Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι πρόκειται για «άμεσες συνομιλίες», η Τεχεράνη ότι θα είναι «έμμεσες διαπραγματεύσεις».
Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει ότι δύο χώρες χωρίς διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 45 χρόνια θα έχουν το Σάββατο στο Ομάν μία συνάντηση «υψηλού επιπέδου» με θέμα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα – την πρώτη από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ, το 2018, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, από τη συμφωνία που είχε συναφθεί στη Βιέννη επί προεδρίας Ομπάμα, τρία χρόνια νωρίτερα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικεφαλής των αντίστοιχων αντιπροσωπειών στο Ομάν θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Σαγέντ Αμπάς Αραγτσί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να προειδοποιήσει την Τεχεράνη πως, αν βρεθεί νέα συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα είναι «διαφορετική και ίσως πολύ πιο στιβαρή»· και αν οι συζητήσεις αποτύχουν, θα είναι μία «πολύ κακή μέρα για το Ιράν», που θα βρεθεί «σε μεγάλο κίνδυνο».
Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση (χθες επέβαλαν και νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε βάρος πέντε οντοτήτων και ενός προσώπου) θεωρώντας πως το Ιράν βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή αδυναμίας: οι ισραηλινές επιθέσεις του περασμένου Οκτωβρίου έπληξαν την αεράμυνα των βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεών του και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι δεν είναι πια αυτοί που ήταν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν αποδυναμωθεί ενώ το καθεστώς του Αλ Ασαντ στη Συρία ανατράπηκε.
Παρ’ όλα αυτά, το Ιράν μοιάζει αποφασισμένο να διατηρήσει όσο περισσότερους μοχλούς πίεσης μπορεί: σύμφωνα με τους βρετανικούς «Times», την περασμένη εβδομάδα μετέφερε για πρώτη φορά στις πληρεξούσιες δυνάμεις του στο Ιράκ, τις σιιτικές πολιτοφυλακές που στηρίζει, πυραύλους εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς.
Η παράδοση, διαβεβαίωσαν την εφημερίδα οι πηγές της, κανονίστηκε από την Αεροπορία των Φρουρών της Επανάστασης.
Αρχές Φεβρουαρίου, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε διακηρύξει πως η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ δεν είναι «ούτε λογική, ούτε ευφυής, ούτε τιμητική».
Ακολούθησε, τον Μάρτιο, η επιστολή με την οποία ο Τραμπ ζητούσε από το Ιράν να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απειλώντας παράλληλα να το βομβαρδίσει αν αποτύχει η διπλωματία και επιβάλλοντας πρόσθετες κυρώσεις στον πετρελαϊκό του τομέα.
Αν ο Χαμενεΐ μοιάζει τώρα έτοιμος να δεχθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τον «Μεγάλο Σατανά» πρέπει να ξαναρχίσουν – έστω και έμμεσα –, ένας βασικός λόγος είναι πως οι πολιτικοί υπολογισμοί του αποδείχθηκαν λανθασμένοι.
Αντιμέτωπος με μια απόφαση
«Ο Χαμενεΐ», λέει στη «Monde» ο αναλυτής Μοχαμάντ Αλί Σαμπανί, «αρνήθηκε κάθε διάλογο με τον Τραμπ μεταξύ 2018 και 2021, λέγοντας πιθανώς στον εαυτό του: “Μπορώ να περιμένω μέχρι να φύγει”.
Αλλά αυτή η στρατηγική δεν οδήγησε πουθενά, διότι υπό τον Τζο Μπάιντεν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα.
Ο Χαμενεΐ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια απόφαση: να συνάψει μια συμφωνία ή να αποκτήσει την πυρηνική βόμβα. Αλλά οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι αυτό θα προκαλούσε πόλεμο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι έτοιμος να ανοίξει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ».
Οσο για το ισραηλινό βέτο σε αυτές, ο Τραμπ επέλεξε να ανακοινώσει στον κόσμο πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη «ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες» με το Ιράν έχοντας δίπλα του στο Οβάλ Γραφείο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου – ο οποίος περιορίστηκε να διαβεβαιώσει πως ΗΠΑ και Ισραήλ «είναι ενωμένα σε έναν στόχο, να μην αποκτήσει ποτέ το Ιράν πυρηνικά όπλα».
Πηγή: tanea.gr