Επειτα από εντατικές διαβουλεύσεις αρκετών εβδομάδων η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε χθες να επιβάλει από την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα της αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών – αντέδρασε δηλαδή στις κινήσεις Τραμπ όπως και η Κίνα και ο Καναδάς. Τα 26 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ (πλην της Ουγγαρίας) ψήφισαν υπέρ της επιβολής δασμών «εξισορρόπησης» από 10% έως 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, των οποίων η συνολική αξία υπολογίζεται στα 22 δισ. ευρώ. Εστω και με «αστερίσκους» από ορισμένους εταίρους, ανάμεσα στους οποίους και η Ελλάδα.
«Αυτά τα αντίμετρα μπορεί να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφήνοντας, έτσι, ένα «παράθυρο» που είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθεί μετά τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις Τραμπ, ο οποίος «παγώνει» στο 10% και για 90 μέρες τους δασμούς για τις περισσότερες χώρες και συγκεκριμένα για εκείνες που «δεν προχώρησαν σε αντίμετρα» (ένας προσδιορισμός ο οποίος επιδέχεται πολλών ερμηνειών…), πλην της Κίνας.
Την εξέλιξη σχολίασε και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς. Οπως είπε σε συνέντευξή του στο RTL – και ενώ είχε προηγηθεί η σύναψη συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό –, η στροφή του Τραμπ αποδεικνύει την αξία της ενιαίας στάσης από την πλευρά των Ευρωπαίων. «Ας αποφασίσουμε όλοι για μηδενικούς δασμούς στο διατλαντικό εμπόριο και τότε το πρόβλημα θα έχει λυθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει η αρχική απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, πάντως, οι ευρωπαϊκοί δασμοί αποφασίστηκε να τεθούν σε ισχύ σταδιακά: αρχικά, στις 15 Απριλίου, για εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 3,9 δισ. ευρώ (όπως είχε γίνει και το 2018, πάλι επί Τραμπ), που περιλαμβάνουν χάλυβα και αλουμίνιο, καλαμπόκι, ρύζι, μοτοσικλέτες και οικιακές – ηλεκτρονικές συσκευές. Στη συνέχεια, στις 16 Μαΐου οι δασμοί θα αφορούν επιπλέον προϊόντα αξίας 13,5 δισ. ευρώ, όπως πουλερικά και άλλα είδη κρέατος, υαλικά, ρουχισμός, δημητριακά κ.ά. Οσο για το τελικό στάδιο, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει προϊόντα αξίας 3,5 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα και οι σπόροι σόγιας.
Παράλληλα, η ΕΕ εξακολουθεί να διαμορφώνει μια ευρύτερη απάντηση σε άλλους αμερικανικούς δασμούς, όπως στα αυτοκίνητα, καθώς και στον «γενικό δασμό» ύψους 20% που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ. Σύμφωνα πάντως με το Euractiv, δεν αποφασίστηκε η άμεση ισχύς των δασμών για να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Euronews, επίσης, Γαλλία, Ιρλανδία και Ιταλία εξασφάλισαν ότι στη λίστα των προϊόντων στα οποία θα βάλει δασμούς η ΕΕ δεν θα περιλαμβάνεται το μπέρμπον, αφού ο Τραμπ απείλησε ότι η συμπερίληψή του θα προκαλούσε αντεπιβολή δασμών 200% στα ευρωπαϊκά κρασιά και ποτά.
Αυτά τα μέτρα είναι το πρώτο βήμα της ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ. Οπως έγινε γνωστό, η Κομισιόν εργάζεται για ένα δεύτερο πακέτο αντιποίνων που θα παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας – υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα έχει μεσολαβήσει κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα ανατρέπει ριζικά τα δεδομένα.
Στοχευμένα πλήγματα
Οπως παρατηρεί το Politico, η χθεσινή απάντηση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι αναμενόταν, αλλά δείχνει δημιουργικότητα στην προσπάθειά της να χτυπήσει τον πρόεδρο Τραμπ εκεί που θα βλάψει περισσότερο – δηλαδή στους αμερικανικούς τομείς που βασίζονται περισσότερο στις υπερατλαντικές εξαγωγές και αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις πολιτείες που ψήφισαν τους Ρεπουμπλικανούς.
«Για παράδειγμα, η σόγια, ένα προϊόν με οικονομική και συμβολική σημασία για την καρδιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και οι δασμοί της ΕΕ θα πλήξουν έναν τομέα που έχει ήδη πληγεί από τα αντίποινα της Κίνας, τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών. Δεν είναι μόνο αυτό: το 82,5% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας στην ΕΕ προέρχεται από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία καταγωγής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον». Οπως ήταν αναμενόμενο, οι παραγωγοί σόγιας στις ΗΠΑ επέκριναν την εμπορική πολεμική του Τραμπ τον περασμένο μήνα.
Η ΕΕ στοχεύει επίσης το βόειο κρέας από το Κάνσας και τη Νεμπράσκα, τα πουλερικά από τη Λουιζιάνα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το Μίσιγκαν, τα τσιγάρα από τη Φλόριντα και τα προϊόντα ξύλου από Β. Καρολίνα, Γεωργία και την Αλαμπάμα. Επίσης, παγωτό από την Αριζόνα, μαντίλια από τη Νότια Καρολίνα, ηλεκτρικές κουβέρτες από την Αλαμπάμα, γραβάτες και παπιγιόν από τη Φλόριντα και πλυντήρια ρούχων από το Ουισκόνσιν. Τα ζυμαρικά από τη Φλόριντα και τη Νότια Καρολίνα θα αντιμετωπίσουν επίσης κάποιους δασμούς, με την Ιταλία να σπεύδει να καλύψει το κενό της αγοράς.
Πηγή: tanea.gr