Η Apple γλίτωσε στο παρά πέντε τη μεγαλύτερη κρίση της από την εποχή της πανδημίας, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι δασμοί 125% του Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα απείλησαν να ανατρέψουν την εφοδιαστική της αλυσίδα σε τέτοιο βαθμό που δεν είχε όσο οι επιπτώσεις του Covid πριν από πέντε χρόνια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε μια μεγάλη νίκη στην Apple, εξαιρώντας πολλά δημοφιλή καταναλωτικά ηλεκτρονικά. Αυτό περιλαμβάνει iPhones, iPads, Macs, Apple Watches και AirTags. Μια άλλη νίκη είναι ότι ο δασμός 10% στα προϊόντα που εισάγονται από άλλες χώρες έχει επίσης καταργηθεί για αυτά τα προϊόντα.
Αν και ένας νέος, χαμηλότερος τομεακός δασμός μπορεί να επιβληθεί σε προϊόντα που περιέχουν ημιαγωγούς — και οι δασμοί 20% στην Κίνα παραμένουν — η αλλαγή αποτελεί νίκη για την Apple και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για τις κατασκευαστικές τις ανάγκες.
«Αυτή είναι μια μεγάλη ανακούφιση για την Apple», δήλωσε ο αναλυτής της Evercore ISI, Αμίτ Νταριανάνι. «Οι δασμοί θα είχαν προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόστους», είπε ο αναλυτής ο οποίος περιμένει οι μετοχές να ανακάμψουν τη Δευτέρα μετά από πτώση 11% αυτόν τον μήνα.
Πριν από την τελευταία εξαίρεση, η Apple είχε προσαρμόσει την εφοδιαστική της αλυσίδα ώστε να κατασκευάζει περισσότερα iPhones για τις ΗΠΑ στην Ινδία, τα οποία θα υπόκεινταν σε πολύ χαμηλότερους δασμούς. Αυτό, πίστευαν οι διευθυντές της Apple, θα ήταν μια βραχυπρόθεσμη λύση για να αποφύγουν αυτούς στην Κίνα και να αποτρέψουν μεγάλες αυξήσεις τιμών.
Η Ινδία ως backup της Apple
Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής iPhone στην Ινδία θα παράγουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια iPhones ετησίως, η παραγωγή από αυτήν τη χώρα και μόνο θα μπορούσε να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης στις ΗΠΑ. Η Apple, αυτές τις μέρες, πουλάει περίπου 220 εκατομμύρια έως 230 εκατομμύρια iPhones ετησίως, με περίπου το ένα τρίτο αυτών να πηγαίνει στις ΗΠΑ.
Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, ειδικά επειδή η εταιρεία πλησιάζει ήδη την παραγωγή του iPhone 17, το οποίο θα κατασκευαστεί κυρίως στην Κίνα. Μέσα στις λειτουργίες της Apple, τα τμήματα οικονομικών και μάρκετινγκ είχαν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στην φθινοπωρινή κυκλοφορία των νέων τηλεφώνων — και τροφοδοτούσαν ένα αίσθημα φόβου.
Η εταιρεία, μέσα σε λίγους μήνες, θα έπρεπε να φέρει εις πέρας το τιτάνιο έργο της μεταφοράς περισσότερης παραγωγής του iPhone 17 στην Ινδία ή αλλού. Πιθανότατα θα έπρεπε να αυξήσει τις τιμές — κάτι που εξακολουθεί να είναι πιθανό — και να παλέψει με τους προμηθευτές για καλύτερα περιθώρια. Και η διάσημη μηχανή μάρκετινγκ της Apple θα έπρεπε να πείσει τους καταναλωτές ότι όλα άξιζαν τον κόπο.
Ωστόσο, το αίσθημα αβεβαιότητας παραμένει. Οι πολιτικές του Λευκού Οίκου είναι πιθανό να αλλάξουν ξανά, και η Apple μπορεί να χρειαστεί να επιδιώξει πιο δραματικές αλλαγές. Τουλάχιστον προς το παρόν, όμως, η διοίκηση ανακουφίζεται.
Πηγή: tanea.gr