Ένα μείγμα θυμού, ανησυχίας και αποφασιστικότητας χαρακτηρίζει τη διάθεση των κατοίκων στην Κίνα, ειδικά σε περιοχές στα νοτιανατολικά, όπου συγκεντρώνονται εκατομμύρια μετανάστες εργάτες από όλη τη χώρα για να δουλέψουν στα εργοστάσια παραγωγής εξαγωγικών προϊόντων σε χαμηλό κόστος.
Μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στους δύο οικονομικούς γίγαντες, αφού ο πρόεδρος Τραμπ αύξησε τους νέους δασμούς σε αγαθά από την Κίνα σε 125% αυτή την εβδομάδα, ο κόσμος στους σκονισμένους δρόμους και τα μικρά εργοστάσια αναρωτιέται πώς θα επιβιώσει μετριάζοντας τις όποιες απώλειες από το παγκόσμιο μπρα ντε φερ.
Χιλιάδες μικρά εργοστάσια με εξαγωγικό προσανατολισμό στην ευρύτερη περιοχή της Γκουαντζού, τον εμπορικό κόμβο της νοτιοανατολικής Κίνας, έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο μισό αιώνα. Τώρα πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, με τους διευθυντές τους – ειδικά σε αυτά που δραστηριοποιούνται στην ένδυση – να φοβούνται μαζικές ακυρώσεις παραγγελιών από Αμερικανούς πελάτες.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, κάποια εργοστάσια ενδυμάτων που προμήθευαν κυρίως την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ήδη κλείσει προσωρινά, καθώς οι ιδιοκτήτες τους περιμένουν να αποσαφηνιστεί το τοπίο σχετικά με τους δασμούς. Οι διευθυντές πολλών άλλων εργοστασίων σπεύδουν τώρα να βρουν αγοραστές σε άλλες χώρες ή να κυνηγήσουν πελάτες στην Κίνα.
Θυμός, ανησυχία και αποφασιστικότητα χαρακτηρίζουν τη διάθεση των κατοίκων στις περιοχές με τα μικρά εργοστάσια

Εργαζόμενος σε εργοστάσιο στην Κίνα
Όμως η Κίνα αντιμετώπιζε ήδη κορεσμό στο εργοστασιακό δυναμικό ακόμα και προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίσει να κλείνει την αμερικανική αγορά στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ πελάτες από άλλες χώρες ζητούσαν όλο και μεγαλύτερες εκπτώσεις.
Κίνα: Ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου
Από την άλλη, πολλοί Κινέζοι καταναλωτές είναι πλέον εξαιρετικά φειδωλοί δεδομένου ότι ουκ ολίγοι έχασαν τις οικονομίες τους κατά την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας.
«Ο εμπορικός πόλεμος έχει τεράστιο αντίκτυπο διότι αν δεν μπορείς να εξάγεις, θα υπάρχουν λιγότερες παραγγελίες για ρούχα και δεν θα υπάρχει τίποτα να κάνεις», λέει η Μεϊλάν Λινγκ, συνιδιοκτήτρια ενός εργοστασίου πουκαμίσων. Στον δεύτερο όροφο ενός τσιμεντένιου κτιρίου σε μια απέραντη αποθήκη, οι εργάτες και οι εργάτριες σκύβουν πάνω από τις ραπτομηχανές σε μακρόστενα τραπέζια κάτω από φθορίζοντα φώτα.
Η κ. Λινγκ επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά της Κίνας, αλλά ορισμένα γειτονικά εργοστάσια που πωλούν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους. Μια γυναίκα που εργάζεται ως υπεύθυνη εργοστασίου που προμηθεύει κυρίως την Amazon δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι ήδη βλέπει μείωση των παραγγελιών. «Αν οι δασμοί των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλοί, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε και σίγουρα θα στραφώ σε άλλες αγορές», πρόσθεσε.


Γυναίκες που απασχολούνται σε εργοστάσιο στην Κίνα ράβουν στις μηχανές αραχνοΰφαντα υφάσματα
Στον αέρα οι παραγγελίες
Οι πρόσφατες ακυρώσεις παραγγελιών ενδυμάτων έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα μικρά εργοστάσια στην Γκουανγκζού. Οι Αμερικανοί εισαγωγείς συχνά πληρώνουν το μισό κόστος των ενδυμάτων προκαταβολικά και το υπόλοιπο αργότερα.
Οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής χωρίς αποζημίωση, από εισαγωγείς που δεν θέλουν να πληρώσουν τους δασμούς του κ. Τραμπ, έχουν αφήσει ορισμένα εργοστάσια με σημαντικά αποθέματα από ενδύματα μέχρι τσάντες, δήλωσαν οι διευθυντές των εργοστασίων. Οι προκαταβολές του 50% που έχουν λάβει δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να καλύψουν το κόστος τους.
Από την άλλη, οι κατασκευαστές μηχανημάτων φαίνεται να είναι σε κάπως καλύτερη θέση για να αντέξουν τους δασμούς. Η Κίνα κυριαρχεί σε ορισμένες κατηγορίες έχοντας λίγους αντιπάλους σε άλλες χώρες.
Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στην Γκουανγκζού που κατασκευάζει εξοπλισμό μαγειρέματος σε χαμηλές τιμές για εστιατόρια και μπάρμπεκιου, δεν ανησυχεί για τους τελευταίους αμερικανικούς δασμούς επειδή όλοι οι ανταγωνιστές του βρίσκονται είτε στην Γκουανγκζού είτε στην ευρύτερη περιοχή.


Εργάτριες σε εργοστάσιο στην Κίνα
Η κυριαρχία της Κίνας
Οι κατασκευαστές στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη κατασκευάζουν εξοπλισμό για τις ίδιες εργασίες, αλλά χρησιμοποιούν πολύ πιο ακριβά υλικά και χρεώνουν έως και δέκα φορές περισσότερο, λέει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης συμπληρώνοντας ότι μόνο η Κίνα κατασκευάζει ηλεκτρικά εξαρτήματα χαμηλού κόστους.
Η λιανική τιμή του εξοπλισμού μαγειρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έως και οκτώ φορές υψηλότερη από το κόστος κατασκευής του στην Κίνα, προσθέτει ο ίδιος. «Οι δασμοί υπολογίζονται ως επί το πλείστον με βάση το πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής, προτού αυτό ανατιμηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι ακόμα και ένας μεγάλος δασμός μπορεί να μην επηρεάσει πολύ την τιμή λιανικής πώλησης, δεδομένου ότι το κόστος κατασκευής αποτελεί μικρό μέρος της τελικής τιμής».
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, οι εργαζόμενοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν χαμηλότερες αμοιβές. Όλοι οι διευθυντές σε πέντε εργοστάσια της Γκουανγκζού συμφωνούν σε αυτό. Την ίδια ώρα η επί δεκαετίες πτώση των γεννήσεων στην Κίνα έχει προκαλέσει τεράστια έλλειψη εργατών σε εργοστάσια ιδίως μεταξύ των νέων.
Ωστόσο, δεκαετίες συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα έχουν αφήσει πολλούς κατασκευαστές με μια μόνιμη πεποίθηση ότι θα ξεπεράσουν με κάποιο τρόπο τις τελευταίες δυσκολίες. «Η χώρα μας γίνεται πραγματικά ισχυρότερη, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Κίνα» τονίζει η Μεϊλάν Λινγκ.
Πηγή: in.gr