Ξεκίνησαν οι εκτεταμένες περικοπές στις ΑΠΕ

Τσίμπησε η ζήτηση ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο – Κυριάρχησαν ΑΠΕ και αέριο στην...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρισμού με τις μηδενικές τιμές αλλά και τις περικοπές φορτίων ΑΠΕ τις ώρες που υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας αποτυπώθηκε χθες στο σύστημα, το οποίο έκανε μια πρόβα τζενεράλε ενόψει των εορτών του Πάσχα, που αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης. 

Έτσι χθες από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, η τιμή στην αγορά ήταν μηδενική, καθώς εκείνες τις ώρες υπήρχε πλεόνασμα ενέργειας από την παραγωγή των ΑΠΕ που δεν μπορούσε να απορροφηθεί από τη χαμηλή ζήτηση λόγω της ημέρας. Έτσι χρειάστηκε να γίνουν εκτεταμένες περικοπές παραγωγής ΑΠΕ, με το διαχειριστή του συστήματος εκτός από τα πάρκα που “έκοψε” αυτόματα από το σύστημα να ειδοποιεί σημαντικό αριθμό παραγωγών, να σταματήσουν μόνοι τους την παραγωγή των πάρκων τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή στις 12 το μεσημέρι το πλεόνασμα ενέργειας έφτανε στα 4044MW και κορυφώθηκε στη 1 το μεσημέρι στα 4127MW, ενώ το σύστημα παρέμεινε ισχυρά πλεονασματικό μέχρι τις 4 το απόγευμα (2015MW). Σημειώνεται ότι εκείνες τις ώρες υπήρχαν και μικρές εξαγωγές τις τάξης των 700 – 900MW, δηλαδή το πλεόνασμα χωρίς τις εξαγωγές θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 5000MW. 

Έτσι ο Διαχειριστής προχώρησε σε σημαντικές περικοπές της παραγωγής των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα με βάση τη μεθοδολογία περικοπών του ΔΕΔΔΗΕ εκτός από τα πάρκα της Ομάδας Α, τα οποία ο διαχειριστής μπορεί να θέτει εκτός λειτουργίας αποκόπτοντας τις αποκλειστικές γραμμές με τις οποίες συνδέονται (περίπου 1900MW), χθες ειδοποιήθηκαν και οι παραγωγοί της ομάδας Β να είναι σε ετοιμότητα για να θέσουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα τους εκτός, ειδάλλως για κάθε παραγόμενη MWh το πέναλτι κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1500 ευρώ. Πρόκειται για περίπου 5,5 χιλιάδες πάρκα που ανήκουν σε 4700 παραγωγούς τα οποία αθροίζουν ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 3500MW. 

Οι χθεσινές περικοπές αποτέλεσαν και μια πρόβα ενόψει των εορτών του Πάσχα που αναμένεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενώ λόγω του γεγονότος ότι το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το Καθολικό δεν προβλέπεται να γίνουν καθόλου εξαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνουν εκτεταμένες περικοπές, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την ευστάθεια του συστήματος.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ