ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.59
Ο πρωθυπουργός εκπέμπει μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής αναδεικνύει τις προκλήσεις και τα ευρωπαϊκά και εγχώρια στοιχήματα στη νέα εποχή της…τέλειας καταιγίδας που ανοίγεται μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς.
“Θα μπορούσαμε να μιλάμε για την αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης των αλυσίδων με πρωτεργάτη της Ηνωμένες Πολιτείες που ήταν αυτές που ουσιαστικά οικοδόμησαν το σύστημα παγκόσμιου εμπορίου από το οποίο τώρα έρχονται να πάρουν σημαντικές αποστάσεις. Είναι μία εποχή με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος, οπότε ας μη κρυβόμαστε. Αν έτσι κι αλλιώς η οικονομική ευρωστία ήταν το θεμέλιο που χτίσαμε τις πολιτικές μας σε αυτή τη συγκυρία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και είναι ο βραχίονας επάνω στον οποίο χτίζεται η συνολική θωράκιση της κοινωνίας μας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην πολιτική σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή, που, όπως επεσήμανε,
καθίστανται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο σε έναν κόσμο που θα απειλείται από γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και οικονομικές τρικυμίες.
“Η κυβέρνηση και σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες εγγυάται ότι η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες προκλήσεις, υλοποιώντας της δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες αρκεί να μπορούμε πάντα να δρούμε με σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθερότητα και μένοντας το δρόμο της δημοσιονομικής συνέπειας. Όσον αφορά στους δασμούς η Ελλάδα επιμένει να έχουμε μία ενιαία αντίδραση, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο επίπεδο των 27. Μία αντίδραση που θα εξειδικευτεί τις επόμενες εβδομάδες και νομίζω ότι σωστό ήταν ότι δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά γιατί το ζήτημα αυτό χρειάζεται πολλή μελέτη και ανάλυση ως προς τον τρόπο που η ευρώπη θα αντιδράσει. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και θέλω να κρατήσω τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν γνωρίζουμε σε καμία περίπτωση πως θα αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα μοναδικά προϊόντα όπως οι ελιές, το λάδι, η φέτα. Είναι προϊόντα που δεν παράγονται καθόλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε οι επιβολή δασμών στο δικό μου το μυαλό δεν έχει πολύ μεγάλη λογική. Όμως είναι βέβαια ότι όλες οι δράσεις που στηρίζουν την εξωστρέφεια αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σε αυτή τη συγκυρία”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Αθήνα δίνει έμφαση στην στην ενιαία αγορά, αλλά και στις σχέσεις με άλλες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Ινδία. ‘Όλα αυτά καθίστανται ακόμα πιο σημαντικά σε μία εποχή που ουσιαστικά θα πρέπει η ελληνική οικονομία να κυνηγήσει με ακόμα μεγαλύτερη συστηματικότητα την είσοδο ελληνικών προϊόντων σε άλλες αγορές…Να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδω στη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας. Έίναι απολύτως κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο και η ελλάδα είναι μία ανοιχτή οικονομία που ωφελείται από τους σταθερούς κανόνες του παιχνιδιού”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η κυβερνητική έδρα, σε κάθε περίπτωση, εκπέμπει δύο μηνύματα:
-Πρώτο μήνυμα είναι ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι ακόμα πιο σημαντική σήμερα.
-Δεύτερο μηνύμα είναι ότι επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας γίνεται ακόμα πιο επείγουσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής.
Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του Δημήτρη Γκάτσιου, το Capital.gr μετέδιδε:
Καταμεσής των κλυδωνισμών που προκαλούνται από τη…θύελλα των ανακοινώσεων του προέδρου Τραμπ για τους δασμούς, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης συνεδριάζουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριοθετήσουν την αντίδραση της χώρας μας στον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, ο οποίος έχει ξεκινήσει.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Η σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Οικονομικής Πολιτικής αποτυπώνει τον προβληματισμό που επικρατεί στην ελληνική πρωτεύουσα για την παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την εθνική οικονομία, μετά τις κινήσεις-σοκ της νέας αμερικανικής διοίκησης. Ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ψηφιακής Πολιτικής θα εκτιμήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και:
-Θα αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.
-Θα συζητήσουν προτάσεις για την ελληνική αντίδραση.
-Θα θέσουν επί τάπητος το πώς η Αθήνα θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτή τη μεγάλη διαφαινόμενη οικονομική κρίση. Μία Ευρωπαϊκή Ένωση που προτάσσει στοχευμένα αντίμετρα απέναντι στις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, αλλά το κυρίαρχο ενδοοικογενειακό ζητούμενο είναι κατά πόσο οι “27” θα μπορέσουν να κρατήσουν στην πρώτη γραμμή την ενότητα και την ενιαία στάση.
-Θα συζητήσουν κινήσεις για την προστασία και τη θωράκιση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
“Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι ότι κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό “πόλεμο”. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε. Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία”, τόνισε, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, ο κ. Μητσοτάκης. Η χώρα μας εισπράττει περί τα 2,4 δισεκατομμύρια από τις εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να επιχειρηθεί μία εξαίρεση από τους δασμούς για τα μοναδικά προϊόντα. Όπως είναι, για παράδειγμα, η φέτα και οι ελιές. “Έχουμε δύο επιλογές: είτε φοβικά να καθόμαστε αμυνόμενοι και να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις αυτών των αναταράξεων ή τολμηρά, επιθετικά, να δούμε και να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να φροντίσουμε μέσα από κάθε δυσκολία να γινόμαστε καλύτεροι και να εργαζόμαστε πάντα για να μπορέσουμε αυτή η χώρα να προχωράει μπροστά, με προκοπή και με αισιοδοξία”, ήταν το πρωθυπουργικό μήνυμα, την επομένη των ανακοινώσεων Τραμπ για την επιβολή δασμών.
Κυβερνητικά στελέχη, στο…παρά πέντε της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβούλιου Οικονομικής Πολιτικής, σχολιάζουν ότι μπορεί η χώρα μας να μην τόσο μεγάλες εξαγωγές ποσοστιαία απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο οι εξελίξεις θα έχουν (τουλάχιστον για ένα διάστημα) κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα, όπως εκτιμούν, δε μπορεί να είναι εξαίρεση και αυτό σημαίνει ότι άπαντες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σε αυτήν τη χρονική συγκυρία.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδριάζει σήμερα, είχε συσταθεί το 2019 στο πλαίσιο του Επιτελικού Κράτους, αλλά είχε συγκληθεί ελάχιστες φορές, Τώρα το όργανο αυτό ενεργοποιείται με στόχο να συντονίζεται ο οικονομικός κύκλος, που έχει αναλάβει να εποπτεύει ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης. Σε αυτό το κυβερνητικό συμβούλιο μετέχουν όλα τα παραγωγικά υπουργεία. Πλέον, οι συνεδριάσεις θα είναι τακτικές, με στόχο, όπως σχολιάζουν στελέχη, η κυβερνητική πολιτική να ασχοληθεί περισσότερο εκτός από τα μακροοικονομικά ζητήματα και με τα μικροικονομικά. Όπως, οι εξαγωγές, η ανταγωνιστικότητα και οι υποδομές.
Πηγή: capital.gr