Σε όλη την Ευρώπη, «το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ήταν η καίρια επισήμανση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή καρδιολογίας, κ. Γεράσιμου Σιάσου, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Όλα τα μεγάλα και διεθνώς καταξιωμένα πανεπιστήμια είναι δημόσια και στην Αγγλία και στη Γαλλία και στη Γερμανία, ανεξαρτήτως της επιλογής για ιδιωτικά, σημείωσε με έμφαση ο κ. Σιάσος,
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει, λοιπόν, να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, «για τα οποία εμείς θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, γιατί έχουμε πολύ καλά δημόσια πανεπιστήμια με πάρα πολύ μεγάλες διακρίσεις παγκοσμίως», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Ο κ. Σιάσος ανέφερε πως θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι συνεργασίες των ελληνικών πανεπιστημίων με μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο
Σημείωσε πως πρωταρχικός στόχος των πρυτάνεων είναι να ενισχύσουν τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων τόσο εντός της ελληνικής κοινωνίας, όσο και παγκοσμίως.
Όσον αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, αυτό που πρέπει να διορθωθεί το επόμενο διάστημα θα είναι η δυνατότητα να έχουν οι απόφοιτοι λυκείου τη δυνατότητα πρόσβασης στα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών των υπό ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά να έχουν και τη δυνατότητα εγγραφής σε ξενόγλωσσα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων, εκτίμησε.
Ο κ. Σιάσος εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι ο τρόπος εισαγωγής στα υπό ίδρυση μη κρατικά πανεπιστήμια θέτει ζήτημα ισότιμης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Εφόσον η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια παρακάμπτει τις Πανελλαδικές ως προς τη βάση εισαγωγής, πρέπει να δούμε κατά πόσον είναι σωστό να υπάρχουν δύο ταχύτητες», σημείωσε.
Πρότεινε, μάλιστα, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο λύκειο, ώστε οι μαθητές να επικεντρώνονται περισσότερο στις σπουδές τους παρά στις Πανελλαδικές, διεκδικώντας με ένα Εθνικό Απολυτήριο την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή άλλα ιδρύματα. Εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ιδιωτική εκπαίδευση
«Η ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να φέρει καινοτομία, ευελιξία και υποδομές» σημείωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του College Year Athens, Αλέξης Φυλακτόπουλος τονίζοντας πως το CYA αποτελεί μία «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τα αμερικανικά πανεπιστήμια ενώ τόνισε ότι από την ίδρυση του κέντρου το 1962 έχουν αποφοιτήσει 12.000 σπουδαστές πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα καθηγητές ελληνικών θεμάτων σε αμερικανικά πανεπιστήμια. «Πρόκειται για ένα εκκολαπτήριο φιλελλήνων», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι Αμερικανοί φοιτητές που επισκέπτονται τη χώρα φεύγουν με πολύ θετικές εντυπώσεις.
Ειδική μνεία έκανε στις εξελίξεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εκπαίδευσης στη χώρα τονίζοντας τη νέα δυνατότητα που έχουν ιδρύματα όπως το CYA να στέλνουν φοιτητές σε ελληνικά πανεπιστήμια για ένα με δύο εξάμηνα καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα δίδακτρα.
Όπως σημείωσε, ήδη υπάρχουν σημαντικές συνέργειες με τα πανεπιστήμια της Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Κρήτης και εξέφρασε την πρόθεσή του για τη διενέργεια σχετικών συζητήσεων και με το ΕΚΠΑ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα αγγλόφωνα προγράμματα με δυναμική να κάνουν την Ελλάδα εκπαιδευτικό προορισμό για φοιτητές από το εξωτερικό.
Τέλος, τόνισε ότι η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να φέρει καινοτομία, ευελιξία και, συχνά, καλύτερες υποδομές τόσο σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και στη φροντίδα των φοιτητών.
Πηγή: in.gr