Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία…

Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.18

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρωθυπουργός στέκεται στην περίοδο των πολλαπλών γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων και επισημαίνει ότι στον απόηχο του παγκόσμιου σοκ των ανακοινώσεων Τραμπ για τους δασμούς Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας. Για μία διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει σε μία επωφελή συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

“Η σχέση μας είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές. Είδα με ικανοποίηση ότι ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης. Αυτό το παράθυρο των 90 ημερών πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε μία συζήτηση όσον αφορά στο καθεστώς των δασμών. Και για να μιλήσω τη γλώσσα του προέδρου των ΗΠΑ, πρέπει η συμφωνία που θα καταλήξουμε να είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές. Επομένως, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών. Ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει δραματικές επιπτώσεις για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και οι αγορές έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο σήμα ότι ανησυχούν για τις ανακοινώσεις αυτές”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στα του εσωτερικού μετώπου, ο πρωθυπουργός κράτησε στην πρώτη γραμμή την πολιτική σταθερότητα, κρούοντας…καμπανάκι για τον λαϊκισμό. “Αν κοιτάξει κανείς τα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα επί πέντε δεκαετίες, σίγουρα πρέπει να εστιάσει στην οικονομική κρίση που σχεδόν κατέστρεψε τη χώρα. Χάσαμε σχεδόν το 25% του ΑΕΠ και όμως καταφέραμε να ανακάμψουμε. Ένας από τους λόγους που τα πάμε καλύτερα είναι ότι πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό και ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι οι υποσχέσεις των λαϊκιστών είναι συνήθως κενές και τελικά δεν βελτιώνουν τις ζωές των πολιτών. Ταυτόχρονα, τα φαντάσματα του λαϊκισμού είναι ακόμα ανάμεσά μας και θα έλεγα ότι δέκα χρόνια μετά τις χειρότερες στιγμές της οικονομικής κρίσης, κάποιες φορές ξεχνάμε εύκολα το πώς φτάσαμε εκεί. Χρειάζεται κανείς σταθερά κόμματα που κυβερνούν με υπευθυνότητα. Σήμερα υπάρχει ένα κεντροδεξιό κόμμα που κυριαρχεί, αλλά πέρα από το κόμμα που έχω την τιμή να ηγούμαι, η αντιπολίτευση είναι πλήρως κατακερματισμένη. Και αυτό πάντα μπορεί να αφήσει χώρο σε νέες λαϊκιστικές φωνές που μπορεί να προκύψουν”, σημείωσε. “Ο κίνδυνος του λαϊκισμού ελλοχεύει γιατί η ζωή κάνει κύκλους. Είμαστε στο μέσο της θητείας μας και θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλές ημέρες μπροστά μας, γιατί η δημοσιονομική μας θέση είναι πολύ ισχυρή και τώρα είναι η στιγμή να εξασφαλίσουμε ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης θα νιώσει την πρόοδο αυτή σε ένα περιβάλλον που είχαμε δυσκολίες λόγω του πληθωρισμού. Όσο λύνεις πραγματικά προβλήματα, μένεις ταπεινός, όσο κατανοείς ότι τα προβλήματα που θρέφουν το λαϊκισμό μπορεί να είναι πραγματικά, αλλά οι λύσεις που προτείνουν οι λαϊκιστές δεν είναι πραγματοποιήσιμες, εάν όλα αυτά ισχύσουν θεωρώ ότι έχουμε καλές πιθανότητες να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε στο φόρουμ των Δελφών με τον Ρόμπερτ Κάπλαν, μεταξύ άλλων σημείωσε:

Για την πολιτική σταθερότητα

Η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική στις ημέρες μας…Έχουμε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα της Ελλάδας. Η πολιτική σταθερότητα. Ο κόσμος κατανοεί ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση παράλυσης, ειδικά σε μία περίοδο που αντιμετωπίζουμε έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις.  

Για τις επενδύσεις

Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η υλικοτεχνική υποστήριξη. Και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε επενδύσεις και στον τομέα της τεχνολογίας, γιατί έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας. Όλα αυτά συνδράμουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών…Έχουμε προσπαθήσει να λύσουμε χρόνια ζητήματα που αφορούν στις χρήσης γης και όλα αυτά εντάσσονται στο σχέδιο της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Για την ψηφιακή μεταμόρφωση

Το πρώτο έργο που αγκαλιάσαμε ήταν η ψηφιοποίηση του κράτους και σε αυτόν τον τομέα έχουμε πετύχει πολλά. Το επόμενο άλμα αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και έχουμε μία εμπεριστατωμένη στρατηγική όσον αφορά στην παρουσία μας σε αυτό το εξελισσόμενο οικοσύστημα…Είμαστε μία από τις επτά χώρες που θα υποδεχτούν εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης…Να είμαστε στο προσκήνιο μία σημαντικής συζήτησης για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι υπονομεύουν τη δημοκρατία μας και βάζουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας. 

Για τη θέση της χώρας μας

Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα. Είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι υπερήφανο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το μαύρο πρόβατο όπως ήταν κάποτε. Αυτό μας επιτρέπει να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. Έχουμε στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία τη θεωρούμε πολύτιμη και είμαστε μία χώρα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια μας γιατί είναι προϋπόθεση για την ευημερία…

Για τη μετανάστευση

Από το 2019 έχουμε λάβει τη συνειδητή απόφαση να προστατεύουμε τα σύνορα μας. Εμείς πρέπει να αποφασίζουμε ποιος θα έρθει στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε μία διαχειρίσιμη μετανάστευση μέσω διμερών συμφωνιών με χώρες που έχουμε καλές σχέσεις…Τα σύνορα είναι σημαντικά, δεν είναι απλά γραμμή σε ένα χάρτη. Αυτή ήταν πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και ήταν μία καταστροφή.

Για την Τουρκία

Στόχος είναι να ζούμε πλάι-πλάι ειρηνικά. Να επιλύσουμε τις οποίες διαφορές μας, την κύρια διαφορά μας γεωπολιτικά και νομικά που είναι οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένα ζήτημα που δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε. Δε θεωρώ ότι απαραίτητα θα καταφέρουμε να το επιλύσουμε στο προσιτό μέλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε και να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Η Ελλάδα πρέπει να έχει πάντα αποτρεπτική δύναμη απέναντι στην Τουρκία και είναι ένας από τους λόγους που ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Διασφαλίζουμε ότι θα συμμετάσχουμε στην ευρύτερη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια…Ήταν ανέκαθεν μία περίπλοκη σχέση. Έχω χάσει το μέτρημα πόσες φορές έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν και πιστεύω ότι αυτές οι συναντήσεις, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πάντα μετρήσιμο αποτέλεσμα, είναι σημαντικές για να κατανοούμε ο ένας τον άλλον καλύτερα. Χωρίς εκπλήξεις.  

Για τον πρόεδρο Τραμπ

Έχουμε στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είμαι από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που έχει ήδη συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ στην πρώτη του θητεία. Είχαμε μία καλή σχέση και εποικοδομητική και ελπίζω ότι μπορεί να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο στην απαρχή αυτής της δεύτερης θητείας. Έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται, αλλά είναι δική μας υποχρέωση να σεβόμαστε την βούληση των Αμερικανών πολιτών όπως εκφράστηκε στην εκλογική διαδικασία. Θέλω να συνεργαστώ μαζί του όσο καλύτερα μπορώ. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και θα προσπαθήσω να χτίσω επάνω σε μία σχέση που έχει στρατηγικό βάθος και ξεπερνά τη δική μου και τη δική του θητεία. Η σημασία που έχει η Ελλάδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι που γίνεται κατανοητό και στις δύο πλευρές του Κογκρέσου. Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία. Ο καθένας σε αυτή τη σχέση πρέπει να επιμείνει στα δυνατά του σημεία.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ