ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τέταρτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις –

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τέταρτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Το παρών στο Delphi Economic Forum X από τις 9 μέχρι και τις 12 Απριλίου έδωσε και φέτος ο . Από τον χώρο του συνεδρίου μετέδωσε live όλες τις ειδήσεις και το παρασκήνιο από το μεγάλο οικονομικό συνέδριο.

Η δημοσιογραφική ομάδα του ΟΤ από του Δελφούς έδωσε βήμα σε κορυφαίους εκπροσώπους του πολιτικού και οικονομικού πεδίου της χώρας που συμμετείχαν στο Delphi Economic Forum X.

Με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας αλλά και με σχόλια και αναλύσεις ο ΟΤ σας μετέφερε τον παλμό των γεγονότων από το Delphi Economic Forum X.

Δείτε τι έγινε την τέταρτη ημέρα

Βασιλική Λαζαράκου (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς): «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα crypto»

Στα νέα εργαλεία που διαθέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τους ελέγχους στην αγορά κεφαλαίων και κρυπτοστοιχείων (crypto) αλλά και τη σημασία της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της Ε.Ε. αναφέρθηκε μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της εποπτικής αρχής.

Πρωτίστως, όμως, η Βασιλική Λαζαράκου τόνισε την αυξημένη προσοχή που πρέπει να δείχνουν οι υποψήφιοι επενδυτές πριν την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε οποιοδήποτε προϊόν της κεφαλαιαγοράς και ιδίως στα crypto: «Πριν κάποιος ασχοληθεί με την αγορά και οποιοδήποτε προϊόν χρειάζεται να είναι ενημερωμένος καλά», συνέστησε και συνέχισε αναφερόμενη στα κρυπτοστοιχεία: «Πρόκειται για προϊόντα που έχουν ρίσκο και μεταβλητότητα και για να ασχοληθεί κάποιος με αυτά πρέπει να έχει καταλάβει πώς λειτουργούν. Δεν προσφέρουν εύκολο κέρδος».

Η Βασιλική Λαζαράκου κλήθηκε από τον ΟΤ να σχολιάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εποπτεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς: «Περιλαμβάνει μέτρα εφαρμογής για τα κρυπτοστοιχεία καθώς και για άλλα θέματα της κεφαλαιαγοράς. Όπως για παράδειγμα ορίζει ποιες είναι οι εποπτικές αρχές και οι κυρώσεις».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε το γεγονός πώς στο νέο πλαίσιο «έχουν υιοθετηθεί και δικές μας προτάσεις που αφορούν στην ενσωμάτωση βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, όπως η προβλεψιμότητα μηχανισμών για τη διαχείριση της ρευστότητας των αμοιβαίων κεφαλαίων».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μίλησε στον ΟΤ και για τη λεγόμενη ένωση των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων στην Ε.Ε. Μάλιστα η ίδια στη διάρκεια χθες 11 Απριλίου της συνεδρίασης του Eurofin Group τόνισε: «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, το momentum, για να προχωρήσει η ένωση των κεφαλαιαγορών. Στην Ε.Ε. έχουμε αρχίσει να επιταχύνουμε τον βηματισμό». Η ίδια υποστήριξε ότι ότι απαιτούνται κι άλλα βήματα για να προχωρήσει η ενοποίηση, όπως «όλοι οι πολίτες – μέλη της Ε.Ε. να έχουν προϊοντα με φορολογικά κίνητρα. Να νιώσουμε όλοι οι πολίτες ότι είμαστε μέλη της Ε.Ε.»

Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ): «Βίαιο το ξύπνημα της Ευρώπης για την αμυντική βιομηχανία»

Στον αιφνίδιο χαρακτήρα της κρίσης της ΕΕ με τις ΗΠΑ, στην αξία του προγράμματος ReArm Europe και στην ανάγκη ύπαρξης οργανισμών και εταιρειών όπως η ΕΑΒ για την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδα, μίλησε, μεταξύ άλλων, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

«Με την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και την ανακοίνωση του προγράμματος ReArm Europe έγινε πασιφανές ότι αργήσαμε πάρα πολύ όσον αφορά το θέμα της άμυνας. Είναι προς συζήτηση να δούμε πόσο βαθιά είναι η κρίση ή αν θα υπάρξει και διαχωρισμός», εξήγησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κάνοντας λόγο για ένα «βίαιο κατά κοινή ομολογία ξύπνημα για την Ευρώπη».

«Μετά το τέλος του προηγούμενου αιώνα, η Ευρώπη μπορεί να ξέχασε το θέμα της ασφάλειας και να έδωσε την άμυνα εργολαβία στις ΗΠΑ, ακολουθώντας και το περίφημο “μέρισμα της ειρήνης”, διατηρώντας μικρά σώματα και μικρό εξοπλισμό, επιλέγοντας να επενδύσεις σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

«Στα χρόνια της κρίσης το πρόβλημα ήταν υπαρκτό αλλά το φάρμακο αποδείχθηκε πιο δυνατό όχι μόνο για την ΕΑΒ, που έμπαινε όντως μέσα, αλλά και για πολλούς άλλους τομείς. Ελλείψει ενός σχεδίου αναδόμησης, εφαρμόστηκε ένα σχέδιο περικοπής κόστους, που οδήγησε πίσω το συγκεκριμένο πεδίο της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Διακόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει αλλαγή νομοθετικού θεσμικού πλαισίου. «Είναι σαν το λογισμικό, αν βάλεις λάθος σε ένα μηχάνημα, δεν θα λειτουργήσει καλά και δεν θα φταίει αυτό. Έτσι υπάρχει ανάγκη να μην αντιμετωπίζεται ως δημόσιος οργανισμός η ΕΑΒ αλλά ως ΑΕ».

Δημήτρης Χούπης (ΓΕΕΘΑ): «Μεγάλη η ευκαιρία του ReArm Europe για την Ελλάδα»

Για τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα της τεχνολογίας στην ελληνική άμυνα, την ευκαιρία του προγράμματος ReArm Europe και τη μεταρρύθμιση στο σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε, μεταξύ άλλων, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης.

«Μπορεί να βλέπουμε πως με τη νέα διοίκηση Τραμπ συζητάμε την αμφισβήτηση των παραδοσιακών συμμαχιών και τη δημιουργία ενός γεωπολιτικού χάους, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως μέσα στο χάος υπάρχει και τάξη», επισήμανε ο στρατηγός Χούπης.

«Αυτό το γεωπολιτικό χάος σε πολλές περιπτώσεις θα νορμαλιστεί, τα συμφέροντα που υπάρχουν θα ορίσουν και τις συνεργασίες μέσα στα μεταβλητά νέα γεωπολιτικά δεδομένα και οι αποφάσεις θα προσαρμοστούν στα δεδομένα. Θεωρώ εξάλλου πως τα συμφέροντα και οι συνεργασίες έχουν μνήμη κι αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα».

Για τη μεγάλη ευκαιρία που αποτελεί το πρόγραμμα ReArm για την Ελλάδα μίλησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, καθώς «αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην αμυντική βιομηχανία και την ευρωπαϊκή άμυνα ευρύτερα. Όλοι, και ο πρωθυπουργός και το υπουργείο μας, έθεσαν ως υψηλή προτεραιότητα την άμυνα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο αποφάσεων, προκειμένου να καταρτιστεί ένας χάρτης με στόχους και προτεραιότητες και να βασίζεται στην ελπίδα – όπως έχω πει εξάλλου η ελπίδα δεν είναι στρατηγική».

Σοφία Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»

Για την αγωνία των στελεχών της εκπαίδευσης για βελτιωτικές κινήσεις μίλησε αρχικά η υπουργός Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

Η κα. Ζαχαράκη είπε ότι πράγματι, γίνονται βελτιωτικές κινήσεις, προσθέτοντας ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο που θα διδάξουν. Αναφέρθηκε στο πολλαπλό βιβλίο αλλά και στα άλλα εργαλεία που έχει στη «φαρέτρα»του το υπουργείο: Τα ψηφιακά εργαλεία, τη χρήση διαδραστικού πίνακα και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. «Μπορεί να είναι μικρές αλλα είναι ουσιαστικές οι αλλαγές», είπε η υπουργός.

Για να αντιμετωπιστούν τα κενά στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, χρειάζεται ένας καλύτερος προγραμματισμός από τώρα, είπε η υπουργός. «Απαιτείται μια καλή οργάνωση και έγκαιρη πρόβλεψη των αναγκών».

Είπε ακόμα ότι θα διοριστούν 10.000 εκπαιδευτικοί, ενώ επισήμανε ότι από το 2019 έχουν διοριστεί 38.000 εκπαιδευτικοί.

Η υπουργός είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αξιολογηθεί πάνω από 20.000 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί ενώ κάλεσε εκείνους που αμφισβητούν τη διαδικασία να την δουν πρώτα, προτού την απορρίψουν. Και τόνισε ότι «το νόημα της αξιολόγησης δεν είναι τιμωρητικό».

Γιάννης Κεφαλογιάννης: 80 drones με θερμικές κάμερες στη μάχη των πυρκαγιών

Για τα συστήματα διττού χαρακτήρα, που χρησιμοποιούνται τόσο στην άμυνα όσο και στην πολιτική προστασία, το εθνικό πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, την κλιματική αλλαγή αλλά και τις προκλήσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X , ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων με την πολιτική προστασία έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι η σχέση αυτή έχει θεσμοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπάρχουν πλέον υβριδικές απειλές για τις χώρες, που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή: «Εκ των πραγμάτων οι διττού χαρακτήρα συνέργειες μεταξύ των δύο υπουργείων είναι πλέον γεγονός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Υπογράμμισε παράλληλα, ότι ήδη χρησιμοποιούμε τα μέσα του εθνικού στόλου και αυτό θα συμβεί και φέτος μέσα από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Υπενθύμισε δε, ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ, επομένως τα υπουργεία συνεργάζονται στενά  τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και επίπεδο καταστολής και αντιμετώπισης. Και έφερε ως παράδειγμα την καταστροφή του Daniel, όπου είναι ένοπλες δυνάμεις ήταν εκεί και συνέδραμαν.

«Δεν μπορούμε ποτέ να πούμε ότι είμαστε πανέτοιμοι», ήταν η απάντηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, στο ερώτημα πόσο έτοιμη είναι η πολιτεία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει ην 1η Μαΐου. Ο κ. Κεφαλογιάννης  εξήγησε ότι ούτε η προετοιμασία, ούτε τα περιστατικά σταματούν τον χειμώνα, λέγοντας ότι μόνο τον Μάρτιο καταγράφηκαν 1.600 πυρκαγιές στις οποίες κάηκαν χιλιάδες στρέμματα κυρίως χορτολιβαδικής αλλά και δασικής έκτασης.

Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Ως «τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης» περιγράφει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης, τονίζοντας τον στρατηγικό της ρόλο στη διασύνδεση της Ε.Ε. με τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X. «Η Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη και η Σόφια απέχουν μόλις λίγες ώρες. Μέσα από την Περιφέρεια μπορούμε να προσεγγίσουμε έναν πληθυσμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων – επενδυτικά, εμπορικά, επιχειρηματικά», σημείωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μοναδική περιφέρεια στην Ευρώπη με αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. «Ένα πραγματικό μωσαϊκό πολιτισμών που καθρεφτίζεται στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της περιοχής μας».

Ο κ. Τοψίδης, ωστόσο, επεσήμανε τις χρόνιες αδυναμίες του παραγωγικού μοντέλου της Θράκης. Όπως ανέφερε, οι παλαιότεροι αναπτυξιακοί νόμοι μέχρι τη δεκαετία του ’90 και ‘95, αν και προσέφεραν υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων, δεν πέτυχαν ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. «Πολλές επιχειρήσεις ήρθαν, εκμεταλλεύτηκαν τα κίνητρα, πήραν τα μηχανήματα και έφυγαν, αφήνοντας κουφάρια πίσω τους».

Τέλος, ο κ. Τοψίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου. «Είμαστε στο απόλυτο μηδέν σε αυτό το θέμα. Η ανάπτυξη σιδηροδρομικών υποδομών θα μας έδινε τη δυνατότητα να εξελιχθούμε σε ισχυρό μεταφορικό κόμβο για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Daniel Seidemann: Οι Ισραηλινοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των εγκλημάτων πολέμου στην Παλαιστίνη

Ο Daniel Seidemann, διευθυντής του Jerusalem Peace Institute και ειδικός στα ζητήματα ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, μίλησε στο OT Delphi Economic Forum X και αναφέρθηκε ανοιχτά για την αναγκαιότητα μίας λύσης δύο κρατών, υπογραμμίζοντας ότι η αέναη κατοχή αποτελεί υπαρξιακή απειλή τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους Παλαιστινίους.

Όπως σημειώνει, «το Ισραήλ είτε θα τερματίσει την κατοχή, είτε η κατοχή θα σημάνει το τέλος του». Καμία από τις πρόσφατες φρικαλεότητες δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο – μόνο ένα βιώσιμο σύνορο μπορεί. Κατά τον ίδιο, η αληθινή επιλογή δεν είναι μεταξύ ενός ή δύο κρατών, αλλά μεταξύ μιας λύσης δύο κρατών ή της πλήρους απουσίας λύσης. Και η εναλλακτική στη λύση αυτή είναι μία πραγματικότητα διαρκούς σύγκρουσης και ένα Ισραήλ που δεν θα διαφέρει από ένα κράτος απαρτχάιντ.

Όσον αφορά τη Χαμάς, ο Seidemann τονίζει ότι για το Ισραήλ δεν αποτελεί συνομιλητή αλλά ένα πρόβλημα προς επίλυση. Η ιδέα της πλήρους καταστροφής της είναι, κατά τον ίδιο, ένα πρόσχημα για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος έχει αφήσει χρήματα από το Κατάρ να ρέουν προς τη Χαμάς με την ελπίδα ότι θα τον εξυπηρετούσε πολιτικά, θεωρώντας την πιο εύκολη στη διαχείριση από τους μετριοπαθείς Παλαιστινίους. Η πραγματικότητα όμως τον διέψευσε και δεν έχει αντλήσει τα κατάλληλα διδάγματα από αυτή.

Τέλος, εκφράζει ανησυχία για την άνοδο των φανατικών στο Ισραήλ, που απειλούν την πολιτιστική και θρησκευτική πολυμορφία της Ιερουσαλήμ, μιας πόλης με παγκόσμια σημασία και ιερό χαρακτήρα για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες – Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό και Ισλάμ. Όπως προειδοποιεί, κάθε φορά που κάποιος επιχείρησε να κάνει την Ιερουσαλήμ «δική του», η ιστορία είχε οδυνηρό τέλος. Σήμερα, δεν υπάρχουν πια μετριοπαθείς θρησκευτικοί ηγέτες και αυτό εντείνει τον κίνδυνο.

Qubad Talabani: Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι ασφαλές και ανοιχτό σε επενδύσεις

Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι μια ασφαλής περιοχή και φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, δηλώνει ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Qubad Talabani, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X. Όπως τονίζει, η σταθερότητα στο Ιράκ έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση του Κουρδιστάν επιδιώκει να διαδραματίσει έναν θετικό ρόλο, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

«Διαθέτουμε τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά οι δυνατότητές μας δεν σταματούν εκεί», σημειώνει. «Υπάρχει σοβαρή προοπτική ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, του αγροτουρισμού, της βιομηχανίας και της εξόρυξης μεταλλευμάτων. Το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι μορφωμένο και ικανό». Ο κ. Talabani επισημαίνει ότι, αν και η οικονομία βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στόχος της κυβέρνησης είναι ο ουσιαστικός μετασχηματισμός της, με ενίσχυση και διαφοροποίηση των παραγωγικών τομέων και παράλληλα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζει πως παραμένουν στρατηγικός εταίρος. «Οι δεσμοί μας είναι μακροχρόνιοι, από το 2003 και ακόμη πιο πριν. Πάντοτε διατηρούσαμε στενή συνεργασία και σήμερα πολλές αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Κουρδιστάν», αναφέρει.

Για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Talabani κάνει λόγο για άριστο επίπεδο συνεργασίας. «Έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και πολλά να μάθουμε από την εμπειρία σας στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό. Η απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ελλάδα ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες για νέες εμπορικές συνεργασίες».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ