Η Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ αποτελεί μια από τις ιστορικότερες ομάδες στο Βέλγιο που πλέον έχει επιστρέψει από την αφάνεια των προηγούμενων δεκαετιών στην… επιφάνεια και διεκδικεί τίτλους. Η βελγική «βασίλισσα», όπως είναι το παρατσούκλι της είναι η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα της χώρας βάση τίτλων, αφού έχει 11 πρωταθλήματα και τα έχει κατακτήσει προπολεμικά (τελευταίο τη σεζόν 1934-35).
Ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια η Ουνιόν κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία του Βελγίου, αλλά όχι μόνο αυτό, αφού πρωταγωνιστεί εδώ και τέσσερα σερί χρόνια. Η Ουνιόν αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ στην Ευρώπη και ο λόγος είναι ότι καινοτομεί στο σκάουτινγκ και στις πωλήσεις και τροφοδοτεί μεγαλύτερες ομάδες, αποτελώντας το απόλυτο «selling club» της τελευταίας πενταετίας.
Η Ουνιόν έχει καταφέρει το μειονέκτημα του μπάτζετ και του προϋπολογισμού να το κάνει πλεονέκτημα και να πρωταγωνιστεί από την πρώτη της χρονιά στην Jupiler League. Στην επιστροφή της πριν από τρία χρόνια τερμάτισε πρώτη στην κανονική διάρκεια και μέσω των play off έπαιξε στο Europa League. Τις επόμενες δύο χρονιές διεκδίκησε δύο φορές το πρωτάθλημα, ενώ έφτασε πρόπερσι στους «8» του Europa League και πέρσι στους «16» του Europa Conference League και κατέκτησε Κύπελλο (κόντρα στην Αντβέρπ) και Σούπερ Καπ το καλοκαίρι.
Με λίγα λόγια έχει επιστρέψει για τα καλά, αφού είναι στην πρώτη κατηγορία ξανά από το 1973 και σκοπεύει όχι απλά να μείνει, αλλά να αλλάξει τον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και ο λόγος είναι η τεχνογνωσία που έχει λανσάρει η διοίκηση της με το μπάτζετ, το σκάουτινγκ, τις πωλήσεις και την ανταγωνιστικότητα.
Για να αντιληφθεί κανείς πως η Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ έχει εξελιχθεί σε ένα σούπερ πρότζεκτ, αρκεί να δει τη βαθμολογία στο Βέλγιο και τα μπάτζετ. Είναι στην τρίτη θέση στα play off πρωταθλήματος, πίσω από την Γκενκ και την Μπριζ, ενώ αποκλείστηκε στον ενδιάμεσο γύρο του Europa League από τον Άγιαξ στην παράταση και παράλληλα δεν έχει καν ένα από τα τρία μεγαλύτερα μπάτζετ στο Βέλγιο.
H τεγνογνωσία στις πωλήσεις και οι Ουντάβ και Μπονιφέις
Η Ουνιόν διεκδικεί τον τίτλο για 4η σερί σεζόν στο Βέλγιο και έχει χαμηλότερο μπάτζετ κατά πολύ από Γκενκ και Μπριζ. Αλλά τι σημασία έχει; O τρόπος της διοίκησης και ο άνθρωπος που «τρέχει» την ομάδα ο Άλεξ Μούτσιο έχει καταφέρει κάτι ανεπανάληπτο. Να παίρνει παίκτες τσάμπα και να τους πουλάει υπεραξία και 200% πάνω μίνιμουμ. Εκτός από αυτό όμως η επιστροφή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία σε ένα γήπεδο 9.400 θέσεων δεν προμήνυε όλο αυτό το μεγαλόπνοο πλάνο που εξελίχθηκε σε παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.
Πολλοί παίκτες έφτασαν στην ομάδα ως άσημοι, άγνωστοι και χωρίς αξία και τελικά η Ουνιόν τους «μοσχοπούλησε». Παράδειγμα αποτελεί ο Ντενίζ Ουντάβ, ο οποίος εντάχθηκε ως ελεύθερος από την τρίτη κατηγορία της Γερμανίας, πουλήθηκε στην Μπράιτον για 7 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι Γερμανός διεθνής που αγωνίζεται στη Στουτγάρδη. Ο Ντάντε Βανζέιρ έπαιζε στην ομάδα της Γκενκ Γ’ το 2020 όταν υπέγραψε για 300.000 ευρώ, αλλά έφυγε τρία χρόνια αργότερα για τους New York Red Bulls για 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Κάμερον Πουέρτας, που υπέγραψε για 1,5 εκατ. ευρώ (Λωζάνη-Σπορ, 2022), πουλήθηκε για 15 εκατ. ευρώ (Αλ Κάντσια, 2024). Οι παίκτες φεύγουν, χωρίς όμως να αφήνουν κενά πίσω τους. Για να αντιληφθεί κανείς το πλάνο και το κόνσεπτ, όταν ο Βίκτορ Μπονιφέις πουλήθηκε στη Λεβερκούζεν για 20 εκατ. ευρώ το 2023, αντικαταστάθηκε από τον Μοχάμεντ Αμούρα, ο οποίος έφυγε για τη Βόλφσμπουργκ ένα χρόνο αργότερα (αρχικός δανεισμός που θα μονιμοποιηθεί για 17,5 εκατ. ευρώ), με τους δύο στράικερ να έχουν ένα κοινό. Έγιναν παίκτες της Ουνιόν για λίγες χιλιάδες ευρώ.
Η φετινή σεζόν «τρομάζει» για τα κέρδη που έρχονται
Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτό το πλάνο η φετινή χρονιά είναι ακόμη καλύτερη στην Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ για τα αστέρια που αναδεικνύονται και έρχονται. Κόντρα στην Αντβέρπ, ο Φράνιο Ιβάνοβιτς σκόραρε δύο φορές — κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ το περασμένο καλοκαίρι από τη Ριέκα και είναι διεθνής με την Κροατία. Μέσα σε έναν χρόνο έχει ανεβάσει την αξία του πάνω από 20 εκατ. ευρώ και καταλαβαίνει κανείς τι έρχεται.
Από εκεί και πέρα, ο γιγαντιαίος Καναδός επιθετικός Ντέιβιντ Πρόμις (έχει ύψος 1.96μ.) πέτυχε επίσης το 11ο γκολ του στη σεζόν, και πρόσφατα εκπροσώπησε τη χώρα του για πρώτη φορά, έχοντας μετακομίσει στο Βέλγιο από την Premier Division το περασμένο καλοκαίρι για 400.000 ευρώ.
Στη μεσαία γραμμή, ο Νόα Σαντίκι (1,4 εκατομμύρια ευρώ από την Άντερλεχτ, 2023) είναι πιθανό να έχει οκταψήφιο ποσό μεταγραφής όταν αποχωρήσει από τη «βασίλισσα» του Βελγίου, ενώ ο Ουσεϊνού Νιάνγκ, 23χρονος εξτρέμ από τη Σενεγάλη, θα έπρεπε να αξίζει πολύ περισσότερο από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που τον έφερε στις Βρυξέλλες από τη λετονική ομάδα Ρίγα. Όλοι οι παραπάνω απασχολούν ήδη αρκετά κλαμπ στην Ευρώπη και όλοι αναμένεται να πιάσουν πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Το θέμα δεν είναι μόνο η ανεύρεση των παικτών, αλλά και οι ευκαιρίες που τους δίνει, ο χώρος και όλες τις καινοτομίες, μιας και παρέχει όλες τις ανέσεις πλέον, σύγχρονο προπονητικό κέντρο και δεν λογαριάζει ονόματα και αξίες. Αφού όλοι εξελίσσονται.
Ο άνθρωπος-κλειδί της Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ και η Μπράιτον
Ο Άλεξ Μούτσιο είναι ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της. Το 2018, αυτός και ο ιδιοκτήτης της Μπράιτον, Τόνι Μπλουμ, αγόρασαν το κλαμπ μαζί. Ο Μπλουμ ίδρυσε την StarLizard, την εταιρεία συμβούλων τυχερών παιχνιδιών μέσω της οποίας είχε αναδειχθεί ο Μούτσιο.
Για τα πρώτα πέντε χρόνια, ο Μούτσιο κατείχε το 10% των μετοχών και έλεγχε τα δικαιώματα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο. Τον Ιούλιο του 2023, για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς αγώνων της UEFA σχετικά με την ιδιοκτησία πολλών συλλόγων, υποθήκευσε εκ νέου το σπίτι του για να αποκτήσει το 75% του συλλόγου και να μειώσει τη συμμετοχή του Μπλουμ σε μειοψηφικό μερίδιο. Η Ουνιόν έγινε η ομάδα του, η τεχνογνωσία του και το «προπύργιο» που ήταν η Μπράιτον εξέλιξαν την ομάδα και πλέον λειτουργεί σε απίθανα πρότυπα ως «selling club», που πρωταγωνιστεί παντού.
«Προσπαθήσαμε να το κάνουν όσο πιο απλό», λέει ο Μούτσιο στο «The Athletic». «Δεν υπογράφουμε απλώς πολλούς νεαρούς παίκτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μιλούν διαφορετικές γλώσσες, και μετά απλώς τους συγκεντρώνουμε και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει. «Στην ομάδα μας, προσπαθούμε να αναμίξουμε τις προσωπικότητες. Προσπαθούμε επίσης να αναμίξουμε τους ανθρώπους που περιμένουν να ξεκινήσουν με αυτούς που δεν το κάνουν και να ανακατεύουμε ηγέτες με μη ηγέτες. Γιατί αν υπογράψεις 20 παίκτες και περιμένουν όλοι να ξεκινήσουν, αυτό δεν θα λειτουργήσει. Απλώς οδηγεί στο να έχουμε πολύ δυστυχισμένους ανθρώπους όλη την ώρα και έναν προπονητή που νιώθει ότι πρέπει απλώς να κρατάει συνεχώς την εναλλαγή. «Ταυτόχρονα, φυσικά δεν θέλουμε να έχουμε μόνο 11 βασικούς και μετά 11 αναπληρωματικούς, γιατί τότε έχουμε δύο διαφορετικές ομάδες.
«Δεν ξέρω αν έχει παίξει κανείς ποτέ Football Manager, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αρχίσαμε να φτιάχνουμε την ομάδα μας ήταν πολύ έξυπνος. Έχεις μερικούς απαραίτητους παίκτες, μετά κάποιους που είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν, μερικούς που είναι πολύ πιθανό, μετά κάποιους που πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν από τον πάγκο και ούτω καθεξής. «Δεν μπορεί να είναι πολύ δυαδικό, πρέπει να υπάρχει ένα μείγμα. Προσπαθούμε να βρούμε τους πιο ταλαντούχους παίκτες που μπορούμε, αλλά με αυτούς τους περιορισμούς».
«Ο εντοπισμός των σωστών παικτών είναι μια πρόκληση. Το να τους πείσουμε ότι ο σύλλογος είναι ο κατάλληλος γι’ αυτούς — ότι υπάρχει η ευκαιρία να βελτιωθούν, ότι ο σύλλογος δεν θα σταθεί εμπόδιο στις μελλοντικές ευκαιρίες — είναι κάτι άλλο. Η Ουνιόν αποτελεί ένα σούπερ πρότζεκτ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όλοι ασχολούνται με εμάς. Στο γήπεδο μας έχουμε σε κάθε παιχνίδι 100-150 σκάουτερ για παίκτες, γιατί ξέρουν πως λειτουργούμε και γνωρίζουν ότι εδώ θα βρουν τους παίκτες που ψάχνουν».
Η σημασία της συνεργασίας και η επόμενη μέρα
To κόλπο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας είναι η συνεργασία τόσο διοικητικά όσο και με το προπονητικό τιμ. Όποιος έρχεται στον σύλλογο πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της εξέλιξης και τον τρόπο λειτουργίας. Είτε είναι παίκτης, είτε προπονητής, είτε μέλος του σταφ. Ο τεχνικός, Στέφανο Πογκονιόλι, ήρθε το καλοκαίρι, αλλά γνωρίζει πως τα δεδομένα είναι αυτά. Οι προπονητές που εργάζονται υπό τον Μούτσιο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Φελίπε Μπορμάν και τον αθλητικό διευθυντή Κρις Ολάφλιν, πρέπει να αποδεχτούν ότι θα είναι μόνο μέρος της συζήτησης για τους εισερχόμενους παίκτες και ότι δεν θα έχουν λόγο απαραίτητα, αφού όλοι λετουργούν για το καλό του συλλόγου με σκοπό τις πωλήσεις, αλλά και τους τίτλους.
Από την ημέρα που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία η Ουνιόν έχει εξελιχθεί και το καταλαβαίνει κανείς από το γεγονός ότι έπαιρνε παίκτες ελεύθερους και τους «μοσχοπουλούσε», ενώ φέτος για παράδειγμα έχει ρίξει πάνω από 15 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, αλλά με τη λογική ότι μέσα σε 1-2 χρόνια θα πάρει πίσω πάνω από 100!
Από εκεί και πέρα, το δύσκολο κομμάτι έχει ήδη γίνει και πλέον μπορεί μόνο να βλέπει μπροστά η Ουνιόν. Τα έσοδα είναι πολλά κάτι που σημαίνει ότι μόνο μπροστά μπορεί να βλέπει και να αγοράζει πιο ακριβά και ταυτόχρονα να πουλάει ακριβότερα. Η Μπράιτον είναι «κλειδί» για το πλάνο, διότι είναι στο πιο ακριβό πρωτάθλημα του κόσμου, ενώ η Ουνιόν στην επόμενη μέρα της βλέπει… πρωτάθλημα μέσα σε 1-2 χρόνια και κυρίως έξοδο στο Champions League. Έτσι, θα «γιγαντωθεί» ακόμη περισσότερο το brand, ο κόσμος τη στηρίζει γιατί ζει τα καλύτερα χρόνια του μετά από το 1935 και έχει πολύ μέλλον, ενώ έχει τους κατάλληλους ανθρώπους στο οργανόγραμμα της για να προχωρήσει.
Εξάλλου, το πιο χαρακτηριστκό για το πως έχει «τελειοποιήσει» το πλάνο της, στα τέσσερα χρόνια που είναι στην πρώτη κατηγορία έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 20 παίκτες και να βγάλει καθαρά κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ, χωρίς καν να έχει παίξει στο Champions League. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν τι έρχεται για τη «βασίλισσα» του Βελγίου αν παίξει στη League Phase από τη νέα σεζόν η από την επόμενη και τι υπεραξία θα έχουν οι παίκτες της.
Το ρόστερ της Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ και η τωρινή αξία των παικτών
Πηγή: in.gr