Γιατί ο Ισραηλινός λαός δεν θέλει τον νέο πόλεμο στη Γάζα

Γιατί ο Ισραηλινός λαός δεν θέλει τον νέο πόλεμο στη Γάζα

Πρόσφατα περίπου 1.000 έφεδροι και απόστρατοι πιλότοι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ζήτησαν ακόμα και τη διακοπή του πολέμου στη Γάζα. Την ίδια στιγμή, μετα βίας ο 1 στους 3 Ισραηλινούς θέλουν τη συνέχιση του πολέμου. Παρά το αντιπολεμικό κλίμα στο Ισραήλ, όμως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει άλλη αντζέντα.

 Αντί για λαϊκό πόλεμο, ο δεύτερος πόλεμος στη Γάζα είναι πολιτικός και ιδεολογικός. Το κοινό υποστηρίζει συντριπτικά τις προσπάθειες να φέρουν τους ομήρους στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οπότε ο Νετανιάχου το τονίζει αυτό ως στόχο.

Εμφανίζεται δημόσια με την κίτρινη καρφίτσα με κορδέλα που φορούν όσοι δείχνουν αλληλεγγύη στους ομήρους και τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, σε ανάλυση του Ισραηλινού δημοσιογράφου Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, στο περιοδικό Foreign Policy, η επανέναρξη του πολέμου για αυτόν είναι σε μεγάλο βαθμό για τη διατήρηση του συνασπισμού του ενωμένο.

Οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού του Νετανιάχου, εν τω μεταξύ, καταρτίζουν σχέδια για μια Γάζα χωρίς Παλαιστίνιους — τουλάχιστον με την παθητική συναίνεση του πρωθυπουργού. Λίγο μετά την επανέναρξη του πολέμου, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη σύσταση γραφείου «για την προετοιμασία και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεγχόμενης μετακίνησης των κατοίκων της Γάζας που επιθυμούν να μετακομίσουν οικειοθελώς σε τρίτες χώρες».

Υπάρχει κάθε είδους δυνατότητα

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ, εκτίμησε ότι εάν τελειοποιηθεί το σύστημα επιμελητείας (logistics), θα μπορούσε να αδειάσει τη Γάζα από τα 2 εκατομμύρια κατοίκους της μέσα σε ένα χρόνο.

Ερωτηθείς από τους υπουργούς τι ήλπιζε να επιτύχει τελικά στις ανανεωμένες μάχες, ο Νετανιάχου φέρεται να μουρμούρισε κάτι για μια κοινοπραξία αραβικών χωρών για τη διαχείριση της Γάζας μόλις ηττηθεί η Χαμάς. «Αλλά η Γάζα είναι δική μας, μέρος της Γης του Ισραήλ. Θα τη δώσεις στους Άραβες;» είπε ο υπουργός Εποικισμών Orit Strock του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, στον οποίο ο Νετανιάχου απάντησε: «Τότε ίσως υπάρξει μια στρατιωτική κυβέρνηση εκεί. Υπάρχουν κάθε είδους δυνατότητες».

Άλλη στρατηγική

Ο Ρόζενμπεργκ όμως υπενθυμίζει ότι ο προηγούμενος ο πόλεμος στη Γάζα, μέχρι τον Ιανούαριο του 2025 διεξήχθη από τον τότε αρχηγό του στρατού Χέρζι Χαλέβι, με τρόπο που απέφυγε να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις. Ο Χαλέβι πίστευε ότι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί πραγματικά η Χαμάς ήταν η αντικατάστασή της με μια άλλη κυβερνητική αρχή.

Ο διάδοχός του, Χαλέβι, ο πιο ακραίος Εγιάλ Ζαμίρ θέλει να αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην επικράτεια, να καταλάβει μεγάλα τμήματα της για παρατεταμένη περίοδο, να ελέγξει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας (ως μέσο υπονόμευσης της κυριαρχίας της Χαμάς) και να περιορίσει τους αμάχους σε μικρούς ανθρωπιστικούς θύλακες. Στόχος του είναι να νικήσει στρατιωτικά τη Χαμάς.

Ο Ζαμίρ μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμόσει πλήρως τη στρατηγική του, ίσως από την ανησυχία ότι η μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση αποθεματικών που θα απαιτούσε θα συναντούσε αντίσταση.

Ωστόσο, από αυτήν την εβδομάδα, ο στρατός κατέλαβε σχεδόν τη μισή Λωρίδα, έχοντας εκτοπίσει περίπου 390.000 από τα 2 εκατομμύρια Παλαιστινίους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η ανθρωπιστική βοήθεια στη λωρίδα έχει σταματήσει.

Η Χαμάς προβάλλει ελάχιστη αντίσταση: Τρεις εβδομάδες μετά τον δεύτερο πόλεμο, κανένας ισραηλινός στρατός δεν σκοτώθηκε και οι επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς στο Ισραήλ έχουν περιοριστεί.

Τι κάνει ο Ζαμίρ

«Ο Ζαμίρ δεν είναι γνωστό ότι συμμερίζεται τις μεσσιανικές φαντασιώσεις της ακροδεξιάς να προσαρτήσει τη Γάζα και να την εποικίσει με εποίκους» σημειώνει ο Ρόζενμπεργκ, «αλλά θέτει τις βάσεις που μπορεί να τους επιτρέψει να τις συνειδητοποιήσουν. Μόλις ο στρατός έχει επιτύχει επαρκή έλεγχο της Γάζας, ή ακόμα και μόνο τμημάτων της, οι έποικοι που θα βοηθούνται από υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου που είναι φιλικοί προς τον σκοπό τους να μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν στη Γάζα».

Έτσι, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος εκτιμά πως «με τις συνθήκες διαβίωσης για τους Παλαιστίνιους ήδη σε ένα αβυσσαλέο κράτος, πολλοί θα μπορούσαν να επιλέξουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα, καθιστώντας ευκολότερο για τους Ισραηλινούς να εγκατασταθούν στο έδαφος».

Ανεξέλεγκτος ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός αναλυτής υπογραμμίζει ότι η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, δεν ήταν αρκετά για τον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο πρωθυπουργός είχε αρχίσει να βλέπει τον πόλεμο ως έναν χρήσιμο τρόπο για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τις αποτυχίες της κυβέρνησής του και τη συνεχιζόμενη ποινική δίκη του.

Πλέον ο Νετανιάχου, έχοντας απαλλαγεί από τον Χαλέβι και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, είναι αποφασισμένος να απαλλαγεί και από τον επικεφαλής της Shin Bet, Ρονέν Μπαρ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα ακροδεξιά κόμματα του συνασπισμού του Νετανιάχου θεωρούν τον πόλεμο ως το μέσο για την επίτευξη του ονείρου τους για επανεγκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας, από την οποία το Ισραήλ αποσύρθηκε το 2005. Έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση εάν λήξουν οι μάχες. Ο Νετανιάχου συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός τον Ιανουάριο κυρίως λόγω της πίεσης από τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Γι’ αυτόν, αυτός ο δεύτερος πόλεμος έχει να κάνει με την πολιτική επιβίωση, [κάτι που πιστεύουν πάνω από τους μισούς Ισραηλινούς] και για τον Σμότριχ και την ακροδεξιά, έχει να κάνει με την εκπλήρωση των σχεδίων του Θεού καταλήγει ο Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ.

Έτσι ο νέος πόλεμος εξυπηρετεί μόνο τον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς θρησκόληπτους συμμάχους, αλλά όχι τον ισραηλινό λαό.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ