Ρωσία και Ουκρανία επωφελούνται της υπηρεσίας εξαιρετικά έμπειρων στρατευμάτων, δίχως να χρειάζεται να τους εκπαιδεύσουν, από μια πολύ μακρινή τους χώρα.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι πρόκειται για μισθοφόρους που εγκαταλείπουν τον στρατό της πατρίδας τους για, αφήνοντάς την εκτεθειμένη σε άλλους κινδύνους.
Στις 7 Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας του Καμερούν, Τζόζεφ Μπέτι Άσομο, έκανε λόγο για την «παράνομη ανάμειξη» των στρατευμάτων της χώρας του στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Μια μειοψηφία λιποτάκτες είναι «ξένοι εθελοντές» που πολεμούν για την Ουκρανία, ενώ οι περισσότεροι είναι «τουφεκιούχοι του [Βλαντιμίρ] Πούτιν» που έχουν υπογράψει με τη Ρωσία είπε.
Οι λιποταξίες στο Καμερούν δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας (ISS), ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 2010, όταν πολλοί επίλεκτοι στρατιώτες άρχισαν να φεύγουν για το Ντουμπάι, παρασυρμένοι από ελκυστικές προτάσεις από τα πλούσια Εμιράτα.
Το 2018, οι ενδείξεις έδειχναν ότι μεταξύ 300 και 800 στρατιώτες είχαν εγκαταλείψει. Μέχρι το 2020, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι 637 στρατιώτες αντιμετώπισαν απόλυση λόγω λιποταξίας.
Μεγάλη ευκαιρία το ουκρανικό μέτωπο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί άλλη μια ευκαιρία για τους στρατιώτες του Καμερούν που αναζητούν καλύτερες προοπτικές για να επενδύσουν, εκμεταλλευόμενοι τις δεξιότητές τους που έχουν ανάγκη Ρώσοι και Ουκρανοί.
Με τη μετάβαση από τη στράτευση σε έναν επαγγελματικό στρατό, οι στρατιώτες δεν υπηρετούν πλέον από καθαρή αφοσίωση στη χώρα τους, αναφέρει το Ινστιτούτο.
Οι λιποταξίες –ειδικά στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας– μπορεί επίσης να έχουν οικονομικά κίνητρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αυτό που διακρίνει αυτό το κύμα λιποταξίας είναι ότι οι στρατιώτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για να ενταχθούν σε μια εμπόλεμη ζώνη υψηλής έντασης. Χρησιμοποιώντας τοπικά δίκτυα στρατολόγων, η Ρωσία έχει προσελκύσει πολλούς στρατιώτες από το Καμερούν με μηνιαίες αποδοχές εξαιρετικά ελκυστικές από 1.976 δολ. έως 2 479 δολ. και με τους πιο εξειδικευμένους να πληρώνονται τουλάχιστον 3.294 δολ.
Διάφορες πηγές ανέφεραν ασφάλιση ζωής για οικογένειες σε περίπτωση θανάτου στρατιώτη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.
Η διαφορά μισθών μεταξύ Ρώσων και Καμερουνιανών στρατιωτών (και αυτών στην Αφρική γενικότερα) είναι τεράστια. Ενδεικτικά ο βασικός μηνιαίος ενός στρατιώτης που υπηρετεί σε μάχιμη θέση στο Καμερούν είναι μόλις 148 δολάρια.
Με τα 2.000 δολάρια να είναι το ελάχιστο ποστό που θα πληρωθεί ένας μισθοδόρος από τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο, έτσι εξηγείται γιατί ένας αξιωματικόυς από το Καμερούν το χαρακτηρίζει τέτοιες αποδοχές ως «χρυσό βάσανο»!
Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια του Καμερούν
Το Καμερούν αντιμετωπίζει πολλές απειλές για την ασφάλεια και δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τους στρατιώτες του στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η εγκατάλειψη των στρατιωτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αποδυναμώνει την επιχειρησιακή ικανότητα αρκετών αφρικανικών στρατευμάτων και τη σταθερότητα των πληγέντων χωρών. Η κυβέρνηση του Καμερούν τόνισε πρόσφατα την τάση που, αν και δεν είναι νέα, έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα ποσοστά λιποταξίας, η κατάσταση είναι ανησυχητική για μια χώρα που αντιμετωπίζει απειλές από την Μπόκο Χαράμ στο βορρά, τους αντάρτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στα ανατολικά, τη θαλάσσια πειρατεία κατά μήκος της ακτής και την αγγλοφωνική κρίση στα δυτικά.
Το φαινόμενο εντείνει επικίνδυνα το ήδη ανησυχητικό ποστοστό λιποταξιών στους νεοσύλλεκτους της χώρας. Τέτοιες αποχωρήσεις αποδυναμώνουν την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού και διαταράσσουν τη συνοχή του, οδηγώντας σε απώλεια τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Ορισμένα βασικά πρόσωπα σε μονάδες έχουν φύγει, είπαν οι διοικητές του στρατού του Καμερούν στο ISS.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τις αρχές του Καμερούν είναι η μοίρα των στρατιωτών που εγκατέλειψαν. Ενώ ορισμένοι αξιωματικοί εικάζουν για την πιθανότητα ενός μελλοντικού Ρωσικού Αφρικανικού Σώματος που θα αποτελείται από μαύρους στρατιώτες, άλλοι ανησυχούν για τον κίνδυνο που σχετίζεται με την επιστροφή των λιποτάξεων.
Έχοντας αποκτήσει εμπειρία μάχης στην Ουκρανία, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις επιχειρησιακές τους δεξιότητες και τις ικανότητες μάχης υψηλής έντασης ενάντια στα συμφέροντα ασφαλείας του Καμερούν.
Από πότε ξεκίνησε το φαινόμενο
Το κακό ξεκίνησε όταν το Καμερόν στράφηκε στον επαγγλεματικό στρατό, μετά το 2001. Με τη μετάβαση από τη στράτευση σε έναν επαγγελματικό στρατό, οι στρατιώτες δεν υπηρετούν πλέον από καθαρή αφοσίωση στη χώρα τους, αναφέρει το Ινστιτούτο. Αντίθετα, βλέπουν τον στρατιωτικό τους ρόλο ως βιοποριστικό μέσο, όπως περιγράφεται από τον Γάλλο κοινωνιολόγο και φιλόσοφο Augustin Hamon.
Αυτό έχει μετατρέψει τον στρατό του Καμερούν σε ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Οι στρατιώτες διαθέτουν πολύτιμες τεχνικές γνώσεις και ισχυρή φήμη που βασίζεται στην εμπειρία τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της θαλάσσιας πειρατείας και άλλων αναδυόμενων απειλών για την ασφάλεια.
Ο επαγγελματισμός του στρατού σημαίνει ότι οι στρατιώτες του Καμερούν δεν χρειάζεται πλέον να ακολουθούν μια δια βίου καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις. Οι συμβάσεις διαρκούν πλέον τρία χρόνια για το στρατευμένο προσωπικό και 10 χρόνια για τους αξιωματικούς. Ωστόσο, οι περισσότεροι στρατιώτες επαναστρατολογούνται αυτόματα. Πολλοί αγνοούν αυτούς τους κανονισμούς, είπε στο ISS ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού του Καμερούν.
Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, οι στρατιώτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον μεγάλο φόρτο εργασίας τους στο Καμερούν. Τα στρατιωτικά καθήκοντα έχουν γίνει ολοένα και πιο επικίνδυνα, που χαρακτηρίζονται από αυξημένη έκθεση σε κίνδυνο και από αύξηση των δεσμεύσεων. Πολλοί νεοσύλλεκτοι επανεξετάζουν τις επιλογές τους εν μέσω αυτών των πιέσεων.
Τα μέτρα τη κυβέρνησης
Σε απάντηση, ο υπουργός Άμυνας ανέστειλε προσωρινά τις αποστολές του στρατού στο εξωτερικό, ενώ ζήτησε αυστηρότερη εποπτεία του προσωπικού άμυνας και ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά των λιποτάξεων, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης από την υπηρεσία και της δίωξης.
Οι κανονισμοί για το στρατιωτικό προσωπικό που επιθυμεί να φύγει από τη χώρα έχουν επίσης αυστηροποιηθεί. πρέπει τώρα να ζητήσουν άδεια απευθείας από τον υπουργό.
Πέρα από αυτά τα άμεσα μέτρα, ο στρατός του Καμερούν θα πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική πίστης για να αυξήσει τη θητεία βασικών και εξειδικευμένων στρατιωτών. Θα πρέπει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βοήθεια των στρατιωτών στη μετάβαση σε δεύτερη σταδιοδρομία.
Ταυτόχρονα, ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού θα πρέπει να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για να μετριάσει την πίεση στις πρώτες γραμμές στις περιοχές Άπω Βορρά, Ανατολή, παράκτιες και αγγλόφωνες περιοχές της χώρας. Παρά τις προόδους, οι εναλλαγές στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές παραμένουν ανεπαρκείς για ορισμένες μονάδες.
Είναι επίσης κρίσιμο να αντιμετωπιστεί το ευαίσθητο ζήτημα των αυξήσεων μισθών σε μια χώρα όπου το στρατιωτικό προσωπικό ήδη κερδίζει περισσότερα από τους πολίτες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενίσχυση των πακέτων αποζημίωσης και την ορθή εφαρμογή των ευεργετικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος κατά την 50ή επέτειο του στρατού. Αυτά περιελάμβαναν στέγαση έκτακτης ανάγκης για ενεργούς στρατιώτες και ενισχυμένες παροχές ιατρικής περίθαλψης.
Πηγή: tanea.gr