Προς ολοκλήρωση οδεύει η γέφυρα του Huajiang Grand Canyon, στην Κίνα, ανοίγοντας το δρόμο για τα προγραμματισμένα εγκαίνιά της στα τέλη του 2025, όταν θα γίνει η ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο.
Ανεβαίνοντας περίπου 625 μέρτρα πάνω από τον ποταμό Beipan, η γέφυρα μήκους 2.890 μέτρων υψώνεται εννέα φορές ψηλότερα από την εμβληματική γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο.
Γιατί είναι σημαντικό το έργο
Η γέφυρα του Huajiang Grand Canyon πρόκειται να γίνει η υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο μετά την ολοκλήρωσή της. Πέρα από το ρεκόρ της, η γέφυρα αναμένεται να μεταμορφώσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα και να ενισχύσει τον τουρισμό στην περιοχή.
Με τη μείωση του χρόνου ταξιδιού στο φαράγγι από μία ώρα σε μόλις δύο λεπτά, η γέφυρα θα ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς και θα προωθήσει την ανάπτυξη στις γειτονικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Guiyang και Anshun, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα China Daily.
Η γέφυρα
Η κατασκευή ξεκίνησε το 2021, ξεπερνώντας σημαντικές προκλήσεις που προέκυψαν από το δύσβατο έδαφος του φαραγγιού Huajiang, αναφέρει δημοσίευμα του newsweek.
Η κύρια φέρουσα χαλύβδινη δομή του έργου αποτελείται από 93 τμήματα, συνολικού βάρους 22.000 τόνων, που ισοδυναμεί με το βάρος δύο πύργων του Άιφελ.
Συνολικά, η γέφυρα φέρεται να κόστισε 280 εκατομμύρια δολάρια.
Ποια γέφυρα είναι η ψηλότερη μέχρι στιγμής
Ο τίτλος αυτή τη στιγμή ανήκει στη γέφυρα Beipanjiang, που βρίσκεται επίσης στην επαρχία Guizhou, περίπου 200 μίλια βόρεια της γέφυρας του Huajiang Grand Canyon. Στέκεται 565 μέτρα πάνω από τον ποταμό Beipan και χρησιμεύει ως σύνδεση μεταξύ των επαρχιών Guizhou και Yunnan.
Αυτή η καλωδιωτή γέφυρα υποστηρίζει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και κατέχει το ρεκόρ για το υψηλότερο κατάστρωμα γέφυρας από την ολοκλήρωσή της το 2016.
Οι προκλήσεις του έργου
Ο Chen Jianlei, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος μεταφορών του Guizhou, δήλωσε στην China Daily: «Η ολοκλήρωση της γέφυρας του Huajiang Grand Canyon θα ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Guiyang, Anshun και Qianxinan, προωθώντας την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση».
Η Alimak, μια εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη που παρείχε εξοπλισμό για την κατασκευή, δήλωσε προηγουμένως ότι το έργο αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις λόγω της θέσης του: «Το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια περιοχή οροπεδίου εντείνει τις ατμοσφαιρικές διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, οδηγώντας στην πιθανότητα εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων συναγωγής και σταθερών ανέμων στην κοιλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
Η γέφυρα αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Πηγή: tanea.gr