Οι κυβερνητικές κινήσεις μπροστά στην “καταιγίδα” των δασμών Τραμπ και τα…

"Η Δικαιοσύνη κάνει ένα μεγάλο βήμα...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με τις διεθνείς αγορές να “αιμορραγούν” για τρίτο εικοσιτετράωρο μετά τις ανακοινώσεις των σαρωτικών δασμών από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, η Ένωση των “27” αναζητεί το…μονοπάτι της κοινής στρατηγικής και αντιμετώπισης των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ανατροπή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν στο Λουξεμβούργο την απάντηση του μπλοκ της γηραιάς ηπείρου, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να επισημαίνει πως έχουν προταθεί μηδενικοί δασμοί για τα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να απαντήσουν και με αντίμετρα, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

Η οπτική και οι κινήσεις της Αθήνας

Η ελληνική πρωτεύουσα τοποθετεί ως κομβικό σημείο στο μέτωπο της αντιμετώπισης των αποφάσεων της νέας αμερικανικής διοίκησης τη συμπόρευση των “27”. Όπως ανέφερε, δε, ο πρωθυπουργός με το πέρας της δίωρης συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής η ενιαία αντίδραση είναι ένα από τα “κλειδιά” μπροστά στην τέλεια οικονομική καταιγίδα, η οποία ξεκίνησε με τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ. “Νομίζω ότι σωστό ήταν ότι δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά, διότι το ζήτημα αυτό χρειάζεται πολλή μελέτη και πολύ μεγάλη ανάλυση ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιδράσει”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, με τη σύσκεψη του ίδιου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και εννέα υπουργών παραγωγικών χαρτοφυλακίων να εξετάζει όλο το φάσμα των πρωτοβουλιών που μπορεί να…τρέξει η Αθήνα, με στόχο να θωρακίσει τα συμφέροντά της. “Απαιτούνται ψυχραιμία και σταθερές κινήσεις. Δεν είναι…παιχνίδι του ενός γύρου. Είναι ένα…παιχνίδι πολλαπλών γύρων”, σχολίαζαν στο Capital.gr υπουργοί που έδωσαν το “παρών” στις διευρυμένες συζητήσεις που έλαβαν χώρα στην Ηρώδου Αττικού 19. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η Ευρώπη των “27”, στην παρούσα χρονική συγκυρία…ζυγίζει τη στάση της, ώστε να προσδιορίσει τη βέλτιστη αντίδραση στη δασμολογική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. “Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, την οποία η χώρα μας υποστηρίζει. Οι αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλούν, ουσιαστικά, συνθήκες που δεν έχουμε δει μεταπολεμικά στο διατλαντικό και παγκόσμιο εμπόριο”, σχολιάζουν.

Το κεντρικό σήμα που εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου, δια του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ένα momentum τεκτονικού σεισμού στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών. “Η επιβολή ευρωπαϊκών δασμών ως απάντηση στους αμερικανικούς, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο πληθωριστικό κύμα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα επισημαίνει τη σημασία μίας καλοζυγισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης”, σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως η έκθεση της χώρας μας στην αμερικανική αγορά ως προς τα αγαθά είναι σχετικά περιορισμένη. Οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 5% του συνόλου. Αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι της τάξης του 3%. “Δε μπορούμε να παραβλέψουμε το ενδεχόμενο έμμεσης επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, βούλησή μας είναι να διαφυλάξουμε το εθνικό συμφέρον”, τονίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ενώ σημεία αναφοράς στον οδικό χάρτη που δημιουργείται είναι:

-Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

-Η προσέλκυση κεφαλαίων.

-Η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με άλλες ισχυρές οικονομίες και αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η Ινδία.

“Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι ακόμα πιο σημαντική σήμερα από ό,τι μπορεί να ήταν πριν από μία εβδομάδα. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας γίνεται πιο επείγουσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής.

Σε χρόνο παράλληλο και αυτό είναι ένα στοιχείο που αποτυπώθηκε στις συζητήσεις εντός της κυβερνητικής έδρας, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα και το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελούν κομμάτια ενός παζλ, το οποίο σχετίζεται με την τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Οι άξονες αυτοί ετέθησαν επί τάπητος στη σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού 19, με τον κ. Μητσοτάκη να στέκεται, εκ νέου, στην πολιτική σταθερότητα, στη δημοσιονομική ισορροπία και στην κοινωνική συνοχή. “Η δημοσιονομική ευρωστία ήταν το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζαμε όλες τις πολιτικές μας, νομίζω ότι σε αυτή τη συγκυρία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Είναι ο βραχίονας πάνω στον οποίο χτίζεται η συνολική θωράκιση της κοινωνίας μας. Ενώ νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι και η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο σε έναν κόσμο που θα απειλείται παράλληλα και από γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και από οικονομικές τρικυμίες”, σημείωσε.

Στο μέτωπο της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, όπως προκύπτει από όσα συζητήθηκαν στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, στόχοι είναι η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μείωση της γραφειοκρατίας και των  διοικητικών βαρών κατά 25%, η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή, η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και των ειδικών χωροταξικών πλαισίων. Στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας στην προμετωπίδα θα βρεθούν κινήσεις που θα την ενισχύσουν είτε αυξάνοντας την παραγωγικότητα, είτε μειώνοντας το κόστος παραγωγής, είτε αυξάνοντας το επίπεδο καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία. Στο μέτωπο της εξωστρέφειας, περιλαμβάνονται μέτρα και κινήσεις, όπως η υλοποίηση του Οδικού Χάρτη Διευκόλυνσης Εμπορίου, η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τελωνείων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας με γειτονικές χώρες. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ