση ως απάντηση στα υψηλά ποσοστά καρκίνου που πιθανώς συνδέονται με τις χημικές ουσίες.

Πέρα από τα PFAS, η Ουάσινγκτον απαγόρευσε τον μόλυβδο στα μαγειρικά σκεύη, η Νεβάδα απαγόρευσε τα επιβραδυντικά φλόγας στα παιδικά παιχνίδια και το Μέριλαντ απαγόρευσε ορισμένες φθαλικές ενώσεις στα καλλυντικά, μεταξύ άλλων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Οι πολιτείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έχουν αναλάβει δράση επειδή οι κοινότητες θέλουν αυτούς τους νόμους», δήλωσε η Σάρα Ντολ, εθνική διευθύντρια της Safer States, η οποία πιέζει για περιορισμούς σε πολιτειακό επίπεδο όσον αφορά τα τοξικά χημικά. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν τοξικά χημικά στα σπίτια τους. Οι πυροσβέστες δεν θέλουν να εκτίθενται σε PFAS στον πυροσβεστικό αφρό».

Οι πολιτειακοί νόμοι είναι επίσης αποτελεσματικοί επειδή δημιουργούν πίεση στη βιομηχανία να σταματήσει να χρησιμοποιεί επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η χρήση των PFAS στα ρούχα απαγορεύεται στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο και άλλες πολιτείες, οπότε είναι λογικό για τους παραγωγούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα χημικά αντί να παράγουν κάποια ρούχα επεξεργασμένα με αυτά και κάποια μη επεξεργασμένα.

Ο χημικός γίγαντας 3M ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παράγει PFAS εν μέρει επειδή οι νόμοι των πολιτειών που απαγορεύουν τις χημικές ουσίες περιπλέκουν τη χρήση τους.

Οι κανόνες για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας

Η αποτελεσματικότητα των νόμων και η πίεση που ασκείται σε αυτούς τους νόμους τους έχουν βάλει στη λίστα των στόχων της βιομηχανίας, και η EPA του Τραμπ υπέβαλε έναν κανόνα που αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι αξιολογήσεις κινδύνου.

Η προσέγγιση της EPA του Μπάιντεν ανέφερε ότι εάν οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρήση μιας χημικής ουσίας – για παράδειγμα, ρούχα, καλλυντικά ή συσκευασίες τροφίμων – παρουσιάζει «αδικαιολόγητο κίνδυνο», ολόκληρη η χημική ουσία θα πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη. Οι πολιτείες μπορούν να ρυθμίζουν τις χημικές ουσίες που θεωρούνται αδικαιολόγητος κίνδυνος.

Ο νέος κανόνας της EPA του Τραμπ θα απαιτούσε από την υπηρεσία να αξιολογεί εάν μια χημική ουσία παρουσιάζει κίνδυνο για κάθε προβλεπόμενη χρήση. Η φορμαλδεΰδη, για παράδειγμα, έχει 63 χρήσεις. Η υπηρεσία σχεδιάζει να ισχυριστεί ότι οι περισσότερες χημικές ουσίες δεν παρουσιάζουν «αδικαιολόγητο κίνδυνο» στα καταναλωτικά αγαθά, επειδή αποτελούν τόσο μικρό μέρος των προϊόντων, δήλωσε ο υπάλληλος της EPA.

Η βιομηχανία πέτυχε μια σημαντική νίκη σε μια αναδιατύπωση των νόμων της χώρας γύρω από τις τοξικές χημικές ουσίες το 2016, καθώς εργάστηκε σε μια διάταξη που λέει ότι αν η EPA διαπιστώσει ότι μια ουσία δεν παρουσιάζει «αδικαιολόγητο κίνδυνο», τότε οι πολιτείες δεν μπορούν να συντάξουν νόμους που να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τη χρήση της.

«Θα αποκλείσουν έναν τεράστιο αριθμό καταναλωτικών προϊόντων από το να εξεταστούν για τη διαχείριση του κινδύνου», δήλωσε ο υπάλληλος της EPA.

Πρόσθεσαν ότι μια μεμονωμένη τηλεόραση μπορεί να περιέχει μια μικρή ποσότητα PFAS, «αλλά όταν παράγετε 50 εκατομμύρια τηλεοράσεις, αυτό προστίθεται» – ειδικά για το περιβάλλον ή για τους εργαζόμενους που τις παράγουν.

Ωστόσο, οι νόμοι δεν θα τεθούν σε ισχύ από τη μια μέρα στην άλλη. Η EPA, με το περιορισμένο προσωπικό της, πρέπει να ρυθμίζει μία χημική ουσία κάθε φορά, και η διαδικασία για κάθε μία μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια. Εν τω μεταξύ, θα ψηφιστούν περισσότεροι πολιτειακοί νόμοι και η πίεση στους παραγωγούς αγαθών να απομακρυνθούν από τα τοξικά χημικά θα συνεχίσει να αυξάνεται, δήλωσε η Ντολ.

«Η αγορά κινείται, προσαρμόζεται και καινοτομεί … και σε τρία χρόνια θα έχει ήδη αλλάξει σε μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ