Σύγκρουση δύο τιτάνιων «εγώ»

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Με το ενδοκυβερνητικό «αντάρτικό» του στους δασμούς, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Μασκ φάνηκε να πυροδοτεί έναν νέο εμφύλιο στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών – συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου –, ενώ όλο και περισσότεροι στην αμερικανική κυβέρνηση φέρεται πια να τον θεωρούν πολιτικό βαρίδι. Οι πληροφορίες του Politico ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πρόσφατα σε στενούς συνεργάτες και υπουργούς του ότι ο Μασκ θα αποχωρήσει κοινή συναινέσει «εντός των επόμενων εβδομάδων» από το DOGE για «να επιστρέψει στις επιχειρήσεις του και να αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο» απορρίφθηκαν ως «σκουπίδια» από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. «Εχουν αμφότεροι δηλώσει δημοσίως ότι ο Ιλον θα αποχωρήσει από τη δημόσια υπηρεσία ως ειδικός κυβερνητικός υπάλληλος όταν ολοκληρωθεί το απίστευτο έργο του στο DOGE», τόνισε γενικόλογα η Κάρολαϊν Λίβιτ. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι τα μεγάλα «εγώ» και των δύο ανδρών έχουν ήδη συγκρουστεί αρκετές φορές, με τον Μασκ να διαχωρίζει δημόσια τη θέση του και τα συμφέροντά του από πολιτικές του Λευκού Οίκου ή του σκληρού πυρήνα των MAGA.

Κέρδισε αρχικά τη στήριξη του Τραμπ εν μέσω δημόσιας αντιπαράθεσης στη συνέχιση του προγράμματος Η-1Β για χορήγηση βίζα σε ειδικευμένους αλλοδαπούς εργάτες, στους οποίους βασίζεται η Σίλικον Βάλεϊ. Απαξιώθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο, όταν αμφισβήτησε την επιτυχία του μεγαλεπήβολου Project Stargate που ανακοίνωσε ο Τραμπ για επενδύσεις – μαμούθ στην τεχνητή νοημοσύνη από τεχνολογικούς κολοσσούς, με στόχο τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την εξασφάλιση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στον τομέα έναντι της Κίνας.

Αντιτασσόμενος τώρα στη δασμολογική πολιτική του Τραμπ, του ζήτησε προσωπικά το περασμένο Σαββατοκύριακο – σύμφωνα με πηγές της «Washington Post» – να ανακρούσει πρύμναν. Συνέβη τελικά εν μέρει το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε «πάγωμα» για 90 ημέρες των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών σε όσες χώρες δεν προχώρησαν σε αντίμετρα και είναι πρόθυμες για διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, αυξάνοντας αντίθετα στο 125% αυτούς στην Κίνα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ο Μασκ πανηγύρισε στην είδηση – που έστειλε ξανά τη μετοχή της Tesla στα ύψη – αναρτώντας στο X ένα emoji που κλείνει παιχνιδιάρικα το μάτι και ένα μιμίδιο που συνδέεται με την alt-right και τον λευκό εθνικισμό. Είναι ωστόσο νωρίς για να πανηγυρίσει, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα κλιμακώνεται – αν και ο Τραμπ δήλωσε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει «ενστικτωδώς» ειδικές εξαιρέσεις από τους εν ισχύι δασμούς για ορισμένες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που τις τελευταίες ημέρες «επλήγησαν σκληρά». Στο μεσοδιάστημα, ο Πίτερ Ναβάρο διεκδίκησε τα εύσημα για την υπαναχώρηση του Τραμπ με τον «πάγο» στην πλειονότητα των δασμών, ανάγοντάς τη σε στρατηγικό τέχνασμα για την απόσπαση παραχωρήσεων από ξένες κυβερνήσεις. «Νομίζω», δήλωσε, «ότι θα το ονομάσουμε τέχνη της αμοιβαίας εμπορικής συμφωνίας».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ