Ποια θα είναι η απάντηση της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ

Κίτρινη κάρτα από Κομισιόν για τον φορέα διαχείρισης ακινήτων

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Μία στοχευμένη απάντηση στους δασμούς Τραμπ ετοιμάζεται στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη από σήμερα και σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα θα περιλαμβάνει το μήνυμα, ότι η Ευρώπη μπορεί να πονέσει την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά ο πόλεμος έχει απώλειες και για τις δύο πλευρές και δεν συμφέρει καμιά.

Στο σύνολό τους τα μέτρα θα ανακοινωθούν από εβδομάδα, αλλά το μήνυμα εκτιμάται ότι θα ξεδιπλωθεί σταδιακά από σήμερα και αύριο, με στοχευμένους δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας μικρότερης του 1/10 σε σχέση με τις εισαγωγές αξίας άνω των 350 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Γίνεται λόγος για στόχευση σε εισαγωγές των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αξίας μεταξύ περίπου 20-25 δισ. ευρώ.

Στοιχείο που έχει ελληνικό ενδιαφέρον, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απάλειψη της πιθανής επιβολής δασμών σε είδη αλκοόλ από τις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ανταπάντηση και κλιμάκωση των δασμών από πλευράς Τραμπ. Η επιλογή να αποφευχθεί ο συγκεκριμένος δασμός, λαμβάνει πρόνοια για την ελληνική παραγωγή, αλλά ασφαλώς προστατεύει με το ίδιο σκεπτικό, τους Γάλλους και Ιταλούς παραγωγούς οίνου.

Στις Βρυξέλλες περίμεναν τους δασμούς Τραμπ και όλοι ήταν κατά τρόπο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μεγάλες φορολογίες. Ωστόσο πηγές που γνωρίζουν το θέμα περιγράφουν ότι τα αρμόδια στελέχη υπέστησαν σοκ, όταν είδαν τα νούμερα. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να ανατρέψει με αυτό τον τρόπο το διεθνές εμπόριο. Με δασμούς σε αυτή την έκταση και ένταση.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, αυτό μπορεί να αποσυντόνισε αρχικά την Ευρώπη στον εμπορικό πόλεμο που άνοιξε η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς τοποθέτησε τις ΗΠΑ εξαρχής σε ρόλο επιτιθέμενου που έχει τις πρωτοβουλίες και ανεβάζει την ένταση κατευθείαν στο ανώτατα όρια.  Έτσι ήρθε τέτοιο σοκ που κατέλαβε εξ’ απήνης υψηλόβαθμα στελέχη τα οποία μελετήσουν το θέμα όπως και πιθανές προτάσεις απαντήσεων και διαπραγμάτευσης. Αυτό όταν μάλιστα ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ είχαν κάνει λόγο για διαπραγμάτευση, ουδείς πίστευε ότι οι δασμοί θα ξεκινούσαν από τόσο ψηλά.

Το γεγονός δυσκόλευε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, καθώς αρμόδιοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη, έμεναν με την εντύπωση ότι επρόκειτο για επίθεση και πόλεμο κι όχι για πρόκληση σε διαβουλεύσεις. Αν η ΕΕ απαντούσε με τον ίδιο τρόπο τι περιθώρια ελιγμών και διαπραγμάτευσης υπήρχαν; Μήπως αν η ΕΕ επέλεγε να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, οι γέφυρες συνεννόησης μπορούσαν να κοπούν εντελώς, με πολύ σοβαρές συνέπειες;

Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν θέλει και δεν προτίθεται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι μετά το πρώτο σοκ ικανοί τεχνοκράτες πήραν οδηγίες για να προετοιμάσουν στοχευμένη απάντηση, που θα στέλνει μήνυμα.

Η Ευρώπη, θέλει να απαντήσει για να διαπραγματευθεί κι όχι για να εξωθήσει τα πράγματα σε έναν ανορθολογικό πόλεμο. Αλλά όπως παρατηρούν γνώστες του θέματος, από την άλλη πλευρά η ΕΕ, δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί συρόμενη και σε δυσμενή θέση, μετά από άσκηση πολιτικής κανονιοφόρων.

Σε αυτή την προσπάθειά της η Ευρώπη, λένε όσοι γνωρίζουν, είναι ενωμένη και συμπαγής, παρά το γεγονός ότι είναι διακριτοί όσοι έχουν ταυτόχρονα ανοίξει το δίαυλο για να διαπραγματευθούν κατά μόνας…

Μία λύση που δεν αρμόζει στην κατάσταση και εκτιμάται ότι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, καθώς δεν μπορεί να μεταφέρει  τη στήριξη και το βάρος των υπολοίπων που όλοι μαζί συγκροτούν μία πολύ μεγάλη  αγορά και συγκροτούν υπολογίσιμη δύναμη. Το μέτωπο παραμένει αρραγές και κανείς δεν ξεφεύγει από την κοινή γραμμή.

Αντίθετα, λένε οι ίδιες πηγές, το στρατόπεδο των ΗΠΑ παρουσιάζει ήδη ρωγμές, όπως αποκαλύπτονται από την πρόταση Μασκ για μηδενικούς δασμούς που επανέλαβε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την εξέλιξη αυτή, ακολούθησε η δημοσιοποίηση της έντονης και απαξιωτικής κριτικής του Ίλον Μασκ, σε βάρος του συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ  Πίτερ Ναβάρο που θεωρείται εισηγητής των δασμών. Ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας των ΗΠΑ και οικονομικός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί να διαφοροποιηθεί τώρα, ενώ η απάντηση της Ευρώπης δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ