Ενώ ο στρατός του Ισραήλ καταλαμβάνει –ξανά- μεγάλα τμήματα» στην ισοπεδωμένη Γάζα, αμερικανική έκθεση εισηγείται χωροταξικό σχεδιασμό, υποδομές και διαχείριση πόρων στα παλαιστινιακά εδάφη, θέτοντας τις βάσεις για ένα ανεξάρτητο κράτος.
Η έκθεση εκπονήθηκε από τους ειδικούς της πανίσχυρης αμερικανικής δεξαμενής σκέψης RAND, ενσωματώνοντας έξι τομείς (διακυβέρνηση, περιβάλλον, πόλεις, μεταφορές, ενέργεια και νερό), περίπου 200 έργα και σχέδια σε έξι τοποθεσίες (Νάμπλους, Ιεριχώ, Χεβρώνα, Πόλη της Γάζας, Κοιλάδα της Βόρειας Ιορδανίας και Ανατολική Ιερουσαλήμ).
Η διακυβέρνηση περιλαμβάνει την εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με τον σχεδιασμό της υποδομής. Περιλαμβάνει ζητήματα για τη δικαιοδοσία, τη διοικητική εποπτεία, την ασφάλεια, τα σύνορα και την ιδιοκτησία γης.
Οι συντάκτες της έκθεσης δεν παίρνουν θέση για το ποια θα πρέπει να είναι τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας. Τα προτεινόμενα σύνορα για τη Δυτική Όχθη διέφεραν σε διάφορες προτάσεις. Από τον πόλεμο του 1967, τα προπολεμικά όρια (που ονομάζονται Πράσινη Γραμμή), συν ή πλην ανταλλαγών γης, αποτέλεσαν τη βάση σχεδόν όλων των διαπραγματεύσεων για τα σύνορα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών που υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πού πρέπει να βρίσκονται τα σύνορα, ποια εδάφη πρέπει να ανταλλάσσονται, ποιο ποσοστό γης θα ανταλλάσσεται και την σημασία αυτής της γης.
Η σημασία του περιβάλλοντος
Η έκθεση δίνει σημασία στο περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίζονται καθαρό νερό και γη στους Παλαιστίνιους. Περιλαμβάνει περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση λεκάνης απορροής και διαχείριση στερεών αποβλήτων, καθώς και μείωση ερειπίων και πυρομαχικών που δεν είχαν εκραγεί.
Οι πόλεις θα έχουν την δυναότητα να αντέχουν τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό, καθώς και να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υποδομών που συνδέονται με τηον οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.
Οι μεταφορές περιλαμβάνουν σιδηροδρομικό δίκτυο, βελτιωμένους δρόμους, αεροδρόμιο και λιμάνια. Περιλαμβάνει ευκολία σύνδεσης εντός της Παλαιστίνης και ευκολία σύνδεσης με άλλες χώρες για ταξίδια και εμπόριο.
Το νερό περιλαμβάνει βιώσιμες πηγές νερού, υποδομές λυμάτων και μεθόδους παράδοσης.
Η ενέργεια περιλαμβάνει πηγές ενέργειας, διανομή και οικονομική βιωσιμότητα.
Οι ειδικοί της RAND προτείνουν έργα που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα, αλλά και πιο μακροπόθεσμα. Έτσι, στοχεύουν να δείξουν ότι, παρά το απαιτητικό περιβάλλον, υπάρχουν ευκαιρίες για όλους τους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν βήματα που μπορούν να ληφθούν τώρα για τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων ακόμη και στο τρέχον πολιτικό κλίμα.
Μακροπρόθεσμες επενδύσεις
Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία μελλοντικής ευημερίας και ασφάλειας και βοήθειας.
Με τη δημιουργία ενός συνόλου διασυνδεδεμένων έργων, αυτή η προσέγγιση μετατρέπει ένα φιλόδοξο όραμα σε μια σειρά από πρακτικά βήματα, αναφέρει η έκθεση. Η επιτυχία κάθε έργου θα μπορούσε να δημιουργήσει υποστήριξη και ώθηση, οδηγώντας δυνητικά σε πιο εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
Ο σχεδιασμός και η διαχείριση της χρήσης γης των πάρκων που βρίσκονται στις όχθες πχ της Νεκράς Θάλασσας, θα περιλαμβάνει δεξαμενές, παραποτάμια περιβάλλοντα, κλειστά οικοσυστήματα και άλλα χαρακτηριστικά (συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, φυσικών καταφυφίων, των πάρκων και άλλων χώρων που δεν έχουν δόμηση) για να διασφαλιστεί ότι το καθαρό νερό και η γη θα είναι διαθέσιμα για τον πληθυσμό.
Η έκθεση προτείνει μάλιστα τόσο έργα που θα αποδόσουν γρήγορα και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως σε τοπικό επίπεδο, ακόμη και χωρίς πολιτική λύση, όσο και μακροπρόθεσμες, στρατηγικές επενδύσεις υποδομής που θα απαιτούσαν περιφερειακές συμφωνίες. Σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα έργα μπορούν να αποτελούν τη βασική υποδομή ενός μελλοντικού κράτους.
Ενεργειακή αυτονομία
Η ανάπτυξη νέας υποδομής φυσικού αερίου στη Γάζα έχει σημαντικές δυνατότητες, αλλά έχει παγώσει. Η έκθεση αναφέρεται στο Gas for Gaza, έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου που εγκρίθηκε από το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2023 και υποστηρίζεται από βασικούς διεθνείς εταίρους και χρηματοδότες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Κατάρ, της Ολλανδίας και του Ην. Βασιλείου.
Όταν ολοκληρωθεί, το Gas for Gaza θα παρέχει στη Γάζα αρκετό αέριο για την παραγωγή έως και 1.100 MW ηλεκτρικής ενέργειας στο 1/3 του κόστους των σημερινών τιμών λιανικής και θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 6%.
Μόλις αναπτυχθεί, το κοίτασμα φυσικού αερίου της Γάζας θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και θα βελτιώσει την παλαιστινιακή δημοσιονομική θέση δημιουργώντας έσοδα άνω των 5 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια ζωής του κοιτάσματος φυσικού αερίου. Η έκθεση μάλιστα σημειώνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα, δεν είναι σαφές εάν θα επηρεάσει το έργο.
Πηγή: in.gr