«Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή οικονομία μαζί με μια ισχυρή άμυνα»

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή οικονομία μαζί με μια ισχυρή άμυνα»

«Ας εστιάσουμε σε μια ισχυρή οικονομία μαζί με μια ισχυρή άμυνα και αποτροπή» διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς προς την Ουάσιγκτον μέσω της συνέντευξής της στα «ΝΕΑ» η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ελίνα Βαλτόνεν. Η φινλανδή ΥΠΕΞ, με την οποία συνομιλήσαμε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά ο αμερικανός ομόλογός τους, τονίζει την ανάγκη να αυξήσουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τις αμυντικές τους δαπάνες, ενώ δηλώνει ότι η Φινλανδία είναι ανοιχτή να συζητήσει για άλλα εργαλεία χρηματοδότησης εάν χρειαστεί. Παράλληλα, επισημαίνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ελλάδας για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο επέμεινε να ανέλθουν οι αμυντικές δαπάνες στο 5%. Πώς δέχθηκαν τον στόχο αυτόν οι υπόλοιποι νατοϊκοί ΥΠΕΞ και ποια είναι η άποψή σας;

Συμφωνούμε πλήρως με τις ΗΠΑ ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνα και την αποτροπή της. Η Φινλανδία αυτές τις ημέρες ανακοίνωσε ότι στοχεύουμε να ανέλθουν στο 3% οι αμυντικές δαπάνες, οι οποίες είναι ήδη αρκετά ισχυρές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα στο 3% δεν υπολογίζεται ο στρατός που βασίζεται στη στρατολόγηση. Συμφωνούμε με τις ΗΠΑ ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως Ευρώπη και μαζί με τους άλλους ευρωπαίους συμμάχους μεταφέραμε το μήνυμα ότι έχουμε ήδη κάνει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια. Κάθε χώρα έχει επενδύσει σημαντικά στην άμυνά της και αυτό θα συνεχιστεί. Το ποια θα είναι η δέσμευση που θα αποφασιστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη, αν θα είναι 5% ή σε ποιο άλλο επίπεδο, είναι άλλο ερώτημα, αλλά η κατεύθυνση είναι σωστή.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Θα πειστούν τα κράτη-μέλη που είναι αντίθετα στην έκδοση κοινού χρέους να αλλάξουν στάση λόγω του 5%; Θα είναι με άλλα λόγια αναπόφευκτη η έκδοση χρέους για την άμυνα;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι εμείς τόσο ως κράτη-μέλη αλλά και ως ΕΕ έχουμε έναν σημαντικό ρόλο. Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι αποφάσεις της ΕΕ τις προηγούμενες εβδομάδες για τον επανεξοπλισμό και τη Λευκή Βίβλο για την άμυνα. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Τώρα, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, έχουμε ήδη αποφασίσει πώς να χρηματοδοτήσουμε καλύτερα, αυτή η φόρμα είναι μια πολύ καλή βάση. Από εδώ και στο εξής είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για άλλα εργαλεία εάν χρειαστεί.

Επισκίασε η ανακοίνωση των δασμών από τον αμερικανό πρόεδρο τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο ΝΑΤΟ;

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Υπό μια έννοια, θα θέλαμε να μιλήσουμε για βασικά ζητήματα του ΝΑΤΟ, για την άμυνα και την αποτροπή, αλλά ταυτόχρονα τόνισε την ισχυρή διασύνδεση μεταξύ οικονομίας και ασφάλειας, για την οποία μιλάμε εδώ και καιρό, αλλά, δυστυχώς, τώρα γίνεται πραγματικότητα. Αντί να μιλάμε για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να μιλάμε για τις στρατιωτικές ικανότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε για να αποτρέψουμε τη Ρωσία. Αν το ΑΕΠ μας πιεστεί προς τα κάτω, θα είναι εύκολο να φτάσουμε στο 5%, όμως η κατάσταση αυτή δεν βοηθά καμία χώρα. Είδαμε τι συνέβη στην Ελλάδα εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε για τους πολίτες. Ας εστιάσουμε λοιπόν σε μια ισχυρή οικονομία μαζί με μια ισχυρή άμυνα και αποτροπή.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Μιλώντας δημοσίως ο Μάρκο Ρούμπιο απέρριψε ως υστερία την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν είναι δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ. Εδωσε διαβεβαιώσεις στους υπουργούς ότι πράγματι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ και στο Αρθρο 5;

Μας έδωσε πολύ ισχυρές διαβεβαιώσεις. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το αμφισβήτησα ποτέ προσωπικά, επειδή είναι προς το αμερικανικό συμφέρον να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, και ειδικά με την κατεύθυνση που παίρνει τώρα η Ευρώπη είναι πολύτιμη η θέση αυτή για τις ΗΠΑ. Γιατί ουσιαστικά θα αναλάβουμε ένα σημαντικότερο μέρος του λογαριασμού, που θα έπρεπε να είχαμε ήδη κάνει, και ταυτόχρονα θα επωφεληθούν οι ΗΠΑ από το μέρισμα ασφαλείας, αν υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο. Δεν είχα καμία αμφιβολία για αυτό, αλλά νομίζω πως ήταν εξαιρετικά σημαντικό ότι το είπε δυνατά και καθαρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Αρθρο 5 και στο ΝΑΤΟ.

Ποια είναι η άποψή σας για τη συμμετοχή «ομοϊδεατών» τρίτων χωρών στην ασφάλεια της Ευρώπης;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μια ομάδα ομοϊδεατών χωρών αφοσιωμένων στην ασφάλεια της Ευρώπης και τώρα που προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη για την Ουκρανία. Δυστυχώς, φαίνεται να απέχουμε πολύ από αυτό γιατί η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι και καμία αξιόπιστη δέσμευση που να μας κάνει να πιστέψουμε ότι θα καταθέσουν ειλικρινά τα όπλα. Αυτό δείχνει ότι είναι απολύτως σωστή η στρατηγική στην οποία εργαζόμαστε στη Δύση και στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, η οποία περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: την υποστήριξη της Ουκρανίας, την αποδυνάμωση της Ρωσίας μέσω κυρώσεων και την επένδυση στη δική μας άμυνα και αποτροπή. Παράλληλα με αυτή τη στρατηγική μπορούμε να προσπαθήσουμε να έχουμε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά δεν τρέφω αυταπάτες όσον αφορά τους πραγματικούς στόχους της. Πρέπει να συνεχίσουμε με αυτούς τους τρεις πυλώνες, εκτός εάν η Ρωσία αποδείξει το αντίθετο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η απειλή από τη Ρωσία δεν αφορά μόνο την Ουκρανία ούτε μόνο την ανατολική ή τη βόρεια πλευρά. Είναι παντού. Είναι στην Αφρική που επηρεάζει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, οπότε νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να δείξουμε επίσης αλληλεγγύη. Στην κρίση της COVID και σε κάθε κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εμείς οι Φινλανδοί είμαστε καθαροί πληρωτές. Κάθε φορά που η ΕΕ είπε «παρακαλώ, συνεισφέρετε», στείλαμε τα ευρώ μας και ελπίζουμε ότι όλοι θα κάνουν το ίδιο τώρα, γιατί τότε θα έχουμε λιγότερες κρίσεις στο μέλλον.

Κατανοείτε τις ανησυχίες της Ελλάδας όσον αφορά την Τουρκία και τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ασφάλεια;

Καταλαβαίνω αυτές τις ανησυχίες και έχω συνομιλήσει με τον έλληνα ομόλογό μου για το ζήτημα αυτό. Ελπίζω να καλωσορίσω τον Γιώργο (Γεραπετρίτη) στο Ελσίνκι αυτό το καλοκαίρι, όπου θα συνεχίσουμε τη συνομιλία μας για αυτό το θέμα. Παρότι στη Συμμαχία δεν μοιραζόμαστε ακριβώς τις ίδιες ιδέες, αλλά, αφού μοιραζόμαστε το ίδιο περιβάλλον ασφάλειας, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του άλλου και να εργαζόμαστε για αυτές. Μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ