Του Δημήτρη Γκάτσιου
“Απαιτούνται ψυχραιμία και σταθερές κινήσεις. Δεν είναι… παιχνίδι του ενός γύρου. Είναι ένα… παιχνίδι πολλαπλών γύρων”. Με την ελληνική πρωτεύουσα, όπως αποτυπώθηκε και στις σχετικές αναφορές κυβερνητικών στελεχών, με το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, να δείχνει την οδό της συνεννόησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καταμεσής του παγκόσμιου σοκ που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις Τραμπ για την επιβολή δασμών, ο πρωθυπουργός εκπέμπει τα δικά του μηνύματα προς την αμερικανική διοίκηση. Μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Breitbart (πρόκειται για ένα μέσο που βρίσκεται σταθερά στο ραντάρ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής) ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σήμα διαπραγμάτευσης στην Ουάσινγκτον, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μίας “win-win” λύσης όσον αφορά στο εμπόριο. Μία λύση που, σύμφωνα με την Αθήνα και την κυβερνητική έδρα, μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.
“Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο) τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της Ε.Ε. Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μία λύση”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τοποθετώντας, παράλληλα, στην προμετωπίδα των αναφορών του το στρατηγικό βάθος που διακρίνει τις διμερείς σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσινγκτον. “Όταν κοιτάζω τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας. Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.
Λίγες ώρες μετά τα συγκεκριμένα σήματα, η κυβέρνηση… διάβασε με ικανοποιήση την τοποθέτηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όταν ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. “Συμφωνώ. Τον γνωρίζω. Είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (εννοεί όσους θέλουν να διαπραγματευτούν τους δασμούς). Μπορεί να γίνει συμφωνία και με την Κίνα. Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους”, ήταν η αποστροφή του κ. Τραμπ, με την Ουάσινγκτον να δείχνει διάθεση, προκειμένου να καθίσει στο… τραπέζι των συζητήσεων με εμπορικούς εταίρους, αναζητώντας διεξόδους από τον παγκόσμιο οικονομικό “πόλεμο” που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Σε χρόνο παράλληλο, στο μεταξύ και σε απάντηση της προγενέστερης επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή ανταποδοτικών δασμών σε σειρά αμερικανικών προϊόντων. Οι συγκεκριμένοι ανταποδοτικοί δασμοί συνιστούν απάντηση μόνο στους άνω δασμούς της Ουάσινγκτον και όχι στα υπόλοιπα μέτρα προστατευτισμού που έχει ανακοινώσει η αμερικανική πλευρά, με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν ότι η Αθήνα διεκδίκησε και πέτυχε την παράταση στην έναρξη επιβολής δασμών στα αμερικανικά αμύγδαλα μέχρι τα τέλη του 2025, με στόχο να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το αμύγδαλο. Ταυτόχρονα, η μη συμπερίληψη του αμερικανικού ουίσκι τύπου Bourbon στα ευρωπαϊκά αντίμετρα κρίνεται σημαντική από κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς ενδέχεται να συμβάλει στην αποφυγή πρόσθετων αμερικανικών δασμών στους ευρωπαϊκούς οίνους και σε άλλα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά, ενώ η χώρα μας διεκδίκησε και πέτυχε τη μη επιβολή δασμών στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον αμερικανικοί δασμοί στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. “Μέριμνά μας είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των ελληνικών προϊόντων”, σημειώνουν “γαλάζιοι” παράγοντες.
-Νέα περιοδεία Μητσοτάκη
Μετά τη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του στην περιφέρεια και σήμερα θα βρεθεί στα Οινόφυτα και στη Λιβαδειά, πριν την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Από το βήμα του, ο πρωθυπουργός που θα έχει συζήτηση με τον Ρόμπερτ Κάπλαν, αναμένεται να τοποθετηθεί για το σύνολο των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, εκπέμποντας νέα μηνύματα προς την αμερικανική διοίκηση, αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. “Ανακάμψαμε εντυπωσιακά μετά την οικονομική κρίση, ακολουθώντας μία στρατηγική μείωσης των φόρων και της γραφειοκρατίας, μια οικονομική πολιτική υπέρ των επενδύσεων και της ελάφρυνσης του ρυθμιστικού πλαισίου, που στηρίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, σημείωσε, στη συνέντευξή του στο Breitbart.
Πηγή: capital.gr