Ο Ρούντολφ Χας ήταν ταχυδρόμος σε μια αγροτική περιοχή της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και είναι αυτός που μέσα από διαδοχικά μπολιάσματα της ποικιλίας αβοκάντο Fuerte, που ήταν η πιο δημοφιλής της εποχής, έφτιαξε μια νέα ποικιλία, η οποία μπορεί να διατηρήσει για εβδομάδες τη φρεσκάδα της, είναι εύκολη στη μεταφορά και αναπτύσσεται σε διάφορα κλίματα. Είναι το αβοκάντο Χας, της ποικιλίας που κυριαρχεί σήμερα κατέχοντας το 95% του παγκόσμιου εμπορίου του συγκεκριμένου φρούτου. Ο Ρούντολφ Χας πέθανε 17 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, έχοντας κερδίσει μόλις 4.800 δολάρια από τις πωλήσεις των σπόρων (ένα δολάριο ο σπόρος) αυτής της ποικιλίας αβοκάντο.
«Η άνθηση του αβοκάντο τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν τεράστια, ασύλληπτη», επιβεβαιώνει η Μεξικανή Βιριδιάνα Ερνάντες, ιστορικός του αβοκάντο με ειδίκευση στην οικολογία και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Αποδίδει τη μεγάλη αλλαγή στη δύναμη με την οποία έχει εισβάλει στη ζωή μας η νέα κουλτούρα της διατροφής και ο σχεδόν παγκόσμιος φόβος για τα λιπαρά. Το αβοκάντο, που ξεκίνησε ως τροφή των ιθαγενών στο Μεξικό και διατηρήθηκε έτσι κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, μπήκε στη μηχανή της ομογενοποίησης και πέρασε σταδιακά στις πόλεις, στους νέους, σε εκείνους που προσέχουν τη διατροφή τους.
Η Βρετανή Κάρολιν Στιλ, συγγραφέας του βιβλίου «Hungry City: How food shapes our lives», επισημαίνει: «Το αβοκάντο είναι τέλειο για τον 21ο αιώνα και για τα έθνη με αναπτυγμένες βιομηχανίες τροφίμων. Είναι ένα φαγητό της μόδας που προωθείται εύκολα από σεφ και influencers, είναι νόστιμο και θρεπτικό, εύκολο στην προετοιμασία και μπορεί να είναι η βάση για οποιοδήποτε γεύμα».
Πηγή: tanea.gr