«Κοινή στρατηγική της ΕΕ απέναντι στους εμπορικούς φραγμούς»

«Κοινή στρατηγική της ΕΕ απέναντι στους εμπορικούς φραγμούς»

Υπέρ μιας συντηρητικής προσέγγισης στους δασμούς που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ τάσσεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Συζητώντας, χθες, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός ανέφερε ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε τις πλήρεις πρωτογενείς επιπτώσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι μια κοινή στρατηγική της ΕΕ απέναντι στους εμπορικούς φραγμούς. Είμαστε σε εποχή αβεβαιότητας και η απάντησή μας δεν είναι πολιτική, είναι διαπραγματευτική». Η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου που θα χαράξουν οι Βρυξέλλες, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η πολιτική σταθερότητα αποτελεί «εχέγγυο» για τη μετάβαση σε μια επόμενη φάση μετά το 2026, όταν και θα ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι επιπτώσεις

Οσον αφορά τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός ανέφερε ότι «οι άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι περιορισμένες, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του ΑΕΠ». Ωστόσο εμφανείς θα είναι οι έμμεσες επιπτώσεις, δηλαδή «η πιθανή επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι πληθωριστικές πιέσεις».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ακριβώς θα διαχειριστούμε τους δασμούς και εάν θα απαντήσουμε στους δασμούς αποκλειστικά με δασμούς. Ως κράτος-μέλος μέσα σε αυτή την κατάσταση είμαστε αφοσιωμένοι στο να προστατεύσουμε τα εσωτερικά μας συμφέροντα, αλλά φυσικά θα συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της απάντησης της ΕΕ και θα την υιοθετήσουμε».

Για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες μεταρρυθμίσεις ώστε να καλύψουμε περαιτέρω το χάσμα των επενδύσεων με τον μέσο όρο της ΕΕ», αναφέροντας ενδεικτικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία εκτός από εκπαιδευτικό αποτύπωμα διαθέτουν και οικονομικό. Επίσης απέκλεισε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς «το κόστος αθροιστικά είναι 7,8 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν υπάρχουν», όπως είπε, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαστε η κυβέρνηση του “δώσε τα όλα”, αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ανέφερε πως οι δασμοί επηρεάζουν τις τιμές και χρειάζεται προσοχή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα ληφθούν, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο έμφαση πρέπει να δοθεί σε ακόμη περισσότερους ελέγχους στην αγορά, με καλύτερη χρήση δεδομένων από τα ψηφιακά μέσα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Η έκθεση του ΟΟΣΑ

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Από την πλευρά του ο Ματίας Κόρμαν υπογράμμισε ότι στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, που θα δημοσιευτεί τον Ιούνιο, θα αποτυπωθούν οι πρώτες επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς, εκτιμώντας ότι υπάρχει μείωση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης και πληθωριστικές πιέσεις. «Ενας εμπορικός πόλεμος και μία εναλλακτική δασμών δεν συμφέρει κανέναν. Χρειάζεται να βρούμε έναν πιο συνετό τρόπο, να αναπτύξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, προκειμένου να υπάρξει μια ισορροπία στο παγκόσμιο εμπόριο», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως μικρή και εξωστρεφής οικονομία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις διεθνείς διακυμάνσεις.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ