Τα δύο σενάρια για πληθωρισμό

Ευρωπαϊκές πηγές:  Δύο μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι

Του Τάσου Δασόπουλου

Με την 7η μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25% να κερδίζει οπαδούς, εν όψει της συνεδρίασης του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 17 του μήνα, όλοι πλέον περιμένουν, να διαμορφωθεί η νέα τάξη πραγμάτων, μετά το εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει ήδη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κοντά στο 1%, από 1,3% που προέβλεπε στις αρχές του χρόνου Με την αναθεώρηση αυτή, έδινε το μήνυμα για τη συνέχιση της μείωσης των επιτοκίων του ευρώ, μέχρι ένα “ουδέτερο σημείο” όπου το κόστος χρήματος μειωθεί στο 2%, όσο αναμένεται να φτάσει ο πληθωρισμός, πριν το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια στελέχη της Τράπεζας, τα οποία θεωρούν ότι θα πρέπει να προσμετρήσουν στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και τα 500 δις, τα οποία σχεδιάζει να δαπανήσει η Γερμανία, σε άμυνα και υποδομές.

Πάντως, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Ιζαμπέλ Σνάμπελ, επέμενε το Σάββατο από τραπεζικό συνέδριο στο Como της Ιταλίας, ότι τα στοιχεία δείχνουν συνέχιση της μείωσης του πληθωρισμού στον στόχο του 2% τονίζοντας “συνεπώς, βρισκόμαστε σταθερά την πορεία που ακολουθήσαμε έως τώρα, για μείωση των επιτοκίων” Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, τόνισε ότι η μαζική επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, θα αποτελέσει το τέλος του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, τα οποία δείχνουν να ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λουίς Ντε Γκίντος, από ομιλία του στο Άμστερνταμ σημείωνε ότι “η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω της αυξανόμενης τριβής στο παγκόσμιο εμπόριο”, για να προσθέσει “Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, αυτή η αβεβαιότητα σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά συνετοί κατά τον καθορισμό της κατάλληλης στάσης”.

Στο βασικό σενάριο που θέλει την οικονομική επιβράδυνση, λόγω των αμερικανικών δασμών, να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τον πληθωρισμό, οι αγορές “ποντάρουν” από τώρα, σε άλλες τρεις μείωσης επιτοκίων, της τάξης του 0,25% η κάθε μια από την ΕΚΤ. Το σκεπτικό είναι, ότι παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει δράση, για να τονώσει και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό, μπορεί να κάνει ένα στάδιο παραπάνω από το “ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων” και προχωρήσει σε επιτόκια έως και το 1,75%, από 2,5% σήμερα.

Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού 

Το εναλλακτικό σενάριο, έχει ως βάση την οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης κοντά στο 1%, αλλά την πληθωρισμό να αυξάνεται και να διαχέεται, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δημιουργώντας συνθήκες στασιμοπληθωρισμού.

Το σενάριο αυτό θα είναι δυσκολότερο στη διαχείριση του, καθώς ούτε η ΕΚΤ θα μπορεί να κινηθεί άνετα. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, μπορεί να προχωρήσει μέσα στο μήνα να κάνει την 7η μείωση επιτοκίων, αλλά η τελευταία μείωση μπορεί να γίνει αργότερα από τον Ιούνιο, όπως αναμένεται σήμερα.

Πιεζόμενη από τις συνθήκες ύφεσης που θα επικρατήσουν στην ΕΕ, η ΕΚΤ θα φτάσει τα επιτόκια στο 2%, αλλά δεν θα προχωρήσει άλλο. Τούτο, διότι μια υπερβολική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, θα τροφοδοτούσε νέες πληθωριστικές πιέσεις και αυτές με τη σειρά τους, ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ