“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία και η ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν στο προσκήνιο. Ενώ αναρωτιέται κανείς ποια στάση θα κρατήσει ο Τραμπ στην ένταση Τουρκίας-Ισραήλ, η οποία έχει πάρει άλλη διάσταση λόγω των εξελίξεων στο συριακό πεδίο, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους για να αποτρέψουν την πώληση των F-35 στην Τουρκία. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ακυρωθεί η πώληση των F-16 Viper μέσω πιέσεων”, αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Milliyet στο οποίο εκθέτουν τις απόψεις τους “ειδικοί” οι οποίοι σχολιάζουν τις εξελίξεις και την Ελλάδα.
“Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία στις 8 Απριλίου. Ωστόσο, η επίσκεψη και η συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ελλάδας που επρόκειτο να διεξαχθεί στο πλαίσιο αυτό αναβλήθηκαν. Στην ατζέντα έχει έρθει και το κατά πόσο το Ισραήλ έχει επιρρεάσει αυτή την εξέλιξη”, γράφει η Milliyet.
Ο πρόεδρος του ANKASAM δρ. Μεχμέτ Σεϊφετίν Ερόλ σχολιάζει πως “Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανέστειλε επ’ αόριστον την επίσκεψή του στην Τουρκία μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Στη διαδικασία που θέτει ως προτεραιότητα την επίλυση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εν όψει των αυξανόμενων περιφερειακών-παγκόσμιων κρίσεων και αβεβαιοτήτων με τρόπο επικεντρωμένο στη συνεργασία και στοχεύει σε μια νέα εποχή με τη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, φαίνεται ότι το δίδυμο Ελλαδας- Ελληνοκυπρίων βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό την υποθήκη της ισραηλινής πολιτικής”.
Όπως προσθέτει ο Ερόλ: “Το Ισραήλ φαίνεται να έχει πείσει τον Μητσοτάκη για άλλη μια φορά στη στρατηγική του για την περικύκλωση και την άσκηση πίεσης στην Τουρκία, στην οποία έχει εμπλακεί και το δίδυμο Ελλάδαα – ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου’ [η ονομασία των Τούρκων για την Κυπριακή Δημοκρατία] από το 2009. Σε αυτή την απόφαση της Αθήνας, όπως και στο ισραηλινό μέτωπο, φαίνεται ξεκάθαρα η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα μάτια της ΕΕ και των ΗΠΑ, ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και τα δύο κράτη δεν αισθάνονται άνετα με τον αυξανόμενο περιφερειακό-παγκόσμιο ρόλο της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ένας σημαντικός δείκτης της συνεργασίας μεταξύ Τελ Αβίβ-Αθήνας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης με στόχο την Τουρκία. Περιέχει επίσης το μήνυμα ότι το δίδυμο Ισραήλ-Ελλάδας θα συνεχίσει την αναζήτηση αποτελεσματικότητας μέσα από τις κρίσεις το επόμενο διάστημα. Οι δηλώσεις και των δύο κρατών με στόχο την τουρκική εσωτερική πολιτική είναι αρκετά αξιοσημείωτες από αυτή την άποψη”.
Από την πλευρά του ο Ομέρ Οζκιζιζιλτζίκ, διευθυντής ερευνών του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Ομραν, ένα think tank που παρουσιάζει απόψεις κυρίως Τούρκων για την κατάσταση και το μέλλον της Συρίας, σχολιάζει: “Ο Νετανιάχου δεν πήρε αυτό που ήθελε από τον Τραμπ, όχι μόνο στο πλαίσιο της Τουρκίας, αλλά και στον τομέα των δασμών. Η κυβέρνηση Τραμπ, εκ μέρους του Ισραήλ, δεν θέλει να περιορίσει την Τουρκία στη Συρία ή να έχει πρόβλημα με την Τουρκία στη Συρία. Βλέπει το συριακό ζήτημα ως τουρκικό ζήτημα και θέλει να ακολουθήσει έναν οδικό χάρτη με την Τουρκία για τον σχεδιασμό της νέας εποχής στη Συρία. Το πιο πιθανό σενάριο για την κυβέρνηση Τραμπ είναι να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ασφαλείας ή μια δέσμευση ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ και να αποτρέψει τις δύο πλευρές από το να έρθουν αντιμέτωπες. Η Αμερική θα διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή”.
Ο Οζκιζιζιλτζίκ συνεχίζει σχολιάζοντας: “Αν πήγαιναν στην κυβέρνηση Τραμπ και έλεγαν ‘πουλήστε μας περισσότερα F-35’, τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ θα αγόραζαν νέα F-35. Αλλά το να πει κανείς στη διοίκηση Τραμπ ‘μην πουλήσετε F-35’ δεν είναι μια ισχυρή θέση εκκίνησης. Προσπαθούν να περάσουν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αντιτάχθηκε στη Γερουσία στην πώληση των F-35 στην Τουρκία. Ήταν ένα πρόσωπο που υποστήριζε την ισραηλινο-ελληνική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στάση του Ισραήλ και της Ελλάδας εδώ θα δημιουργήσει βέβαια πρόσθετες δυσκολίες για την Τουρκία, αλλά το θέμα των F-35 είναι θέμα των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Η επιστροφή των F-35 θα είναι απόφαση του Αμερικανού προέδρου και όχι της Γερουσίας. Αν η Ελλάδα και το Ισραήλ προσπαθήσουν να το αποτρέψουν μέσω της Γερουσίας, θα πρέπει να περάσουν ξεχωριστό νόμο, ο οποίος θα φέρει τον Τραμπ και τη Γερουσία αντιμέτωπους. Αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό στο πλαίσιο των σημερινών αμερικανικών εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών. Το Ισραήλ δεν μπορεί να αποτρέψει τη στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας στη Συρία, δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Η Τουρκία δεν έχει επιθετική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Στόχος της Τουρκίας είναι να πολεμήσει το ISIS στη Συρία [σ.σ. αυτό δηλώνεται ενώ είναι μη αμφισβητήσιμο πλέον το γεγονός ότι η Τουρκία έθρεψε τον ηγέτη της Hayat Tahrir al Sham Αμπού Μοχάμαντ Αλ Τζολανι, πλέον Αχμέντ Αλ Σαράα, εκλεκτό της Αλ Κάιντα και του αρχηγού του ISIS και τον κατέστησε μοναδικό παίκτη στή Συρία, ενώ παράλληλα πλήρωνε, τάιζε και εκπαίδευε τους τζιχαντιστές όλων των εθνοτήτων και τους χρησιμοποιούσε σε Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αιθιοπία αλλά και στην ίδια τη Συρία] διότι θα ήταν πολύ δύσκολο να πολεμήσει τo ISIS χωρίς αεροπορικό στοιχείο, ειδικά στην περιοχή της ερήμου της Συρίας”.
Αναφορικά με την Ελλάδα ο Ερόλ προσθέτει: Ο Τραμπ μπορεί να επιλέξει να απαντήσει στο Ισραήλ και την Ελλάδα μέσω του CAATSA μαζί με F-35 και F-16.
Σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο μπορεί να επιφέρει κάποιες εκπλήξεις, ο Ερόλ δήλωσε: “Είναι πολύ πιθανό το Τελ Αβίβ και η Αθήνα να εξετάζουν τέτοιες πιθανότητες και να κάνουν κοινές κινήσεις για να το αποτρέψουν. Και οι δύο δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τη νέα εποχή στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και τη ριζοσπαστική προσέγγιση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία. Η αναζήτηση της ΕΕ για πολυδιάστατη συνεργασία στη γραμμή Καύκασος-Κασπία-Κεντρική Ασία, με επίκεντρο την Τουρκία, ωθεί και τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια πιο ορθολογική στάση”.
Π.Κ.
Πηγή: capital.gr