Βόλος: “Τα Μυστικά των Βάλτων: Περιβαλλοντικές ιστορίες των μακεδονικών υδροβιοτόπων, 1904-1938”

488919945_10161428824191025_5124085089081790540_n

Η κλιματική κρίση, με την επιταχυνόμενη πορεία της, ανατρέπει ριζικά την ιστορία του πλανήτη, προκαλώντας βαθιές τομές στην κατανόηση και την ερμηνεία του μέλλοντος. Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως οι φονικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία και στη Μαγνησία, οι χιλιάδες πλημμυρισμένες εκτάσεις πέριξ της αναδημιουργημένης λίμνης Κάρλας (αποξηράθηκε το 1962 για να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις) αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, που κατέστρεψαν αγροτικές περιοχές, υποδομές και ανθρώπινες ζωές, αποτελούν μια σκληρή υπενθύμιση της επισφαλούς πορείας μας. Αυτές οι καταστροφές δεν είναι μόνο θλιβερές στιγμές στο χρόνο, αλλά βαθιά προειδοποιητικά σημάδια για την επερχόμενη πραγματικότητα, σε ένα μέλλον που συνεχώς διαμορφώνεται από τις ανατροπές του κλίματος.

Τις συνέπειες αυτής της οικολογικής και κλιματικής συνέπειας έρχεται να ιχνηλατήσει η διάλεξη του Γιώργου Βλάχου, την Τετάρτη 9 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, στο πλαίσιο των δράσεων της έκθεση Ιχνηλατήσεις Πλημμύρας (Floodmarks). O ομιλών της διάλεξης μας εισαγάγει στον τρόπο σκέψης των όσων θα ακουστούν την Τετάρτη το απόγευμα:

Είναι δεδομένο πλέον ότι η κλιματική κρίση γεννά τομές αναφορικά με το πώς θα γράφεται η ιστορία της στο μέλλον. Μπορεί ακόμα αυτές οι τομές να μην είναι παγκοσμίως βιωμένες κατακλισμιαίες καταστροφές, αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας που κυριολεκτικά έκαψαν το ένα τρίτο του νησιού και ξερίζωσαν τόσους χιλιάδες κατοίκους ή η βίαιη επανασύσταση της λίμνης Κάρλας μετά την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου του 2023, δεν θα αποτελέσουν θεμελιώδη κεφάλαια στην ιστορία των τόπων που διέλυσαν; Η αίσθησή μου, ως ιστορικού του περιβάλλοντος, είναι ότι αυτά τα γεγονότα, και τα πολλά επόμενα που θα έρθουν μέχρι την ολική κατάρρευση, θα διαβάζονται ως ξεκάθαροι προπομποί του επισφαλούς μέλλοντός μας. Στα πλαίσια αυτών των απαισιόδοξων προοπτικών, το Pelion Summer Lab for Cultural Theory and Experimental Humanities και ένας μεγάλος αριθμός συνδιοργανωτών, υπό την γενική επιμέλεια της Penelope Papailias, έστησαν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου την έκθεση Ιχνηλατήσεις Πλημμύρας (Floodmarks) προσπαθώντας να δείξουν με το ζοφερό τους παρόν, το δικό μας ζοφερότερο μέλλον.

Αν έλεγα ότι είναι χαρά μου να συμμετέχω σε μία τέτοια μοιραία εξερεύνηση, θα έλεγα μάλλον ψέματα, γιατί είναι σίγουρο ότι δεν έχω τίποτα το θετικό ή αισιόδοξο να προσφέρω στην συζήτηση. Αντιθέτως, η ομιλία μου στις 9 Απριλίου θα αναδεικνύει περισσότερο τους ίδιους κινδύνους για την Μακεδονία, παρά θα καθησυχάζει αφηγούμενη το υποτιθέμενο μεμονωμένο των πλημμυρών της Θεσσαλίας

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ