Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας «εντελώς τρελή» την προσέγγισή του για το εμπόριο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ακραίας δασμολογικής πολιτικής από τον αμερικανό πρόεδρο στις 2 Απριλίου, ο Κρούγκμαν θέλησε να κάνει μια γρήγορη ενημέρωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί τελικά οι δασμοί να ήταν χαμηλότεροι όταν θα δίνονταν περαιτέρω λεπτομέρειες, γιατί διαφορετικά έπειτα από αυτά που είχε πει από τον Κήπο των Ρόδων ο πρόεδρος Τραμπ φαινόταν ότι «έχει τρελαθεί εντελώς». Οπως ανέφερε ο βραβευμένος οικονομολόγος σε online πλατφόρμα, δεν ήταν μόνο ότι ο Τραμπ θέλησε να επιβάλει υψηλότερους δασμούς απ’ ό,τι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να περιμένει, αλλά «προβάλλει επίσης ψευδείς ισχυρισμούς για τους εμπορικούς μας εταίρους – δεν είμαι σίγουρος σε αυτή την περίπτωση αν είναι ψέματα, γιατί μπορεί να είναι πραγματικά ανίδεος -, κάτι που θα τους εξοργίσει και θα δυσκολέψει πολύ το να υποχωρήσουν.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Κρούγκμαν, ένα από τα πλέον αμφισβητούμενα σημεία στην ομιλία του Τραμπ ήταν ο ισχυρισμός του ότι οι ξένες χώρες επιβάλλουν δυσανάλογα υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Εστιάζοντας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κρούγκμαν αναφέρει ότι «η ΕΕ, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει γενικά χαμηλούς δασμούς. Ο μέσος δασμός που επιβάλλει η ΕΕ στα αμερικανικά προϊόντα είναι λιγότερο από 3%», εξηγεί. «Από πού προέρχεται αυτό το 39%; Δεν έχω ιδέα».
Λέει ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε έναν μακροχρόνια αμφισβητούμενο ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ επιδοτούν τον Καναδά με 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι οικονομολόγοι έχουν καταρρίψει αυτόν τον ισχυρισμό, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ παρανοεί τα εμπορικά πλεονάσματα ως επιδοτήσεις και υπερεκτιμά το πραγματικό ποσό. Παρά τις επανειλημμένες διορθώσεις, ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε να προβάλλει αυτόν τον ισχυρισμό. «Πάρα πολλοί έχουν επισημάνει το λάθος, αλλά ο Τραμπ επιμένει να το επαναλαμβάνει», ανέφερε ο Κρούγκμαν.
Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, κληθείς να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων για το WBUR, επισημαίνει ότι «υπάρχει μια τυπική θεωρία στην οικονομία που λέει ότι το εμπόριο είναι καλό». Ο κύριος λόγος είναι ότι οι χώρες είναι διαφορετικές και μπορούν να κάνουν ανταλλαγές για να εκμεταλλευτούν τις διαφορές τους, ενώ συμβάλλει επίσης στην ειρήνη και την ασφάλεια και όχι μόνο στην αποδοτικότητα. Υπογραμμίζει δε ότι το πρόγραμμα της επιβολής δασμών «βασίζεται εξ ολοκλήρου στην άποψη ότι όχι μόνο δεν πρέπει να έχουμε συνολικό εμπορικό έλλειμμα, αλλά ότι δεν πρέπει να έχουμε εμπορικό έλλειμμα με καμία χώρα. Και αυτό είναι παράλογο».
Πηγή: tanea.gr