Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξαν για τους Ευρωπαίους υποψήφιους δανειολήπτες τα στεγαστικά επιτόκια τον Φεβρουάριο. Με την ΕΚΤ να έχει μειώσει τα επιτόκια τον προηγούμενα μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα δεν μέτρησε μείωση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, αλλά έστω και μικρή αύξηση. Και δεν ήταν από την Ελλάδα…
Αντίθετα, τα επιτόκια που προσέφεραν οι ελληνικές τράπεζες για στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι, όχι μόνον να έχει κλείσει η ψαλίδα, αλλά να υπάρχουν κατηγορίες στεγαστικών δανείων, όπως το πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ”, οι οποίες είναι σημαντικά φθηνότερες στο επιτόκιο, από τα επιτόκια των στεγαστικών στην Ευρώπη.
Όσο για την αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και στη στασιμότητα σε άλλες κατηγορίες δανείων στην Ευρώπη, έγραψε σχετικά η εφημερίδα “Κεφάλαιο” (5 Απριλίου), ότι οφείλεται στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και στα διατραπεζικά επιτόκια overnight που αυξήθηκαν και παρέσυραν ανοδικά το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και ως εκ τούτου και των δανειοληπτών.
Τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια σε όλες τις χώρες
Ειδικότερα, η ΕΚΤ μέτρησε τον Φεβρουάριο ότι το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων σε νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,33%. Η ΕΚΤ αναφέρει, χαρακτηριστικά ότι “ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού, που συνδυάζει τα επιτόκια όλων των δανείων στα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας, αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025”.
-Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως ένα έτος μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,00%.
-Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,53% (και έφθασε ουσιαστικά το αντίστοιχο ελληνικό μέσο επιτόκιο του Φεβρουαρίου).
-Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα έτη, αυξήθηκε κατά 49 μονάδες βάσης στο 3,37%.
-Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,09%, λόγω τόσο του επιτοκίου όσο και των επιπτώσεων στάθμισης.
Στην Ελλάδα το μέσο επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μετρήθηκε σε 3,56%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των στεγαστικών δανείων μετρήθηκε στο 3,62%. Ουσιαστικά το μέσο ελληνικό επιτόκιο στα στεγαστικά έχει προσγειωθεί στα επίπεδα της Ολλανδίας και της Γερμανίας.
Τα μέσα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τον Φεβρουάριο, κυμάνθηκαν ως εξής:
Αυστρία 3,50%, Βέλγιο 3,08%, Κροατία 3,17%, Κύπρος 4,20%, Εσθονία, 4,36%, Φινλανδία 3,13%, Γαλλία 3,01%, Γερμανία 3,59%, Ιρλανδία 3,67%, Ιταλία 3,27%, Λετονία 4,59%, Λιθουανία 4,32%, Λουξεμβούργο 3,52%, Μάλτα 1,95%, Ολλανδία 3,57%, Πορτογαλία 3,22%, Σλοβακία 3,85%, Σλοβενία 3,05% και Ισπανία 2,89%.
Δάνεια προς επιχειρήσεις
Στα δάνεια προς επιχειρήσεις, μειώνεται επίσης η ψαλίδα σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια στην Ευρώπη (δεν υπολογίζονται τα επιτόκια από τα δάνεια των μηχανισμών του RRF).
Στην Ελλάδα ανάλογα με την κατηγορία και τη διάρκεια των επιχειρηματικών δανείων εξαιρουμένων των επιδοτούμενων δανείων από την ΕΕ, τα επιτόκια των νέων δανείων κυμάνθηκαν το Φεβρουάριο από 4,52% έως 4,87%.
Στην Ευρώπη κυμάνθηκαν από 3,44% (για δεκαετή μεγάλα δάνεια όμως) ενώ το σύνθετο μέσο κόστος δανεισμού έφθασε τα 4,10% μειούμενο κατά 15 μονάδες βάσης (-0,15%). Στην Ελλάδα οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 0,03 μονάδες βάσης έως 26 μονάδες βάσης.
-Στα δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ στην Ευρώπη το μέσο επιτόκιο ήταν 4,37%. Στην Ελλάδα ήταν 4,70%. Η διαφορά έχει μειωθεί πλέον μόλις στις 33 μονάδες βάσης, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στα βραχυπρόθεσμα δάνεια πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου και το χρόνο εφαρμογής κυμαινόμενου επιτοκίου, τα μέσα επιτόκια στην Ευρώπη είναι από 3,77% έως 3,92%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο είναι 4,52%.
Καταναλωτικά δάνεια
Η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ στα δάνεια παρατηρείται στα καταναλωτικά. Ουσιαστικά ο νέος Έλληνας δανειολήπτης καταναλωτικού δανείου, πληρώνει τα δάνεια που άφησαν απλήρωτα άλλοι κι έγιναν κόκκινα. Έτσι έχει μειωθεί μεν η ψαλίδα που ήταν πολύ μεγάλη, αλλά η διαφορά παραμένει αισθητή.
Το επιτόκιο το Φεβρουάριο μειώθηκε στο 11,64% από 11,77%. Η μείωση ήταν 13 μονάδες βάσης. Στην Ευρώπη το μέσο επιτόκιο καταναλωτικού δανείου μειώθηκε μόνον 7 μονάδες βάσης, αλλά το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια διαμορφώθηκε στα 7,58%.
Πηγή: capital.gr