Η μεγάλη υστέρηση στην απασχόληση των γυναικών – Τα μέτρα που προτείνονται

Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πιλοτική δοκιμή τετραήμερης εργασίας στο...

Του Κώστα Κατίκου

Μεγάλη υστέρηση εμφανίζουν τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών καθώς κινούνται κάτω από το μέσο επίπεδο της γυναικείας απασχόλησης της Ευρωζώνης με ποσοστό γύρω στο 67% έναντι 75%.Εκτός από την ψαλίδα με την Ε.Ε υπάρχει και το χάσμα στην Ελλάδα, καθώς η απασχόληση στις γυναίκες απέχει 10 μονάδες από το συνολικό ποσοστό απασχόλησης που είναι στο 76% ενώ σε επίπεδο ανεργίας οι γυναίκες είναι 4 μονάδες πάνω από τους άνδρες.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπου και προτείνονται μέτρα για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας περισσότερες γυναίκες.

Οι δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές, σε συνδυασμό με τη χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, δημιουργούν σημαντική επιβράδυνση στις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει ότι ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας έχει μειωθεί κατά περίπου 0,7% ετησίως την τελευταία δεκαετία και προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά περίπου 1% ετησίως έως το 2030, γεγονός που εκτιμάται ότι θα μειώσει τη δυνητική ανάπτυξη κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στη ζώνη του ευρώ, με ποσοστό (για το 2023) στο 76% έναντι 80% στην Ευρωζώνη, παρότι οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα. 

Υπάρχουν αξιοσημείωτα κενά συμμετοχής μεταξύ νέων, γυναικών, και ηλικιωμένων αναφέρει το ΔΝΤ με το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες να είναι υψηλότερο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τους άνδρες. 

Η αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού και η εξασφάλιση ενός καλύτερα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα βοηθούσε αντιμετώπιση των δυσμενών δημογραφικών τάσεων σύμφωνα με την έκθεση και προτείνονται μέτρα για να αυξηθεί η γυναικεία απασχόληση τα οποία συνοψίζονται στα εξής  

1. Βελτίωση των γονικών αδειών για τους πατέρες, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Εκτιμάται ότι με το μοίρασμα της φροντίδας παιδιών στους δυο γονείς η απασχόληση των γυναικών μπορεί να αυξηθεί κατά 3%.

2. Στοχευμένα προγράμματα για την αγορά εργασίας και πρωτοβουλίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων σε γυναίκες αναβάθμιση του συστήματος δια βίου μάθησης σε δεξιότητες επιστήμης και τεχνολογίας, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης. 

3. Μείωση της φορολογίας για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος με παιδιά, ώστε να υπάρξει κίνητρο εργασίας.

4. Σύνδεση της χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με το κριτήριο ένταξης των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και με κάποιου είδους οικονομικό κίνητρο για τη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό 

Η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων σημειώνει το ΔΝΤ θα πρέπει να εστιαστεί στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, και καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει αυτή την επιλογή μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος, μειώνοντας τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, και αυξάνοντας την ικανότητα της αγοράς εργασίας να προσαρμοστεί ευέλικτα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ